![]() |
Zeynep Korkmaz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zeynep KorkmazZeynep Korkmaz ![]() akademisyen, yazar 1922 yılında Nevşehir'de doğdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1957 yılında doçentlik sınavlarını vererek Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ne Türk dili doçenti olarak atandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakültedeki öğretim üyeliğine ilaveten 1958-1960, 1066-1968, 1972-1976 yılları arasında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliğinde, 1974-1978 yılları arasında Ankara Üniversitesi Senatörlüğünde, 1974-1983 yılları arasında Kültür Bakanlığı Danışma Kurulu üyeliklerinde bulundu ![]() ![]() ![]() 1984-1988 yılları arasında TRT Yönetim Kurulu üyeliği de yaptı ![]() ![]() ![]() 1983 yılından sonra TDK da çeşitli görevlerde bulundu ![]() Eşini 1984 yılında kaybetti ![]() ![]() ![]() ![]() ESERLERİ: Kendi bilim alanında 14 kitabı ve 250 civarında araştırma yazısı vardır ![]() Ayrıca, Atatürk'ün Doğumunun 100 ![]() ![]() ![]() Güney-Batı Anadolu Ağızları adlı kitabı 1955 yılında Türk Dil Kurumu’ndan teşvik ödülü almıştır ![]() Türk Dilinin Tarihî Akışı İçinde Atatürk ve Türk Dili adlı kitabı da bilimsel yayınlar arasındaki bir yarışmada 1967 yılı "Yunus Nadi Armağanı" birinciliğini kazanmıştır ![]() Türk Kültürü Araştırma Enstitüsünce de Türk Kültürü Araştırmaları'nın XXXII cildi "Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Üyesi bulunduğu yerli ve yabancı bilim kuruluşları: - Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Aslî üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi (Ankara), -Kadının Sosyal Hayatını Araştırma Derneği Kurucu Üyesi (Ankara), -Milletler Arası Şark Tetkikleri Cemiyeti (International Society far Oriental Research : Leiden-Holland ), -PIAC (Permanent Internationel Altaistic Conferense : Bloomington İndiana, Amerika Birleşik Devletleri), -CIEPO ( Osmanlı-Osmanlı Öncesi Araştırmaları Komitesi : Napoli- İtalya, Hollanda), -Societas Uralo-Altaica, e ![]() ![]() ![]() Prof Dr ![]() 5 Temmuz 1922 tarihinde Yusuf Hüsnü (Dengi) ile Şefika Dengi’nin üçüncü çocukları olarak Nevşehir’de doğmuşum ![]() Babam Yusuf Hüsnü, Konya ve İstanbul medreselerinde öğrenim gördükten sonra İzmir-Urla, Karaburun ve Turgutlu yörelerinde üzüm, incir ticareti ile uğraşan, İstiklal Savaşı yıllarında da Nevşehir’de bir süre öğretmenlik yapan bir kimsedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Benim yaşam çizgimde ve öğrenim hayatımda başlıca üç dönem vardır ![]() ![]() 1929-1934 yılları arasında Urla Birinci İlkokul öğrenciliği, 1934-1940 arası İzmir Kız Lisesinde ortaokul ve lise öğrenciliği, 1940-1944 arasında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde üniversite öğrenciliği 1945’ten başlayarak da akademik yaşamda geçen yıllar ![]() İlkokuldan üniversiteyi bitirinceye kadar geçen yıllar benim öğrenim hayatımın çok başarılı yılları olduğu için, fakülteyi bitirdikten sonra, yakın ilgi duyduğum akademik yaşama adım attım ![]() ![]() Rahmetli hocam İbrahim Necmi Dilmen’in isteği üzerine yayımladığım Tanzimat Edebiyatı Ders Notları da bunlar arasındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 16 Ocak 1949 tarihinde Ankara Devlet Konservatuvarında tarih öğretmeni ve müdür yardımcısı olan rahmetli eşim Mehmet Korkmaz’la evlendim ![]() 1950 yılının sonuna doğru, Güneybatı Anadolu ağızlarından derlediğim metinlere dayanarak hazırladığım Güney-Batı Anadolu Ağızları: Ses Bilgisi (Phonetique) adlı doktora tezi ve 30 ![]() ![]() ![]() Akademik hayatımın bundan sonraki yılları da dolu dolu ve başarılı geçmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() 1954 yılı başında Fakülte kontenjanı ile Almanya’ya gönderildim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akademik yaşamımın içinde yer alan başlıca resmî ve idari görevlerim şunlardır: 1957-1963 yılları arasında iki kez Fakülte Profesörler Kurulunda “Doçent Temsilciliği”; 1958-1960, 1966-1968, 1972-1974 yılları arasında Fakülte Yönetim Kurulu üyeliği; 1974-1978 yılları arasında Ankara Üniversitesi Senatörlüğü; 1971-1983 yılları arasında ek görevle Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile aynı Üniversitenin Mezuniyet Sonrası Fakültesinde yüksek lisans ve doktora dersleri verme; 1974-1981 yılları arasında Kültür Bakanlığı Kültür ve İhtisas Komisyonu üyelikleri ve bir süre Millî Kültür dergisi redaktörlüğü; 1981-1983 yılları arasında Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Türk Dili Bölümü Başkanlığı ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Eylül 1983-1987, 1987-15 Mayıs 1990 tarihleri arasında Yüksek Öğretim Kurulu üyeliği; 5 Ocak 1989-15 Mayıs 1990 tarihleri arasında YÖK Başkan Vekilliği ![]() ![]() 1 Ocak 1991 tarihinden başlayarak iki yıl süre ile Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde sözleşmeli profesörlük ![]() 1941-1980, 1983-2002 yılları arasında Türk Dil Kurumu asli üyeliği; Yönetim Kurulu, Bilim Kurulu üyelikleri, 1983’ten başlayarak Gramer Bilim ve Uygulama Kolu ve Yürütme Kurulu Başkanlığı ile 1997 yılında başlayan Türkiye Türkçesi ve Tarihî Devirler Yazı Dilleri Gramerleri Projesi Başkanlığı, TDK Atatürk ve Türk Dili Çalışma Grubu Başkanlığı ile öteki bazı çalışma grupları üyelikleri ![]() ![]() Ortak yaşamımız boyunca kendisine çok şey borçlu olduğum eşim Mehmet Korkmaz’ı 1984 yılında kaybettim ![]() 1950 ve 1957 doğumlu Gültekin ve İltekin adlı iki oğlum, Ender Burak ve Ceylân Zeynep adlı iki torunum vardır ![]() ![]() Eserleri Prof ![]() ![]() ![]() ![]() Kitap hâlindeki yayınları Güney-Batı Anadolu Ağızları Ses Bilgisi (Fonetik) Fuzulî’nin Dili Hakkında Notlar (S ![]() Türkçede Eklerin Kullanılış Şekilleri ve Ek Kalıplaşması Olayları Türk Dilinin Tarihi Akışı İçinde Atatürk ve Dil Devrimi Nevşehir ve Yöresi Ağızları Sadrü’d-din Şeyhoğlu, Marzubânnâme Tercümesi Cumhuriyet Döneminde Türk Dili M ![]() Gramer Terimleri Sözlüğü Atatürk ve Türk Dili 1 Bartın ve Yöresi Ağızları Türk Dili Üzerine Araştırmalar Atatürk ve Türk Dili 2 Gramer Terimleri Sözlüğü Türkiye Türkçesi Grameri (Şekil Bilgisi) Türk Dili Üzerine Araştırmalar |
![]() |
![]() |
|