![]() |
Aliterasyon Sanatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aliterasyon SanatıAliterasyon Sanatı Şiir ya da düzyazıda ahengi sağlamak amacıyla aynı seslerin yinelenmesidir ![]() Bir başka tanım ise: Düzyazıda, şiirde ahenk oluşturmak amacıyla aynı hecenin veya sesin tekrar edilmesine aliterasyon denir ![]() Aşağıdaki aliterasyon örneklerine göz atalım: Eylülde melul olduğu gönül soldu da lale Bir kâküle meyletti gönül geldi bu hale Bu parçada “l” sesi yinelenmiştir ![]() Sokaktayım, kimsesiz bir sokak ortasında (N ![]() Cinayeti kör bir kayıkçı gördü ben gördüm kulaklarım gördü vapur kudurdu kuduz gibi böğürdü hiçbiriniz orada yoktunuz (Attila İlhan) Sisler bulvarında seni kaybettim ![]() Sokak lambaları öksürüyordu ![]() Yukarıda bulutlar yürüyordu ![]() Bu parçada “s,k,r” sesleri yinelenmiştir ve bu dizelerde aliterasyon sanatı vardır ![]() Salkım salkım tan yelleri estiğinde Sakallı bozaç turgay sayradıkta (Dede Korkut Hikayeleri‘nden) Dest bus-ı arzusiyle ölürsem dostlar Kûze eylen toprağım sunun anınla yâre su (Fuzuli) Yukarıdaki örneklerin; birincisinde “s” ve “k” ikincisinde “k” ve “g” üçüncüsünde “s” ve “I” dördüncüsünde “s” ve “I” ünsüzleri sıkça tekrar edilerek söyleyişe ahenk katılmıştır ![]() |
![]() |
![]() |
|