Galatasaray Üniversitesi Af Yönergesi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Galatasaray Üniversitesi Af YönergesiGalatasaray Üniversitesi Af Yönergesi 2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNUNA 5806 SAYILI KANUNLA EKLENEN GEÇİCİ 56 MADDE HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI İLE İLGİLİ ESASLARMADDE 1- (1) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair 5806 Sayılı Kanun, 28 Ekim 2008 tarih ve 27038 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na, 5806 sayılı kanunla eklenen geçici 56 ıncı madde hükümlerinin üniversitemiz mevzuatına göre uygulama esasları aşağıda belirtilmiştir![]() MADDE 2- (1) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na, 5806 sayılı kanunla eklenen geçici 56 ıncı madde hükümlerinden; a) 07 Haziran 1995 tarihinden bu kanunun yürürlüğe girdiği 28 Ekim 2008 tarihine kadar her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilen, b) 1980 sonrasında bu içerikte çıkarılan kanunların kapsamına girmekle birlikte sağlanan haklardan yararlanmak üzere başvurmayan veya başvurdukları halde yararlanamamış olan, c) 28 Ekim 2008 tarihinden itibaren iki aylık başvuru süresi içerisinde ilişiği kesilen, hazırlık, meslek yüksekokulu, lisans, lisansüstü öğrencileri yararlanabilecektir ![]() d) Bu kanundan yararlanmak isteyenler 28 Aralık 2008 tarihine kadar “Galatasaray Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı 34357-İstanbul” adresine form dilekçe ile başvuracaklardır ![]() Form dilekçeyi indirmek için tıklayınız ![]() (2) İkinci maddenin birinci fıkrasında sayılanlardan, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini, gözaltında, tutuklu veya hükümlü olup ta ceza infaz kurumunda bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içerisinde başvurmaları halinde bu kanun hükümleri çerçevesinde haklarını kullanabilirler ![]() MADDE 3- (1) Hazırlık, Sosyal Bilimlere Hazırlık (TS), Meslek Yüksek Okulu ve Lisans öğrencileri için 5806 sayılı kanunun geçici 56 maddesi aşağıdaki esaslar çerçevesinde uygulanacaktır![]() (2) Kendi isteğiyle, devamsızlık ve üniversiteden çıkarma cezası alarak kaydı silinenlerin öğrenciliğe intibakları yapılır ve öğrenime kaldıkları yerden devam ederler ![]() (3) Öğrenim ücretini ödemediği için kaydı silinenlerin, yürürlükte olan öğrenim ücretini ödeyerek, öğrenciliğe intibakları yapılır ve öğrenime kaldıkları yerden devam ederler ![]() (4) Başarısızlık nedeniyle kaydı silinenlere, kayıtlarının silinmesine neden olan başarısız derslerden; devam şartını yerine getirdikleri dersler için dört sınav hakkı, devam şartını yerine getiremedikleri dersler için döneminde almak kaydıyla bir yıl içinde devam hakkı ve akademik takvime göre ilan edilen tarihlerde dört sınav hakkı verilir İlk sınav hakkı tüm fakülteler ve hazırlık sınıfları için akademik takvimde ilan edilen dönem sonu-yıl sonu sınavı, ikinci sınav hakkı bütünleme sınavı tarihlerinde kullanılacaktır Devam zorunluluğu olmayan veya devam isteminde bulunmayarak doğrudan sınava girmek isteyen öğrenciler güz yarıyılında başarısız oldukları dersler için 20082009 eğitim öğretim yılı güz yarıyıl sonu sınavlarında ve bunların bütünleme sınavlarında bu haklarını kullanırlar![]() (5) Dikey geçiş ile kayıt olan ancak, lisans öğrenimine hazırlık programını başaramayıp kaydı silinenlere; hazırlık programında başaramadıkları derslerden devam şartını yerine getirdikleri dersler için dört sınav hakkı, devam şartını yerine getiremedikleri dersler