Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlam, paragrafın, yönü

Paragrafın Anlam Yönü

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Paragrafın Anlam Yönü

Paragrafın anlam yönü

Her paragrafta yazar bir şeylerden söz ederek okura mesaj ulaştırmak isterParagrafta üzerinde durulan,hakkında söz söylenen düşünce,olay ya da duruma "konu" denir

Bir paragrafı Çözümlerken yapılacak ilk iş konuyu doğru olarak saptamaktırKonusu bilinmeyen paragrafın anlaşılması güçtür

Konuyu bulmak için "Parçada neden söz ediliyor?" , "Üzerinde durulan nedir?" , "Hakkında söz söylenen nedir?" sorularını paragrafa yöneltiriz, aldığımız cevap bize paragrafın konusunu verir

NOT: Konunun belirlenmesi ana düşüncenin belirlenmesi için ilk aşamadırKonu,genellikle paragrafın ilk cümlesinde yer alırKimi zaman da ikinci cümlede yer alır

Örnek: Sabun köpüklerinde gökkuşağının renklerini, lapa lapa yağan karda uçuşan serçeleri görebildiğimiz için Tanrı'ya şükredelim Eğer bize verilen nimetleri ve bütün güzellikleri göremeyecek kadar kör isek utanalım Elimizdeki nimetleri sayalım Ufak tefek çabalarla ortadan kaldırılabilecek sıkıntıları değil

Şimdi bu paragrafı dikkatlice okuyup anladıktan sonra paragrafa şu soruyu soralım: "Parçada neden söz ediliyor?" Bu sorunun cevabı "Mutlu olabilmek için hayatın kötü yönlerini değil güzel yönlerini görmeye çalışmak gerekir" cevabını alıyoruz

Örnek: Herkes mesleğinde ve hayatında birçok karanlık yoldan geçmeye mecburdur Ancak bu yolları elinde bir ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa, başkalarının tecrübe meşalelerinden faydalanarak yürümek daha kolay ve karlı değil midir?

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com