Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
basında, dili, kullanılıyor, türk

Basında Türk Dili Nasıl Kullanılıyor

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

BASINDA TÜRK DİLİ KULLANIMI

Yazılı basında yaygın olarak karşılaşılan yanlış kullanımlar, günlük yaşamda sıklıkla yapılan yanlışlardan pek de farklı değildir

O nedenle burada, son günlerde çeşitli gazete ve dergilerde, radyo ve televizyon kanallarında karşılaşılan yanlış kullanım örneklerinden bazıları değerlendirilecektir

Örnek:

“Taxi, fax, index, maximum, sex, dublex”

Sadece basında değil, hemen her yerde kullanılmaktadır

Yanlış: Türk alfabesinde “x” harfi yoktur!

Batı dillerinden dilimize giren sözcüklerde “x” harfinin yerine “ks” harfleri kullanılır

Doğru: Taksi, faks, indeks, maksimum, seks, dubleks

Örnek: Yukarı

“Show, Flash, Pasha, cafe”

Hemen her yerde yanlış kullanılmaktadır

Yanlış: Yabancı dilden Türkçeye giren bir sözcük, Türkçenin seslerine ve harflerine uygun olarak yazılmalıdır (Bkz Yazım teknikleri)

Doğru: Şov(=gösteri),

Flaş

Kafe (=kahvehane)

Paşa (İngilizce özentisiyle bozularak yazılmış şekliyle değil, doğru şekliyle yazılmalı)

Örnek:

“Türk kahvesi”

Hemen her yerde yanlış kullanılmaktadır

Yanlış: Türkiye’de olduğumuza göre, Türk kahvesi demek anlamsızdır Ancak dışarıdan gelen herhangi bir kahveyi özel olarak belirtmek gerekir(Arjantin kahvesi, İngiliz kahvesi, neskafe gibi)

Örnek:Yukarı

“Günün en yüksek sıcaklık dereceleri

Hemen her radyo ve televizyon kanalında yanlış kullanılmaktadır

Yanlış: Kastedilen “hava ısısı”dır

Doğru: Günün en yüksek ısısı

Örnek:

“Dinleyicilerimize/İzleyicilerimize iyi günler diyorum

Hemen her radyo ve televizyon kanalında yanlış kullanılmaktır

Yanlış: Konuşan kişi, zaten söyleyeceğini doğrudan söylüyor, bir başkasından aktarıyormuş gibi dolaylandırma ifadesi kullanılmasına gerek yok

Doğru: İyi günler sayın dinleyiciler/izleyiciler

Örnek: Yukarı

“Konuğumu size tanıştırayım”

Hemen her radyo ve televizyon kanalında yapılan bir yanlışlık

Yanlış: 1 Tanıştırma, iki kişinin karşılıklı olması halinde mümkündür Tv ve radyo gibi kitle iletişim araçlarında konuğu dinleyicilere/izleyicilere “tanıtmak” söz konusudur Bkz Yanlış anlamda kullanılan sözcükler

2 Eylem, “-e tanıştırmak” değil, “ile tanıştırmak” şeklinde kullanılır

Doğru: Konuğumu size tanıtayım

Örnek:

“Afedersiniz, kendimi tanıştırmadım

TRT 1, Üzgünüm Leyla, 9102000

Yanlış: Tanıştırmak, iki kişinin karşılıklı olarak yapacağı bir eylemdir(işteş eylem) İki kişi tanışır ya da üçüncü kişi tarafından iki kişi birbiriyle tanıştırılır Ama kişi kendini tanıştıramaz, tanıtır

Doğru: Afedersiniz, kendimi tanıtmadım

Örnek:Yukarı

“Seyirciden çok olumlu tepkiler aldık

Hemen her radyo ve televizyon kanalında

Yanlış: “Tepki” sözcüğü olumsuz anlam taşır Bu nedenle “olumlu tepki”den söz edilemez

Bkz Çelişen sözler

Doğru:

Seyirciler bizi çok olumlu karşıladı

Seyircinin bizimle ilgili düşünceleri çok olumluydu

Örnek:

