Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitkisi, fesleğen, reyhan, özellikleri

Fesleğen (Reyhan) Bitkisi,Özellikleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Fesleğen (Reyhan) Bitkisi,Özellikleri




Fesleğen (Reyhan) Bitkisi,Özellikleri

Latince ismi : Ocimum basilicum

Fesleğen

Bilimsel sınıflandırma

Alem:

Plantae

Şube:

Magnoliophyta

Sınıf:

Magnoliopsida

Takım:

Lamiales

Familya:

Lamiaceae

Cins:

Ocimum

Tür:

O basilicum

Binominal adı

Ocimum basilicum

FESLEĞEN (Ocimum basilicum)

Yöresel adları :Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan

Drog adı :Basilici herba / tüm bitki (kök hariç)

Eterli yağ :Basilici aetheroleum

Toplama/kurutma :Çiçeklenme aşamasında yapraklar ve çiçekli bölümler toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır Daha sonra ince kıyılır ve hava almayan kaplarda saklanır

Ama saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları her zaman kullanılabilir

Bileşim: Linalool, ve Methylchavicol içerikli eterli uçucu yağ, Cineol, tanen ve flavonlar

Etkileri: Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcı

Kullanım alanları: Fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır Mide bulantısını yatıştırır ve bağırsak parazitlerini öldürebilir

Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur Epilepsi, migren ve boğmacaya karşı da denenmelidir Geleneksel olarak, anne sütünü arttırmada kullanılır

Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır Fesleğen ayrıca antibakteriyel özelliğe de sahiptir

Fesleğenin lezzetli bir baharat olarak her mutfakta bulunması gereği de anımsanmalıdır

Kullanım biçimi: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür Günde 2-3 bardak içilebilir

Fesleğen, genellikle tıpta ve aynı zamanda yemeklik maksadıyla da kullanılır Özellikle Fransa’da tüylü olarak 3 fut (90,4cm “1 fut = 30,4cm”dir) yüksekliğinde yetişir Dalı, yayvan ve dörtgen biçimindedir, çiçekleri beyaz, yapraklar halka biçiminde dizilmiş sarmal şekildedir, üst tarafı toparlak ve gergin dallıdır Yaprakların altı gri-yeşil ve siyah noktalı yağ hücreleri vardır 1inç uzunluğunda ve 1/3inç genişliğindedir Dokunulduğunda serinlik ve yumuşaklık hissi verir

Farklı büyüklüklerde birkaç değişik şekilleri vardır Yaprakları kokulu ve renklidir Fesleğenin yaprakları çoğunlukla koyu yeşil renktedir Kıvrık yapraklıdır ve çiçeklerinin kısa iğneleri vardır, kısa yapraklıdır ve kokusu rezeneye benzer

Kimyasal Maddeler

Fesleğenler, farklı çeşitlerde olduğu gibi kokuları da farklıdır Çünkü bu şifalı ot, diğerlerine oranla farklı bir sayıda temel yağlar içerir Tatlı Reyhan’ın, eugenolden gelen güçlü bir karanfil kokusu vardır Bu kimyasalın kokusu aynı karanfile benzer Bu narenciyenin kokusu, limonlu reyhan ve misket limonuna benzer Afrikan mavisi reyhanda keskin bir nane kokusu vardır Çünkü içerisinde yüksek oranda camphene ve nane ruhu vardır Meyan fesleğeni anethol içerir ve aynı meyanda bulunan anason kimyasalın verdiği meyanın kokusuna benzer Ve bu sebeple kimi zaman fesleğene, anason fesleğeni de denilir

Birçok fesleğeni kokusuyla birbirinden ayıran, oluşumunda yardımcı diğer kimyasal maddeler ve her bir fesleğen türüne özgü olan içeriği :

· cinnamate (tarçınla aynıdır)

· citronellol (citronella, sardunyalar ve güller)

· geraniol (sardunyadaki gibi)

· linalool (bir çiçek kokusu aynı zamanda kişnişteki koku)

· methyl chavicol (tarhunun verdiği koku)

· myrcene (defne ağacı, myrcia)

· pinene ( adı üstünde, kimyasal olarak çam yağının verdiği koku)

· ocimene

· ocimene

· terpineol

sağlık sorunları bakımından

fesleğen, rezene ve tarhun gibi, diğer aromatik bitkilere benzer İçerdiği Estragole’nin fare ve sıçanlarda kanserojen ve teratogen olarak etkileri biliniyor Şimdilerde insanlar üzerindeki etkileri, kemirgenler üzerinde 100 - 1000 arasında deney yapılarak, normal olan ve beklenen sonuç alındı fesleğenin, kanser riskini azalttığı keşfedildi

Fesleğen, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türleri

Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır

Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, bir ile beş cm arasında uzunlukta ve bir ile üç cm arasında genişlikte olurlar Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever

Fesleğenin yemeklerde kullanımı

Kurutulmuş fesleğen

Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır

Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.