Prof. Dr. Sinsi
|
Nar İn Bilinmeyen Faydaları Ve Önemi
Nar ın Bilinmeyen Faydaları ve Önemi
Nar ın Bilinmeyen Faydaları

“Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane!” bilmecesiyle hafızalara kazınan nar; çiçeği, kabuğu ve kırmızı taneleriyle hususi bir meyvedir İnsanlığın ilk tanıştığı meyvelerden biri olduğu düşünülen nar, ilim literatüründe Punica granatum L olarak isimlendirilir
Nar, tanelerinin dizilişi ve tanelerinin üzerini örten koruyucu zarıyla dahttp://,
dikkatleri çeker Genellikle taze olarak tüketilen nar, meyve suyunun yanı sıra pasta ürünlerinde, jöle ve marmelat üretiminde de kullanılır Son zamanlarda narın yararları ile ilgili yapılan araştırmalar, bu besinin sağlık bakımından değerini ortaya koymakta, doğal bir ilaç olarak tanımlanmaktadır
Nar ağacı, uzun yıllar yaşayabilen bir bitki olup Fransa’da 200 yaşından büyük nar ağacı vardır Ana vatanı Himalaya dağları ve kuzey Hindistan’dan İran’a uzanan bölgedir Eski dönemlerden beri pek çok hastalıkta bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılan nar, İslâm tıbbının da önemli bir şifa kaynağı olmuştur Bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi, gövde-kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbî olarak kullanılır Kök ve gövde kabuğu tanen, nişasta ve alkaloitler (pelletierin) taşır Nar meyvesi kabuğu tanen, triterpenler ve az alkaloitler ihtiva eder
Nar, sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken http://,
bir meyvedir Çünkü insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değildir Adeta bir “ilaç”, hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan korumaktadır İçerdiği C vitamini, potasyum, demir, polyphenol, anthocyanin ve tannin adında antioksidanlar ile kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engellemektedir Şeker hastaları için birebirdir
Narın Muhteviyatı: Narın toplam ağırlığının %52’sini yenilebilir kısım meydana getirir Bunun da %78’ini nar suyu oluşturur Yenilebilir kısmında; sitrik (%0,33-0,56), malik, fumarik ve laktik asit bulunur Olgun narın yenilebilir kısmında protein miktarı 100 gramında 50 mg, toplam fenolik madde miktarı 100 gramda 150 mg, askorbik asit ise 100 gramda 10 mg civarındadır Taze sıkılmış nar suyunda şeker nispeti yaklaşık %16’dır Nar suyu ve çekirdeğinde 19 element tespit edilmiştir Bunlar arasında demir, kobalt, molibden, potasyum, kalsiyum, selenyum, sodyum ve çinko vardır
Nar; C, B1 ve B2 vitaminleri ve potasyum bakımından çok zengindir Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek antosiyanlar ve flavonoitler içerir 100 gram narın içersinde, 259 miligram potasyum, 63 kalori, 8 miligram C, binde 3 de B2 vitamini bulunmaktadır 1 su bardağı nar suyu, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 25′ini karşılar Gün içinde tüketilen bu meyve, yorgunluğumuzun giderilmesinde de büyük rol oynamaktadır Narın ağırlığının %12-20’sini çekirdekler oluşturur Yaş çekirdeklerde %1,2-2,7 nispetinde yağ bulunur Yağ miktarı düşük olduğu için sanayide yağ kaynağı olarak kullanılmaz
Cennet meyvesi olarak tanımlanan nar, Yüce Kitabımızda üç yerdehttp://,
bahsedilmekte ve En’âm Suresi 99 âyette: “Hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar (bahçeleri) çıkarıyoruz Bunların kimi birbirine benzer, kimi benzemez Bunlar meyvelendikleri zaman meyvelerinin olgunlaşmasına bakın! Bunlarda inanan toplumlar için ibretler vardır ” şeklinde geçmektedir Nar, gerçekten ilginç bir meyvedir Dört şeyden oluşmuştur Kabuğu, zarları, çekirdeği ve suyu
|