için döneminde almak kaydıyla bir yıl içinde devam ve dört sınav hakkı verilir ![]() (6) Hazırlık sınıfından başarısızlık nedeniyle kaydı silinen öğrencilere, devam şartını yerine getirdikleri dersler için, ilki 20082009 eğitim-öğretim yılı sonunda, ikincisi eylül bütünleme döneminde olmak üzere dört sınav hakkı verilir ![]() (7) Sosyal Bilimlere Hazırlık (TS) sınıfından başarısızlık nedeniyle kaydı silinen öğrencilere, sınava girdikleri eğitim öğretim yılı hazırlık sınıflarında uygulanan sınıf geçme yöntemi uygulanacaktır ![]() (8) Azami öğrenim süresini tamamlayarak kaydı silinenlere, başarısız dersler için dört sınav hakkı, alınmayan ve devamsız dersler için bir yıl devam hakkı ve akademik takvime göre ilan edilen tarihlerde dört sınav hakkı verilir İlk defa alacağı ve devamsız ders sayısı bir yarıyılın ders yükünden fazla olan öğrenciler, ders yükünün üzerindeki devamsız ve ilk defa alacakları derslerin devam ve sınav haklarını gelecek eğitim-öğretim yılında kullanırlar Bu süre bir eğitim-öğretim yılını aşamaz![]() (9) Son sınıf derslerine yazılmış ve bu dersleri başarmaları durumunda mezun olabilecek durumdakiler kayıt silinme nedenine bakılmaksızın devam ve sınav haklarını kullanırlar ![]() (10) Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu bünyesindeki kapatılan Muhasebe Programı için af kapsamında yararlanacak öğrenci isimleri Yükseköğretim Kuruluna bildirilecektir ![]() (11) Başarı değerlendirmesi; aşağıda yazılı hususlara göre yapılır ![]() a) Önceki yıllarda devam şartını yerine getirdikleri dersler için devam şartı aranmaz ve başarı notu hesaplanmasında ara sınavlar dikkate alınmaz Yarıyıl sonu sınavı yerine geçecek dört sınav hakkı kullanılır Sınav notu harfli başarı notu olarak verilir![]() b) Devamsız ve ilk defa alınan dersler için, devam, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalara katılma şartı aranır Yarıyıl sonu sınavı yerine geçecek dört sınav hakkı kullanılır![]() c) Hazırlık, Sosyal Bilimlere Hazırlık (TS) ve lisans öğrencileri için Galatasaray Üniversitesi ilgili birimlerinin Eğitim-Öğretim, Sınav ve Değerlendirme Yönetmeliklerinin ilgili maddelerinde belirtilen hükümlere göre başarı değerlendirmesi yapılır ![]() d) Başarılan derslerin varsa sonraki sınav hakları kullandırılmaz ![]() MADDE 4 – (1) 5806 sayılı kanunun geçici 56 maddesi yüksek lisans ve doktora öğrencilerine aşağıdaki esaslar çerçevesinde uygulanacaktır![]() (2) Bilimsel Hazırlık, Yüksek Lisans ve Doktora Programlarından ders aşamasında ilişiği kesilenler; a) Devam şartını yerine getirip başarısız oldukları dersler için 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı’ndan itibaren her yarıyıl sonunda bir sınava girerek toplam üç sınav hakkı kullanırlar b) Devam zorunluluğu olan veya devam isteminde bulunulan dersler için 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılından itibaren derslere devam ederler ve takip eden yarıyıl sonundan başlamak üzere her yarıyıl sonunda bir sınava girerek toplam üç sınav hakkı kullanırlar (3) Fransızca Hazırlık Sınıfında İlişiği Kesilenler a) Fransızca Hazırlık sınıflarında görmüş oldukları eğitimde başarısız oldukları için kaydı silinen öğrencilerin üç sınav haklarını, 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı Fransızca Hazırlık Sınıfları Akademik Takviminde belirlenen Haziran ve Eylül sınav tarihlerinde ve/veya Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün ve Galatasaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nün 