![]() |
Fesleğen (Reyhan) Bitkisi,Özellikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fesleğen (Reyhan) Bitkisi,ÖzellikleriFesleğen (Reyhan) Bitkisi,Özellikleri Latince ismi : Ocimum basilicum Fesleğen Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae Şube: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Lamiales Familya: Lamiaceae Cins: Ocimum Tür: O ![]() Binominal adı Ocimum basilicum FESLEĞEN (Ocimum basilicum) Yöresel adları :Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan Drog adı :Basilici herba / tüm bitki (kök hariç) Eterli yağ :Basilici aetheroleum Toplama/kurutma :Çiçeklenme aşamasında yapraklar ve çiçekli bölümler toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır ![]() ![]() Ama saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları her zaman kullanılabilir ![]() Bileşim: Linalool, ve Methylchavicol içerikli eterli uçucu yağ, Cineol, tanen ve flavonlar ![]() Etkileri: Yatıştırıcı, gaz söktürücü, mideyi rahatlatıcı, sindirimi uyarıcı Kullanım alanları: Fesleğen öncelikle sindirim sistemini ve sinir sistemini olumlu etkiler; şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemleri kullanım alanıdır ![]() ![]() Yatıştırıcı etkisi sayesinde, sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur ![]() ![]() ![]() Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır ![]() ![]() Fesleğenin lezzetli bir baharat olarak her mutfakta bulunması gereği de anımsanmalıdır ![]() Kullanım biçimi: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür ![]() ![]() Fesleğen, genellikle tıpta ve aynı zamanda yemeklik maksadıyla da kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Farklı büyüklüklerde birkaç değişik şekilleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Kimyasal Maddeler Fesleğenler, farklı çeşitlerde olduğu gibi kokuları da farklıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok fesleğeni kokusuyla birbirinden ayıran, oluşumunda yardımcı diğer kimyasal maddeler ve her bir fesleğen türüne özgü olan içeriği : · cinnamate (tarçınla aynıdır) · citronellol (citronella, sardunyalar ve güller) · geraniol (sardunyadaki gibi) · linalool (bir çiçek kokusu aynı zamanda kişnişteki koku) · methyl chavicol (tarhunun verdiği koku) · myrcene (defne ağacı, myrcia) · pinene ( adı üstünde, kimyasal olarak çam yağının verdiği koku) · ocimene · ocimene · terpineol sağlık sorunları bakımından fesleğen, rezene ve tarhun gibi, diğer aromatik bitkilere benzer ![]() ![]() ![]() ![]() Fesleğen, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türleri ![]() Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır ![]() Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir ![]() ![]() ![]() Fesleğenin yemeklerde kullanımı Kurutulmuş fesleğen Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır ![]() ![]() Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar ![]() |
![]() |
![]() |
|