Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bezelyeleri, çalışmalarında, faydaları, kullanılmasının, mendel’, şunlardır

Mendel’ İn Çalışmalarında Bezelyeleri Kullanılmasının Faydaları Şunlardır

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

· Bezelyelerin çok sayıda çeşidinin bulunması

· Bezelyelerin çok çabuk üremesi

· Kolay yetiştirilebilmesi

· Bezelyenin çiçek yapısının kendi kendini dölleyebilmesi

· Dominant Gen (baskın gen): Büyük harfle gösterilir(AB) Fenotipte etkisini her zaman gösteren genlerdir Canlıda ortaya çıkan karakterlerdir

· Resesif Gen(çekinik gen):Küçük harfle gösterilir(ab)Canlıda ortaya çıkmayan (gizli kalan) Karakterdir Ancak homozigot olması durumunda fenotipte kendini gösterebilen karakterlere resesif karakter denir Etkisini gösterebilmesi için homozigot (arı döl) olması gerekir Çekinik karakter Küçük harfle ifade edilir

Baskın Çekinik

Yuvarlak tohum Buruşuk tohum

Sarı tohum Yeşil tohum

Mor çiçek Beyaz çiçek

Gövdesi uzun Gövdesi kısa

Siyah saç Sarı saç

Kıvırcık saç Düz saç

Koyu renk göz Açık renk göz

Ayrık kulak memesi Yapışık kulak memesi

Dil yuvarlama Dil yuvarlayamama

Genotip: Canlının genlerinin toplamıdır Canlının özelliklerini oluşturan genlerin yapısına genotip denir Kalıtımda karakterler bir harfle sembolize edilir Örneğin sarı bezelye =S(baskın) gösterilir Yeşil bezelye = s çekinik bir özelliktir

Fenotip: Canlının dış görünüşüdür Dış görünüş özelliklerine fenotip denir Sarı saç yeşil göz kırmızı çiçek düzgün tohum Gibi

ÖRNEK: Sarı bezelye (baskın) ve yeşil bezelyeler( çekinik) çaprazlanacak

Bu genlere harf atayalım Arı döl (homozigot) Sarı renk genotipi yazalım Melez döl ( heterozigot ) genotipi yazalımKarakterlerin Birleşmesi:

Değişik özelliğe sahip iki arı dölün çaprazlanması sonucu oluşan F1 dölü % 100 melezdir

Karakterlerin Gizli Kalması: Oluşan F1 dölündeki genlerden biri diğerine baskındır F1 dölünün fenotipi baskın karaktere benzer Diğer karakter gizli kalır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com