![]() |
Barmen Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Barmen MesleğiTANIM Turistik tesislerin ve eğlence yerlerinin bar adı verilen bölümlerinde müşterilere içki servisi yapan kişidir ![]() ![]() GÖREVLER - İçki, bardak vb ![]() ![]() - Müşterilerinin içki siparişlerini alır, - İsteğe göre içkiyi hazırlar ve servisini yapar, - Barda ki içki stoklarını ve diğer malzemeleri kontrol eder ve eksiklerin tamamlanması için gerekeni yapar, - Satılan içkilerin parasını alır ve çalışma süresinin sonunda hesabı ilgililere teslim eder, - Çalıştığı mekanın temizliğinden ve düzeninden sorumludur ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Kokteyl karıştırma bardağı, - Kokteyl karıştırma kaşığı,çubuğu - Süzgeçler, - Mikser - karıştırıcı, - Buz çekici, - Buz kırma makinesi, - Meyve presi, - Şampanya kovaları, - Damlalık, ölçek, - Mantar çıkarıcı vb ![]() - Çeşitli içkilere uygun bardaklar, - Kuruyemişler, çerezler ve içecekler ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Barmen-barmaid olmak isteyenlerin; - Bedence sağlıklı, dayanıklı, - Ellerini çabuk ve ustalıkla kullanabilen, - Başkaları ile iyi iletişim kurabilen, - Güler yüzlü, nazik, sabırlı, sır tutabilen - Kendisini ve çevresini temiz ve düzenli tutmaya özen gösteren, kimseler olmaları gerekir ![]() Hoşsohbet ve esprili olmak,yabancı dil bilmek başarıyı artırıcı özelliklerdir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Barmen/Barmaid kapalı ortamlarda ve ayakta görev yapar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Barmenler çeşitli otellerde, eğlence yerlerinde, restoranlarda ve cafe-barlarda görev yaparlar ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Ülkemizde sadece barmen / barmaid’lik eğitimi veren bir okul yoktur ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Anadolu meslek liseleri ve Anadolu turizm ve otelcilik meslek liselerine girmek için ilköğretim okulu mezunu olmak ve Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında başarılı olmak gerekir ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Bu mesleğin eğitim süresi Anadolu meslek ve Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Barmenlik mesleğinde yükselme ve ilerleme tecrübe ile gerçekleşmektedir ![]() ![]() BENZER MESLEKLER : Garson BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Anadolu meslek lisesi ve kız meslek lisesi ile Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerindeki eğitim süresince 3308 Sayılı Çıraklık ve Meslek eğitimi kanununa göre beceri eğitimi gören her öğrenciye asgari ücretin % 60'nı aşmamak üzere, işveren tarafından bir ücret ödenmektedir ![]() ![]() - Turizm eğitim merkezlerinde eğitim parasızdır ve öğrencilere ücretsiz öğle yemeği verilmektedir ![]() ![]() ![]() - Özel turizm kursları ücretli olup, her hangi bir şekilde para yardımı yapılmamaktadır ![]() - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün açtığı İşgücü Yetiştirme Kursları parasızdır ve kursiyerlere cep harçlığı verilmektedir ![]() - Kazanç çalışılan işyerinin bulunduğu yere, büyüklüğüne ve kişinin işteki başarısına göre değişmekte olup, başlangıç ücret asgari ücretin biraz üstündedir ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|