Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
gösterme, haritalarda, yeryüzü, şekilleri, şekillerini

Haritalarda Yeryüzü Şekillerini Gösterme Şekilleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yeryüzü şekillerini gösteren haritalara fiziki haritalar denir Fiziki haritalarda yeryüzü şekilleri 5 yöntemle gösterilir

1 Renklendirme Yöntemi: Fiziki haritalarda yeryüzü şekillerini daha belirgin gösterebilmek için yükselti basamakları renklerle ifade edilir Bu renkler yer şekillerini değil sadece yükselti basamaklarını gösterir Renklendirme işlemi şöyle olur:

Yükselti Basamakları Renk

0-200 m Yeşil
200-500 m Açık Yeşil
500-1000 m Sarı
1000-1500 m Turuncu
1500-2000 m Açık kahverengi
2000 m ve üzeri Koyu kahverengi

üFiziki haritalarda beyaz renkler buzulları veya kalıcı karları gösterir Göl, deniz ve okyanuslar ise mavi renkle gösterilir

Derinlik Renk

0-200 m Açık Mavi
200-1000 m Mavi
1000-2000 m Koyu Mavi

2 Gölgelendirme Yöntemi: Yer şekillerinin bir yönden ışık ile aydınlatıldığı düşünülür Fazla eğimli yerler karanlık, az eğimli yerler ise aydınlık olarak gösterilirGölgelendirme yönteminde yükselti basamakları bulunmadığından, tam bir yükselti tespit etmek ve profil çıkarmak mümkün değildir Bu sebepten haritacılıkta yardımcı bir yöntem olarak kullanılır

3 Tarama Yöntemi: Tarama yönteminde eğim fazla ise çizgiler kısa, kalın ve sık olur Eğim az ise çizgiler uzun, ince ve seyrek olur Düzlükler ise beyaz bırakılır Çizgi boyları yükselti basamaklarını gösterir Fazla kullanılmayan bir yöntemdir

4 Kabartma Yöntemi: Yeryüzü şekillerinin belli bir ölçek dahilinde küçültülerek yapılan maketleridir Bu yöntem yer şekillerinin gerçeğe en uygun olarak yapılmasını sağlar Ancak yapımı, taşınması zor ve maliyeti fazla olduğundan kullanım alanı dardır

5 İzohips (Eş Yükselti) Yöntemi: Deniz seviyesinden itibaren aynı yükseklikteki noktaların birleştirilmesi ile elde edilen eğrilere izohips denir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com