|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgisi, dersi, mesleği, meslek, öğretmenliği |
![]() |
Meslek Bilgisi Dersi Öğretmenliği Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Meslek Bilgisi Dersi Öğretmenliği MesleğiMeslek Bilgisi Dersi Öğretmenliği TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda; öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kişidir ![]() GÖREVLER Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir ![]() Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri öğretmeni, bu program çerçevesinde, - Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar, bu planı uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, - Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, - Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, - Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, - Alanı ile ilgili gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, - Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, - Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır ![]() KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ Yıllık müfredat programı, günlük çalışma planları, not defteri, yoklama defteri, ders kitapları, okul araç ve gereçleri, ders araç ve gereçleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri öğretmeni olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Sözel yeteneği gelişmiş, sosyal konulara özellikle eğitim konularına meraklı, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, - Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - İyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, dikkatli, işine özen gösteren, - Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, - Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, - Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri öğretmeni, sınıfta görev yapar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmen liselerinde görev yapabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi üniversitelerin Eğitim Fakülteleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümleri, Eğitim Bilimleri Bölümü Ana Bilim Dalları, ve Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümleri’nde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KMESLEĞE GİRİŞİ KŞULLARI Bu bölümlere girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) meslek eğitiminin verildiği yerlerde belirtilen lisans proğramları için yeterli puanı almak gerekmektedir ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi eğitim kurumlarına göre değişmek üzere en az 4 yıldır, Eğitim süresince; Eğitim Felsefesi, Eğitim Psikolojisi, Eğitim Yönetimi ve Deneticiliği, Eğitim Sosyolojisi, Gelişim Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Öğrenme Psikolojisi, Felsefe Tarihi, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Eğitim Hukuku, Hizmet-içi Eğitim, Endüstri Psikolojisi, Eğitim İdaresi gibi dersler verilmektedir ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Öğrenim sırasında Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca verilen öğrenci kredisinden yararlanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Çalıştıkları okullarda veya Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde idari kademelere yükselebilirler ![]() - 4 yıllık lisans eğitiminden sonra alanlarında master ve doktora eğitimi alarak kariyerlerini yükseltebilirler, öğretim üyesi olabilirler ![]() - MEB'ce yapılan müfettişlik sınavında başarılı olurlarsa müfettiş olabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Rehber öğretmenlik ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|