|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
mesleği, programı, radyatv, yapımcısıprodüktör |
![]() |
Radya-Tv Programı Yapımcısı(Prodüktör Mesleği) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Radya-Tv Programı Yapımcısı(Prodüktör Mesleği)TANIM Radyo ve televizyon programlarını gerekli kaynakları araştırarak planlayan, yayına hazır hale getiren kişidir ![]() GÖREVLER - Program önerileri hazırlar, bu amaçla gerekli kaynakları (bütçe, malzeme, işgücü), araştırır, ilgili birim ve kuruluşlarla bağlantı kurarak gerekli izinleri alır, - Yapımı gerçekleştirilecek program için yapılacak işleri belirler, - Programda görev alacak konuşmacı ve uzmanları belirler, - Program için gerekli ortamı, sahneyi hazırlatır, - Yayınlanmadan önce programı izler, belirlenen süreye göre ayarlar, denetlenmesi için bölüm müdürüne teslim eder, - Denetlenen programın üzerinde yapılması gereken değişiklikleri yapar ve programı ilgili birime teslim eder, - Hazırladığı programın izleyici üzerindeki etkisini araştırır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Kırtasiye malzemeleri, - İletişim araçları (telefon, faks), - Bilgisayar ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Program yapımcısı olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe, - Bir işi planlama ve uygulama gücüne, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilme ve insanları ikna edebilme yeteneğine sahip, - Yaratıcı, titiz, düzenli ve disiplinli kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Program yapımcıları, görevlerini genelde kapalı ortamda gerçekleştirir ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Program yapımcıları, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, özel televizyon ve radyolarda iş bulma imkanına sahiptirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının “Radyo ve Televizyon Programcılığı” bölümünde verilmektedir ![]() Ayrıca, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda verilen hizmet öncesi eğitimler de bu mesleğin eğitim yerleri arasında sayılabilir ![]() Ancak, bu meslekten farklı alanlardan mezun olan kişiler de bu meslekte çalışabilmektedirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerinin; · Gazetecilik, · Halkla İlişkiler ve Tanıtım, · İletişim, · Radyo ve Televizyon Bölümlerinden mezun olanlar “Radyo ve Televizyon Programcılığı” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ve gereken koşullara sahip oldukları taktirde başvurabilirler ![]() Sınavsız olarak yerleştirilemeyecek olanlar için ise Öğrenci Seçme sınavında yeterli “Sözel (SÖZ-1)” puan almış olmak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - Meslek eğitiminde; Uygarlık ve Sanat Tarihi, Sinema Dili, Türkçe, Dünya Sinema Tarihi, Güzel Sanatlar, Senaryo-Yönetim, Oyun, Sinema-Televizyon Tekniği, Sinema Dili, Çekim ve Yapım Teknikleri, Sinemasal Çevre Tasarımı, Film Müziği, Görüntü Perspektifi, Film Analizi, Uygulama Atölyesi, Sanat ve Sinema gibi dersler gösterilmektedir ![]() - Ayrıca, TRT ve diğer özel yayın kuruluşları prodüktör yardımcısı olarak almış oldukları elemanlara 2,5 aylık bir eğitim uygulayarak temel bilgileri vermektedirler ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslekte ilerleme yaratıcılıkla mümkün olur ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Sinema yapımcılığı, sinema yönetmenliği, tiyatro yönetmenliği (rejisörlük) ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Öğrenciler eğitim süresince devletin verdiği öğrenim ve harç kredisinden, çeşitli kurum ve kuruluşların burslarından yararlanabilirler ![]() - TRT gibi kamu kurumlarında alınan ücret her yıl yasalarla belirlenir ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|