“İçişleri eski bakanı ”, “Meclis eski başkanı

“Başbakan Sayın Bülent Ecevit”, “Profesör Doktor Sayın

Hemen her radyo ve televizyon kanalında

Yanlış: İçişleri bakanı, meclis başkanı, başbakan , profesör doktor , kalıptır O nedenle “eski” ve “sayın” sözcüklerinin kalıbın önüne getirilmesi gerekir Bkz Yanlış yerde bulunan sözcükler

Doğru: Yukarı

Eski içişleri bakanı , eski Meclis başkanı

Sayın Başbakan Bülent Ecevit, Sayın ProfDr

Örnek:

“Programımızın yayın akışını hatırlatıyorum

TRT 1

Yanlış: Daha önceden bilinen, yaşanmış olan vs bir olay hatırlatılır Burada hatırlatma değil, bildirme söz konusudur Bkz Yanlış anlamda kullanılan sözcükler

Doğru:

Programımızın yayın akışını bildiriyorum/sunuyorum

Bugünkü yayın akışımız şöyle:

Yukarı

Örnek:

“Merhaba sevgili TRT 3 dinleyicileri!”

TRT 3

Yanlış: “Sevgili”, TRT’nin değil, dinleyicilerin tanımlayıcısıdır

Doğru:

“Merhaba, TRT 3’ün sevgili dinleyicileri!”

Örnek:

“Dünyanın ilk üç bıçaklı traş makinesi

Gilette reklamı

Yanlış: “İlk”, üç bıçaklının değil, traş makinesinin tamlayıcısıdır Bu, sadece diziliş bakımından değil, söyleyiş vurgusu bakımından da önemlidir

Doğru:Yukarı

Dünyanın üç bıçaklı ilk traş makinesi

Örnek:

“Daha içeride neler var”

Lee Cooper reklamı

Yanlış: “Daha”, “içeri”nin değil, “neler”in tamlayıcısıdır

Doğru:

İçeride daha neler var!

Yukarı

Örnek:

“Lütfen istemeden pasonuzu gösteriniz

EGO Otobüslerinin camlarından

Yanlış: Duyurudan “İstemeye istemeye de olsa pasonuzu göstermelisiniz” anlamı çıkıyor Oysa “sizden istenmesini beklemeden, kendiliğinizden pasonuzu göstermelisiniz” denmek isteniyor Bkz Yanlış anlamda kullanılan sözcükler

Doğru:

Lütfen istenmeden pasonuzu gösteriniz

Yukarı

Örnek:

“Türkiye’de sansür geri gelmez

Show TV, Ana Haber Bülteni, Haber hakkında geçen alt yazı, 1392000

Yanlış: 1 Ek kullanımında yanlışlık

2 Özne kullanımında yanlışlık Bkz Özne yanlışlıkları

Doğru:

Sansür, Türkiye’ye geri gelmez

Yukarı

Örnek:

“Apartmanda tadilat nedeniyle kapı kapalı olup şubemiz açıktır

Bir apartmanın önüne banka tarafından konulan ilan

Yanlış: Cümlede mantık ve anlam bulanıklığı söz konusu İfadeden apartmandaki tadilat nedeniyle şubenin açık olduğu anlamı çıkıyor Şube hizmet veriyor mu? Kapı kapalı olduğuna göre, bankaya ulaşmak isteyen kişinin ne yapması gerekiyor? Cümle ikiye bölünüp müşteriye açıklama getirilmeli

Doğru:

Tadilat nedeniyle apartmanın dış kapısı kapalıdır Ancak şubemiz hizmete devam etmektedir Lütfen zili çalınız ve bekleyiniz

Örnek:

Metro açılış töreninden: “İstanbul’un yıllar süren rüyası sona eriyor

Atv, Ana Haber Bülteni, 1792000

Yanlış: “Rüyanın sona ermesi” istenmeyen bir durumun gerçekleşmesi halinde kullanılan bir ifadedir Oysa burada yıllar süren bir çalışmanın sonunda metronun açılması ve bir rüyanın gerçekleşmesi kastediliyor (Bkz Yanlış anlamda kullanılan sözcükler) Ayrıca “yıllar süren rüya” ifadesi de gereksiz ve anlamsız

İstanbul’un rüyası gerçek oluyor(gerçeğe dönüşüyor)

İstanbul’un hayali gerçekleşiyor

Örnek:

“Alkollü gencin saldırdığı kimse kalmamıştı

Atv, Ana Haber Bülteni, 1792000

Yanlış: Ek kullanım yanlışı

Doğru:

Alkollü gencin saldırmadığı kimse kalmamıştı

Yukarı

Örnek:

“Ayrıca tekvandoda bir galibiyet alırken Süreyya Ayhan’ın 1500 metrede yarı finalde kalması 27 Eylül’ü Türk kafilesi için güzel bir gün haline dönüştürdü

Altan Ayanoğlu, ”Sydney Günlüğü, Cumhuriyet, 2892000

Yanlış: 1 Özne eksikliği(Tekvandoda galip gelen kişi kim?)Bkz Türkçe Yanlışlıkları: Özne yanlışlıkları

2 Bağlam kopukluğu(tekvando, koşu vs) ve anlam bulanıklığı(Gün kötü mü başlamıştı?)

3 Gereksiz sözcük kullanımı (“Haline dönüştürdü = güne dönüştürdü) Bkz Gereksiz sözcükler

Doğru:

Tekvando yarışmalarında ’nın başarılı olmasının(rakibi ’ı yenmesinin) yanı sıra atletizm yarışmalarında Süreyya Ayhan’ın 1500 metrede yarı finale kalması, 27 Eylül’ü Türk kafilesi için güzel bir güne dönüştürdü

Örnek:

“Çektiğiniz filmler içinde bana ufuk vermiş olanlar var

Selim İleri, Selim İleri’nin Not Defterinden”, BRT, 3092000

Yukarı

Yanlış: İfade yanlışlığı

Doğru:

Çektiğiniz filmler içinde bana ufuk açmış olanlar var

Örnek:

“Ben sizin çok setinize geldim” Selim İleri, Selim İleri’nin Not Defterinden”, BRT, 3092000

Yanlış: Bkz Yanlış yerde bulunan sözcük

Doğru:

Sizin setinize çok geldim

Sizin birçok setinize geldim

Yukarı

Örnek:

“Çelik Erişçi aradı Not bırakmış Geri aradım Not bıraktım O beni aradı

Perihan Mağden, “Tacize Karşı İki Başına”, Radikal, 1792000

Yanlış: 1 İki cümlenin yüklemi arasında zaman uyumsuzluğu var (aradı, not bırakmış)

2 İlk yüklem, bilinen, yaşanmış bir olayı(görülen geçmiş zaman); ikinci cümlenin yüklemi ise aktarılan (rivayet edilen zaman, aktarılan zaman) bir olayı ifade ediyor Yazar, ÇErişçi’nin aradığını dolaylı olarak öğrendiğine göre her iki cümlenin de zamanı, aktarılan geçmiş zaman olmalıdır

3 “Geri aramak” yerine “ben de onu aradım” denmesi daha doğru ve güzel bir kullanımdır

4 Beş cümlede üç kez aynı sözcük tekrar ediliyor

Doğru:

Çelik Erişçi aramış, not bırakmış Ben de onu arayıp not bıraktım

Yukarı

Örnek:

“Arkadaşlarımın çoğu yazılarımı okumuyor Hayat gailesinden Çok gaileler içinde insanlar

Perihan Mağden, “Tacize Karşı İki Başına”, Radikal, 1792000

Yanlış: 1 Bir önceki cümlede “Hayat gailesinden” denerek sorun açıklanıyor Tekrar aynı şeyi yazmak, gereksiz

2 Çokluk bildiren bir sözcük ile çokluk eki birarada kullanılmaz; “çok insanlar”, “çok sorunlar”, “birçok öğrenciler” gibi

Doğru:

Arkadaşlarımın çoğu, hayat gailesinden yazılarımı okuyamıyor

Arkadaşlarımın çoğu, hayat gailesine düştüklerinden, yazılarımı okuyamıyor

Yukarı

Örnek:

“Halbuki Duvar’da anlatılanlar kurgu değil, gerçekti

Cumhuriyet Dergi, 1102000, 758: 3

Yanlış: Kurgu, anlatıya dayalı bir eserin yapısı için kullanılan bir terimdir Kurmaca ise anlatıya dayalı bir eserde saymaca bir dünya kurmaktır Bkz Birbiriyle karıştırılan sözcükler, Yanlış anlamda kullanılan sözcükler

Doğru:

Halbuki Duvar’da anlatılanlar kurmaca değil, gerçekti

Örnek:

“CHP Genel Başkanı Altan Öymen, 78 yıllık tarihinde başarısız Baykal siyasetiyle ilk kez TBMM dışında kalan partisini ayağa kaldırmaya çabalıyor

Cüneyt Arcayürek, “Huy Canın Altında”, Cumhuriyet, 129 2000

Yanlış: Cümleden ilk anda çıkan anlam, 78 yıllık süreçte hep başarısızlık yaşanmış ve partinin siyasetini hep Baykal yönlendirmiş Oysa 78 yıllık tarih, CHP’nin tarihi İfadelerin uygun şekilde yer değiştirmesi gerekli BkzTümleç yanlışları

Doğru:

CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Baykal’ın başarısız siyaseti nedeniyle 78 yıllık tarihinde ilk kez TBMM dışında kalan partisini ayağa kaldırmaya çabalıyor

Yukarı

Örnek:

“Ersin Bey, Seçkin Yaşar’la ve Yunanlı prodüktörle konuşmayı reddediyor Tek diyalog kurduğu kişi ben oldum

Ayşe Köksal, “İstanbul Sevgilisine Hasret”, Cumhuriyet, 1102000

Yanlış: 1 “Yunanlı” değil, “Yunan” denmesi gerekiyor Bkz Ulus adlarının yazımı

2 Prodüktör, diyalog sözcüklerinin yerine Türkçe karşılıkları olan yapımcı, konuşma sözcükleri yeğlenebilir Bkz Türkçe Sözcüklerin Yerine Batı Dillerinden Giren Sözcüklerin Kullanılması

3 “Tek”, diyaloğun değil, kişinin tamlayıcısıdır Bkz Yanlış yerde bulunan sözcükler

Doğru:

Ersin Bey, Seçkin Yaşar’la ve Yunan yapımcıyla konuşmayı reddediyor İletişim kurduğu (konuştuğu) tek kişi, bendim

Yukarı

Örnek:

“Amerikalı Ann Johnson, komik kâğıt heykelleri, yaratıcı kıyafetleri ve el sanatları tutkunlarının öğretmeni olarak tanınan ödüllü bir sanatçı

Patchwork, Eylül 2000, 5: 6

Yanlış: 1 Yükleme bağlanan öğeler arasında bağın kuruluşuna dikkat edilmeli

2 Amerikalı değil, Amerikan denmesi gerekir Bkz Ulus adlarının yazımı

Doğru:

Amerikan Ann Johnson, komik kâğıt heykelleri ve yaratıcı kıyafetleriyle el sanatları tutkunlarının öğretmeni olarak tanınan ödüllü bir sanatçı

Örnek:

“Cazseverlerin çok hoşuna gideceği bir albüm

TRT 3, 2892000, 2130

Yanlış: Ek kullanım yanlışı

Cazseverlerin çok hoşuna gidecek bir albüm

Cazseverlerin çok hoşuna gideceğini sandığımız bir albüm

Örnek:

“Ürettikleri kötü kalite çorapları rahip kılığında satmaya çalışan iki kafadarın maceraları

Film tanıtım broşüründen

Yanlış: İki kafadar çorapları mı rahip kılığına sokup satıyorlar yoksa kendileri mi rahip kılığına giriyorlar? Mantıksal olarak ikincisi ama cümleye göre birincisi!

Doğru:

Ürettikleri kötü kalite çorapları rahip kılığına girerek satmaya çalışan iki kafadarın maceraları

Yukarı

Örnek:

Jennifer Lopez’i tanımlarken: “Oyuncu, şarkıcı, dansçı ve bir gangsterin sevgilisi

“En Pahalı İspanyol”, Cumhuriyet Dergi, 1102000, 258: 3

Yanlış: 1 Özne yok

2 Lopez, dört kişinin de sevgilisi mi?

Doğru:

Jennifer Lopez: Bir gangsterin sevgilisi, oyuncu, şarkıcı ve dansçı

Örnek:

“Denizli ve Aydın’ın Kuşadası ilçelerinde dün gece hafif şiddette iki deprem yaşandı

TRT 1, Haberler, 2102000

Yanlış: Öğelerin sıralanışındaki ve çokluk ekinin kullanılışındaki yanlışlık nedeniyle, hem Denizli’nin hem de Aydın’ın Kuşadası ilçesi varmış gibi anlaşılıyor

