Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dil, fazıl, kısakürek, necip, uydurukça

Uydurukça Dil - Necip Fazıl Kısakürek

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Uydurukça Dil - Necip Fazıl Kısakürek

Uydurukça Dil

Necip Fazıl Kısakürek

GÖTE’nin:

«—Bir millete yapılacak en büyük manevî suikast, onun diliyle oynamaktır!»

Dediğini biliyordum ama bu sözü bastıracak kudret ve hikmette başka bir ölçünün, bir Fransız edibin de olduğundan haberim yoktu

Meşhur Fransız edip ve mütefekkiri (Bossuet) diyor ki:

«— Sabit olmayan ve her ân değişen dillere ölümsüz bir eser emanet edilemez!»

İşte ayniyle Fransızcası:

«— On ne confie rien d'immortel a des langues incertâines'et toujöurs changeantes»

Yâni, yerine oturmamış, bürkânî (volkanik) topraklar üzerinde nasıl büyük inşalar yapılamazsa, kıvamsız ve her ân değişik, tek kelimeyle «uydurukça» denebilecek lisanlardan da büyük eser beklenemez

Nasıl Moskofun son iki asırlık tarihî rolü bizim maddî göç yolumuzu kesmek olmuşsa, içimizdeki bir asırlık Moskoflar da manevî göç yolumnuzu keserek kökümüzü kurutmayı hedef tutmuşlar, hususiyle ikinci dünya Harbi içinde ve sonrasında Moskova diktasiyle bu işi yeni bir dil uydurmakta; bulmuşlardır Bizi dışımızdan tasfiyeye memur Moskof, aynı dâvayı ajanları vasıtasiyle içimize de sirayet ettirmeyi bilmiş ve bir milleti söndürmeye mâtuf hareket, bir milleti diriltme şeklinde takdim edilmiştir

Uydurukçanın bütün hesabı bu kadardır!

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com