![]() |
Odyometrist Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Odyometrist MesleğiOdyometrist TANIM İnsanların işitme bozukluğunun derecesini çeşitli testler yardımı ile saptayan ve hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını belirleyen ve uygulayan, gerekli durumlarda konuşma tedavisi veren kişidir ![]() GÖREVLER - Kulak-Burun-Boğaz hekiminin hastayı muayenesinden sonra kulak hastalıklarının tanısı ve tedavi şeklinin belirlenmesinde yardımcı bir laboratuar hizmeti olan odyolojik testleri hekimin isteği doğrultusunda uygular, - İşitme ölçümü yapar ve test sonuçlarını hekime sunar, - Ağır işiten hastalara işitme cihazı uygular, - Gerektiğinde konuşma tedavisi verir, - Okullarda işitme taramaları yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Odyometri, - Timpometri, - Elektrofizyolojik odiyometre (ERA, BERA), - İşitme cihazları, - Denge testleri (Kalorik test), - Alan odiyometrisi (Çocuklarda) ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Odyometrist olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Biyoloji, elektronik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, - Hasta insanlara yardım etmekten hoşlanan, - Sorumluluk sahibi, dikkatli ve titiz, - Hoşgörülü ve sabırlı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Odyometristler hastanelerde ve muayenehanelerde, özel eğitim merkezlerinde görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Meslek elemanları, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı sağlık kuruluşlarıyla, özel hastanelerde, özel işitme testleri uygulayan merkezlerde görev yapabilirler ![]() Halen hastanelerde ve diğer ilgili kuruluşlarda odiyometrist kadrosu bulunmamaktadır ![]() ![]() ![]() Odiyometri yeni gelişen bir daldır ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi fakültelerin Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokullarının “Odyometri” ön lisans programında verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerinin Tıp Elektroniği, Tıbbi Sekreterlik,Tıp Sekreterliği bölümlerinden mezun olanlar “Odyometri” ön lisans programına sınavsız olarak girebilirler ![]() Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almaları koşulu ile sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara istedikleri taktirde Y-ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Odyometri eğitim programı 2 yıl olup, eğitim pratik ve teorik olarak verilmektedir ![]() ![]() ![]() Odyometri programının; l ![]() 2 ![]() Ayrıca, 1 ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME “Odyometri” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, · Fizik, · İşitme engelliler öğretmenliği, · Sağlık Eğitimi Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Biyolog, Kimya mühendisi BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir ![]() ![]() Eğitim sonrası kazanç çalışılan kurumun statüsüne, çalışma süresine, üstlenilen sorumluluk derecesine göre değişmektedir ![]() Halen hastanelerde sağlık teknikerliği kadrosu bulunmadığından, mezunlar sağlık teknisyeni olarak göreve başlamaktadır ![]() Ön lisans mezunu bir sağlık teknisyeni göreve l0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|