Doğru:

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde ve Denizli’de dün gece hafif şiddette iki deprem yaşandı

Yukarı

Örnek:

“Genellikle okuduğum romanlar da filmlere konu ve ad oluyordular

Feridun Andaç, “Hayatın Öte Yakası”, Cumhuriyet, 5102000

Yanlış: Ek kullanım sırası yanlış

Doğru:

Genellikle okuduğum romanlar da filmlere konu ve ad oluyorlardı

Örnek:

“Ne sen beni unut/Ne de sen benden vazgeçebil”

Şarkı sözü

Yanlış: 1 İkinci dizedeki “sen” sözcüğü fazla

2 “De” bağlacının bulunduğu yer nedeniyle vurgu, “sen” sözcüğünde Oysa vurgu, “vazgeçme” eyleminde olmalı

3 “Vazgeçebilmek” eyleminin olumsuzu “vazgeçememek”tir Öte yandan “nene” karşılaştırma ifadesi, olumlu eylemle kullanılabilir Burada yapı bakımından doğru olsa da, Türkçenin anlam ve anlatım güzelliğine uygun olmayan bir kullanımla söz konusudur

Ne sen beni unut/Ne de benden vazgeçebil

Beni unutma/ Benden vazgeçeme

Örnek:

“Emin değilim sensiz yaşayacağıma

Şarkı sözü

Yanlış: Ek kullanım yanlışlığı; “-e emin olmak” değil, “-den emin olmak” şeklinde kullanılır

Doğru:

Emin değilim sensiz yaşayacağımdan”

Yukarı

Örnek:

“Kurudu dudaklar/Çorak çöle döndü

Şarkı sözü

Yanlış: Sulak, bereketli çöl olmaz Çöl, zaten çoraktır Bkz Gereksiz sözcükler

Doğru:

Kurudu dudaklar/ Çöle döndü

Örnek:

“Hatıralar daha henüz dün gibi”

Şarkı sözü

Yanlış: Hemen hemen aynı anlama gelen iki sözcük birarada kullanılmış Bkz Yinelemeler

Hatıralar henüz dün gibi

Örnek:

“İddialarda adı geçen Rauf Tamer dün Sabah üst yönetiminin aldığı kararla aklanıncaya kadar yazılarına ara verdi

Sabah, 1410 2000

Yanlış: Öğelerin yanlış sıralanması ve noktalama işaretlerinin kullanılmaması, anlamın bulanıklaşmasına neden oluyor Sabah üst yönetimi mi RTamer’i aklayacak yoksa Sabah üst yönetiminin aldığı kararla RTamer yazılarına ara mı verdi? Bağlamı ve olayların akışını bilen bir okur, kastedilenin ikincisi olduğunu anlar; ancak olayın unutulduğu ya da okurun olaylardan haberdar olmadığı düşünülürse, hangisinin kastedildiği anlaşılamaz

Sabah üst yönetiminin dün aldığı bir kararla, iddialarda adı geçen Rauf Tamer, yargı tarafından aklanıncaya kadar yazılarına ara verdi

Örnek:

“Ancak her iki vekilin de Meclis albümünde ‘İngilizce biliyor’ yazması dikkat çekti

Sabah, 1410 2000

Yanlış: Sözcük eksikliği ve ifade bozukluğu

Doğru:

Ancak Meclis albümünde her iki vekil hakkında da ‘İngilizce biliyor’ yazması dikkat çekti

Ancak Meclis albümünde her iki vekilin de İngilizce bildiğinin yazması dikkat çekti

Yukarı

Örnek:

“Ancak sonuçta çıkan ise, profesyonel dekora karşın fazla soğuk öykü

Cumhuriyet, 14102000

Yanlış: Gereksiz sözcük kullanımı Ancak ve ise sözcükleri, aynı anlamı vermek için tek başına yeterli sözcüklerdir; birlikte kullanılmaları gereksiz

Doğru:

Ancak sonuçta çıkan, profesyonel dekora karşın fazla soğuk öykü

Sonuçta çıkan ise, profesyonel dekora karşın fazla soğuk öykü

Yukarı

Örnek:

“Günümüzün en gözde sporlarından olan bowling’in izleri eski antik Mısır’a dayanıyor

