![]() |
Kuantum Kuramı |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Kuantum KuramıKuantum Kuramı 20 ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kuramı, 1905 yılında Albert Einstein, fotoelektrik olayını açıklamakta kullandı ![]() ![]() Çağımıza damgasını vuran diğer büyük kuram da Görelilik Kuramı'dır ![]() ![]() ![]() O sıralar, Zürih Patent Bürosu'nda memur olarak çalışıyordu ![]() ![]() ![]() Einstein, 1921'de Nobel Ödülü'nü aldı; ama Görelilik Kuramı'ndan değil de foto elektrik olayından ![]() ![]() ![]() Kütlenin yoğunlaşmış bir enerji olduğu görüşü, 1927'de denel olarak da destek buldu ![]() ![]() ![]() ![]() Atom çekirdeğini bulan Rutherford, 1919 yılında, simyacıların ünlü düşünü gerçeğe dönüştürdü ![]() ![]() ![]() Bir element, başka bir elemente dönüşebiliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Çekirdekte pozitif yükten başka ne var acaba? Bu sorunun yanıtını Rutherford'un öğrencisi James Chadwick verdi: 1932 yılıydı ![]() ![]() ![]() ![]() Bilim tarihinin en büyük kadını Madam Curie, 4 Temmuz 1934'de gözlerini yaşama kaparken, birkaç ay önce damadının ve kızının -Joliot-Curie çiftinin- yapay radyoaktifliği keşfettiklerini biliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanoğlu, radyoaktif elementler de üretiyordu artık ![]() ![]() ![]() ![]() Amerika'da Ennest Lawrence 1930'da, Robert J ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() H ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Macar doğumlu, Musevi asıllı fizikçi Leo Szilard, 1932 yılında Berlin'de çalışırken, nasılsa bu romanı okuyor ve çok etkileniyor ![]() ![]() ![]() Kuantum Kaosu ''Kuantum teorisi karşısında şaşkınlığa uğramayanlar bu teoriyi anlamamış demektir'' diyen Fizikçi Niels Bohr, bu teorinin ne kadar zor anlaşıldığına dikkat çekiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1927 yılında, Werner Heisenberg, ''Belirsizlik İlkesi''ni bilimsel bir biçime dönüştürdü ![]() ![]() ![]() 1920'li yılların ortalarında Alman fizikçi Max Born, elektron gibi parçacıkların belirli bir pozisyonu işgal etmelerinin çok düşük bir olasılık olduğunu ileri sürdü ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Kuantum Kuramı |
![]() |
![]() |
#2 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Kuantum KuramıFİZİK’DE YENİ BİR ÇAĞ AÇAN BULUŞ : KUANTUM KURAMI KUANTUM KURAMININ EVRİMİ VE KLASİK KUANTUM KURAMI Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yard ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilim tarihçilerine ve felsefecilerine göre bugüne kadar fizikte altı büyük devrim gerçekleşti ![]() ![]() ![]() 1600 yıllarında William Gilbert’le başlayan, Charles Francois Dufay, Benjamin Franklin, Charles Augustin de Coulomb, Alessandro Volta, Luigi Gelvani, Hans Cristian Örsted, Jean-Baptiste Biot, Felix Savart, Andre Marie Amper, Faraday gibi nice fizikçilerin çalışmalarının üstüne kurulan büyük ölçüde Maxwell tarafından sentezi yapılan Elektromanyetik kuram üçüncü büyük devrimi oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Beşinci ve altıncı devrimler 20 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() bunların etkisi altında kalarak büyük gelişmeler gösterdiler ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Kuantum KuramıKuantum devriminin ilk evrelerinde üç büyük fizikçinin öne çıktığı görülür ![]() Bunlar ufukta belirmekte olan gözlemlerin ilk kavranışını disiplinli içgüdülerle sunan Max Planck, bu düşünsel serüvene en az görelilik kuramı kadar derin bir bağlılıkla sarılan Albert Einstein, devrimi en kritik dönüm noktasına taşıyan, Neils Bohr’dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuantum kuramının olağanüstü ön deyici başarıları karşısında şaşırmamak elde değil ![]() ![]() ![]() ![]() Kuantum Kuramının Evrimi 1859’da Gustav Kirchoff, siyah cisim ışınımı hakkında bir teori ispatlamıştır ![]() Siyah cisim, üzerine düşen bütün enerjiyi soğuran bir nesnedir ve hiç ışık yansıtmadığı için gözlemciye siyah görünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Heiderberg’de olan Kirchoff, Berlin’e taşınmıştır, yerine Planck atanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Klasik Kuantum Kuramına Doğru Bu yıl, kuantum düşüncesinin doğuşunun 106 ![]() ![]() ![]() Planck, ampirik formülüne yorum olarak benimsemek zorunda kaldığı enerjinin kuantumlanması hipotezini ve doğru formülü çıkarışını da 14 Aralık 1900’de Alman Fizik Derneği toplantısında sundu ![]() ![]() Burada h , Planck sabiti olarak bilinen, doğanın yeni bir sabitidir ν salınıcının frekansıdır
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Kuantum KuramıPlanck’ın kendisinin bile inanmakta uzun bir süre tereddüt ettiği kuantum hipotezinin, 20
![]() ![]() ![]() “ Devrimcilerin en gönülsüzü Planck’a, bu yabancı dünyaya gözü ilişen ilk kişi olma fırsatının verilmesi yaman bir ironiydi: Ne kendi inançlarına uygun geleneksel fiziğin yolunda gitme ne de yeni fizik diyarında açılarak onunla bütünleşme özgürlüğüne sahipti ![]() Yeni teorisini klasik fizik ilkeleriyle açıklama çabasını sekiz yıl sürdürmüş olması bunu göstermektedir ![]() ![]() ![]() Kuantum kavramı, en önemli uygulamalarından birini Niels Bohr’un Hidrojen atom teorisinde buldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rutherford’un genç bir asistanı olan Niels Bohr 1913’te Rutherford’un atom modelinin Planck’ın enerji kuantumu kuramıyla birleştirilmesi gerektiğini ortaya çıkarır ![]() Bohr, hidrojen atomundan yayınlanan spektrumların frekanslarına ait, ampirik olarak bulunan bazı bağıntıları elde etmek için bir model geliştirdi ![]() aşağıdaki postülalarda toplanmıştır: 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() π 2h = h ‘nin tam katları olacak şekildedir ![]() ![]() Bu dört postüladan ilk ikisi doğrudur ve modern kuantum kuramında da bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Elektronların yörüngesi dairesel değil elipstir ![]() ![]() Gerçekten bu dönemde Bohr’un teorisi spektroskopi verilerine, yani her elementi niteleyen spektral çizgi dizilerine son derece kesin bir yorum getiriyordu ![]() Kuantum düşüncesinden yola çıkarak fizikçilerin geliştirdiği modern kuantum kuramı nedir? Bu sorunun yanıtı ikinci kısmın konusunu oluşturmaktadır ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Kuantum KuramıKaynaklar: __________________
(1) Süleyman BOZDEMİR, M ![]() Felsefesi’’, Bilim ve Ütopya, Sayı 134 Ağustos 2005 (2) Barry PARKER, ‘’Kuantumu Anlamak’’, Türkçesi: Elif AKLIN, Güncel Yayıncılık, Nisan 2005 (3) William H ![]() ELHÜSEYNİ, Oğlak Yayıncılık, 2005
![]() |
|