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı Lisansüstü Programlarına Giriş Sınavları bünyesinde Eylül ve Ocak aylarında yapılan “Fransızca Yabancı Dil Yeterlik Sınavları”na girerek kullanırlar Öğrenciler, yukarıda sözü edilen dört sınavdan hangi üçünü tercih edeceklerini Enstitülere yazılı olarak bildirler![]() b) Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü için Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) ve Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavıdan (KPDS) yüksek lisansta en az 55, doktorada en az 60 puan, Galatasaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü için Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) yüksek lisans ve doktorada en az 80 puan almış olanlar, bu belgelerini ibraz etmeleri kaydıyla, Fransızca Hazırlık Eğitiminde başarılı sayılarak öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler ![]() (4) Yeterlik Sınavı Aşamasında İlişiği Kesilenlere; yönetmeliğin gerektirdiği yabancı dil koşulunu sağlamış olmak kaydıyla üç sınav hakkı verilir ![]() (5) Tez Aşamasında İlişiği Kesilenler a) 2008-2009 Öğretim yılı bahar yarıyılının başladığı ilk günden itibaren yüksek lisans öğrencilerine bir yıl; doktora öğrencilerine ise üç yıl tez hazırlama süresi kullandırılır; ayrıca ek süre kullandırılmaz ![]() b) Öğrenciler, danışman ataması, tez konusu teklifleri ile doktora öğrencilerinin tez izleme komitesi teklif formlarını Anabilim Dalı Başkanları’na imzalatarak 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı bahar yarıyılı kayıt yenileme tarihlerinde ilgili Enstitülere getirirler ![]() MADDE 5 – (1) Genel hükümler; a) Yönetmelik hükümlerine göre devam şartını yerine getirenler sınav haklarını kullanabilirler ![]() b) Kayıtları silinmiş öğrenciler, devam ve sınav haklarını 2008-2009 eğitim-öğretim yılında ve bu derslerin ait olduğu Güz ve Bahar yarıyıllarında kullanırlar 2008-2009 Güz yarıyılında devam hakkını kullanamayanlar, 2009-2010 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında devam ve sınav hakkını kullanırlar![]() c) Belirlenen sürede devam ve sınav hakkını kullanmayan öğrenciye ek hak verilmez ![]() d) Başarısız olunan dersler programdan kaldırılmış ise bu derslerin yerine fakülte, enstitü veya meslek yüksekokulunca belirlenecek derslerden sorumlu olurlar ![]() e) Yapılacak sınavların tarih, yer ve saatleri; ilgili fakülte, enstitü, meslek yüksekokulu veya bunların ilgili bölümleri tarafından ilan edilerek duyurulur ![]() f) Kayıt hakkı kazanan öğrenciler yürürlükteki yönetmelik hükümlerine göre öğrenime devam ederler ![]() g) Kayıt hakkı kazananlara, 2547 sayılı kanunun 44 maddesi hükümlerine göre öğrenim süresi verilir![]() h) İki yükseköğretim programında aynı anda öğrenim görülemeyeceğinden, başka bir yükseköğretim programında kayıtlı olanlar öğrencilik hakkı kazandıkları bölüme ancak diğer programdan kaydını sildirmeleri halinde kayıt edilirler ![]() i) 5806 sayılı kanundan yararlanarak öğrenciliğe intibakları yapılanların askerlik tecil veya tehir işlemleri hakkında 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35 inci maddesi hükmü uygulanır; bunlardan askere alınması gerekenlerin ise istemeleri halinde askerlik süresi boyunca öğrenim hakları dondurulur ![]() j) Öğrenciler hakkındaki her türlü kararı, yürürlükteki mevzuat ve uygulama esasları çerçevesinde ilgili fakülte, enstitü, meslek yüksekokul yönetim kurulları alır ![]() http://www gsu edu tr/tr/duyurular/i![]() ![]() uyurukodu=1124 |
|
|
|