Milliyet, 14102000

Yanlış: 1 Bowling, özel isim olmadığına göre ardından gelen ekten ayırmak için kesme işaretinin kullanılmaması gerekir

2 Türk alfabesinde “w, x, q” harfleri yoktur (Çünkü Türkçede bu sesler yoktur) O halde “w” yerine “v” kullanılmalıydı

3 “Antik” dönem, Yunan uygarlığı için geçerlidir Kaldı ki yeni Antik dönemden söz edilemeyeceğine göre iki sözcüğün birlikte kullanılması yanlıştır

Doğru:

Günümüzün en gözde sporlarından olan bovlingin izleri eski Mısır’a dayanıyor

Yukarı

Örnek:

“Yollar bir dolu tehlikelerle dolu

TRT 1, Tibet’te Yedi Yıl filminden, 15102000

Yanlış: 1 “Bir dolu”, zaten çokluk ifade ediyorken tamladığı sözcüğün de çokluk eki almasına gerek yoktur

2 Kısacık bir cümlede aynı sözcük iki kez kullanılmamalıdır

Doğru:

Yollar birçok tehlikeyle dolu

Yukarı

Örnek:

“Sadece bir rüyaydı Kötü bir kâbus gördün

TRT 1, Tibet’te Yedi Yıl filminden, 15102000

Yanlış: Kâbus, kötü, korkulu rüya demektir İyi kâbus olmaz

Doğru:

Sadece bir rüyaydı Kâbus gördün

Yukarı

Örnek:

“Acı sonla biten sadakat öyküsü Denizli’den

Star, Ana Haber bülteni, 16102000

Yanlış: “Son” ve “bitmek”, gibi aynı anlamlı iki sözcük yan yana kullanılmaz Bkz Yinelemeler

Doğru:

Acı biten sadakat öyküsü Denizli’den

Sonu acı olan/gelen sadakat öyküsü Denizli’den

Acıyla sonlanan sadakat öyküsü Denizli’den

Örnek:

“Başkasının arabasını çalıyorsun!”

Show TV, “Dürüst Oyun” filminden, 21102000

Yukarı

Yanlış: İnsan kendi arabasını çalamaz, olsa olsa başkasının arabasını çalabilir

Doğru:

Başkasının arabasını alıyorsun! / Araba çalıyorsun!

Örnek:

“Bize çok iyi misafirlik gösterdiler

Kiss FM, Haber bülteni, 19102000

Yanlış: Misafirlik gösterilmez, misafirperverlik gösterilir

Bize çok iyi evsahipliği yaptılar / Bize çok misafirperverlik gösterdiler

Örnek:

“Güzellikleri tepkileriyle desteklesinler ki, seyircilerimiz

Flash TV, 20102000

Yanlış: Tepki, olumsuz anlam içerir, desteklemek ise olumlu bir eylemdir Anlamca birbiriyle çelişen iki söz, birarada kullanılmamalıdır

Doğru

Seyircilerimiz, güzellikleri desteklesinler ki

Yukarı

Örnek:

“TRT Yönetim Kurulu üyeleri: Profesör Ahmet, Profesör Mehmet

TRT 1, Ana Haber Bülteni, 20102000

Yanlış: Profesörlük, akademik bir unvandır ve doktor unvanını alan bir araştırmacı akademik ilerlemesinin her aşamasında bu unvanı diğerleriyle birlikte kullanır (Profesör Doktor/ProfDr, Doçent Doktor/ DoçDr, Yardımcı Doçent Doktor/YardDoçDr) Ancak doktora yapmadan profesör olmuş kişiler için(fahri profesörlük, devlet tarafından verilen profesörlük unvanı vs) sadece “profesör” unvanı kullanılır

Doğru:

TRT Yönetim Kurulu üyeleri: Profesör Doktor Ahmet, Profesör Doktor Mehmet

Örnek:

“Bitanem”

Şarkı sözünden

Yanlış: Ses ve harf atlaması

Doğru:

Birtanem

Yukarı

Örnek:

“Sensiz kederlerdeyim, ateşlerdeyim, yangınlardayım”

Şarkı sözlerinden

Yanlış: Türkçenin yapısına aykırı biçimde çokluk ekinin kullanımı

Doğru:

“Sensiz kederliyim İçim yanıyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com