Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hardal, özellikleri

Hardal Özellikleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hardal Özellikleri




Hardal Özellikleri

Latince ismi : Brassica nigra

Hardal: 0,2-1,5 m boylarında beyaz veya sarı çiçekli, yıllık otsu bitkilerdir 10 kadar türü vardır Türlerinin çoğu Akdeniz çevresi memleketlerinde yetişir Hardalın beyaz hardal otu, siyah hardal otu, yabanî hardal olmak üzere değişik türleri vardır

Siyah hardal otu (Sinapis nigra): 1-1,5 m boyunda, bir yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir Yaprakları saplıdır Meyveleri 1-3 cm uzunlukta 2-3 mm genişlikte, sap üzerine yatık, tüysüz, hemen hemen dört köşeli, kısa sivri uçludur Yassı ve köşeli olan meyvelerinde tohumların bulunduğu yerler şişkindir Tohumlar kırmızımsı siyah renktedir Bitkinin Orta Avrupa, Anadolu ve İran’da kültürü yapılır

Kullanılan kısımları tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır Bitkinin yaprakları dökülmeye başladığında meyve salkımları toplanır Bunlar 15 gün kadar gölgede kurutulduktan sonra tohumları alınır Hardal tohumlarında müsilaj, yağ, sinapin, sinigrin isimli glikozit ve mirozinaz fermenti vardır Çok eskiden beri tıpta kullanılmaktadır Dâhilen hardal tohumu unu az dozlarda midevî, yatıştırıcı ve tarçınla karıştırılırsa iyi bir iştah açıcıdır Hâricen yakı, lapa veya banyo hâlinde romatizma ve bronşitte mevzii tahriş yapmak için kullanılır Hardal yağı cildi tahriş eder, onun için sürüldüğü yer kızarır Hafif antiseptiktir Dumanı öksürük ve gözyaşı getirir En fazla baharat olarak kullanılır Deriyi tahriş edip, kızarttığından iç organlardaki kanı dışarıya toplar Zehirlenmelerde kusturucu etkisinden faydalanılır Hardal yakıları bir saatten fazla tutulmamalıdır Aksi halde yılancığa benzer büyük şişler meydana gelir Yakılar ılık suda ısıtılır Sıcak su fermentleri tahrip eder Hardal yakısı, hardal tozunun kâğıt üzerine yapıştırılması suretiyle elde olunur Kullanılacağı zaman ılık suda ıslatılarak hardallı tarafı deriye gelecek şekilde kullanılır

Beyaz hardal otu (Sinapis alba): Beyaz çiçekli hardal otudur Vatanı Akdeniz çevresi memleketleridir Orta Avrupa ve Kuzey Amerika’da da kültürü yapılır Önemli bir yağ bitkisidir

Beyaz hardal otunun sarı-kırmızı veya beyaz renkteki olgun tohumlarından hardal yağı elde edilir Kullanılışı siyah hardal otu ile aynıdır

Yabani hardal (Sinapis arvensis): 20-60 cm yüksekliğinde, memleketimizde tarla ve nadaslarda, yol kenarlarında yetişen bir tarla otudur

Brassicaceae familyasındandır Sarı çiçekli otsu bir bitkidir Tohumları baharat olarak kullanılır On kadar farklı türü olmasına karşin üç ana türü genelde baharat olarak bilinir kullanılır beyaz , siyah , kırmızı hardal olarak bilinir Kırmızı hardala aynı zamanda hint hardalı da denilir

Latince İsimleri; Siyah Hardal (Brassica nigra [L] Koch ), Beyaz Hardal (Sinapis alba L) Kırmızı hardal (Brassica jüncea)

Hardal tozu sirke ile karıştırılmışsa continental hardal, su ile karıştırılırsa İngiliz Hardalı adı alır

Dijon hardalı

Hardalın tarihçesi 3000 yıl öncesine kadar gitmektedir Asya, Yunan, eski Roma ve Mısır halkları hardalı kullanmışlardır Hardal, lahana, turp ve şalgamında üyesi olduğu ailedendir Kırk kadar farklı üyesi olan sarı çiçekli bu tur botanikte brassica olarak anılan türdür (genus)

En ilkel şekilde hardal tohumları öğütülüp sirke ile macun kıvamına getirilerek elde edilebilir Bu şekilde tohumun icindeki yağ ile sıvı karışıp tepkimeye girmesi sonucunda hardal acılığını alır

Hardalların en ünlülerinden birisi Dijon hardalı dır Parisin 195 Km güneydoğusundaki bu şehirde 1856'da Jean Neigeon tarafından ünlendirilmiştir Hardal yapımında kullanılan sirke yerine koruk suyu kullanılarak yaptiğı bu karışım daha az asidik ve tabiki daha yumuşak bir tada sahip olmuştur

1853 yılında Dijon'da Maurice Gray hardal tohumunu işlemek için yeni bir makina gelistirmiştir Böylelikle büyük miktarlarda hadal tohumunun kolay ve ucuza işlenmesi temin edilmiştir Dijon hardalının ünlenmesinin ikinci sebebi de Dijon topraklarının potasyum açısından oldukça zengin olmasıdır Bugün dunya hardal tohumlarının hemen hemen tamamı Kanada'da üretilmektedir Dijon ise Fransa'nın ünlü Bordo bölgesinde olduğunda üzüm suyu üretimini şaraba dönüştürmektedir

Antoine Poupon Gray Poupon Mustard Company'yi (Poupon Hardal Şirketi) kurmuştur Bugün Grey Poupon dükkanı Dijon merkezinde faliyetine devam etmektedir Burada hala otantik hardal ve hardal kapları bulunabilir Buzdolabınin olmadığı günlerde bu özel kaplar, oda sicaklığında hardal saklamak için kullanılırmış

Üretimi

Dijon hardalı, siyah veya kırmızı hardal tohumunun kabuğunun ayrılıp ve herhangi bir renklendirici veya katkı maddesi kullanılmayarak yapılır Günümüzde koruk suyu yerine şarap, sirke veya üzüm suyu da kullanılmaktadır Ayrıca fındık, peynir, ahududu, şampanya ile aromalandırılmış hardallar mevcuttur



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.