10-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanser Hastaları İçin Yaşamsal Öneriler
Kanser Hastaları İçin Yaşamsal Öneriler
Kanser hastaları zorlu tedavi süreçlerinde yaşamsal endişeler içinde oldukları kadar estetik kaygılar da duyuyorlar Ancak ilerleyen teknoloji bu hastalıkla mücadelede, hastaları adım adım öne geçiriyor Memorial Ataşehir Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü’nden Uz Dr Betül Öztürk, kanser hastaları için sağlıklı yaşam, önerilerinde bulundu

Kalıcı makyaj ve estetik dokunuşlar hastaların kurtarıcısı
Kanser hastaları için kemoterapi ilaçlarının saç ve kaş dökücü etkisi, hasta için ruhsal çöküşe neden olabiliyor Oysaki; kadınlar , için kabusa dönüşen kemoterapi süreci, hastalık öncesindeki gibi güzel ve bakımlı olarak geçirilebiliyor Kadınlar için hayat kurtarıcı peruklar, kaş dövmeleri ve kirpiklere kalıcı makyaj, hastalara moral veriyor
Kemoterapide “akıllı ilaçlar” artık saç dökmüyor!
Kanser tedavisinde, hedefe yönelik uygulanan “akıllı ilaçlar” sayesinde, saç ve kaş dökülmesi sorunu ortadan kalkmaktadır Vitamin takviyesi gibi yürütülen kemoterapi tedavilerinde artık ağızdan alınan ilaçlar kullanılmaktadır “Akıllı ilaçlar”, tümör hücresini tanıyıp o hücre üzerinde çalıştığı için, sağlıklı hücrelere yan , etki yapmamaktadır Güncel tedaviler ve sürekli yenilenen ilaçlar sayesinde kanser hastalarının yaşam süreleri her geçen gün uzamaktadır Özellikle; meme, kolon, rahim ağzı ve prostat kanserleri erken evrede yakalandığında kesin olarak tedavi edilebilmektedir
Kanser hastaları güçlü bir bağışıklık için iyi beslenmeli
Kanser hastalarının özellikle kemoterapi sürecinde hastalığın seyrine olumlu etki yapacak bir beslenme tarzı benimsemesi , çok önemlidir Hastanın beslenme düzeni; kan değerleri ve bağışıklık sistemine göre belirler
Kansere karşı hücresel düzeyde etkileri gösterilmiş olan sebze ve meyveler, her gün 2 öğünde düzenli olarak tüketebilir Kabuklu elma, armut, muz, ananas, kivi, portakal, çilek, kayısı, limon şeftali, siyah üzüm, brokoli, ıspanak, lahana, soğan, marul, yer elması, karnabahar, sarımsak, havuç, salatalık, domates, kırmızı biber, turp gibi sebzeler, zeytinyağı ile günlük pişirilip günde 5 -6 porsiyon olarak tüketilebilir Mide şikayeti olmayan hastaların salata olarak çiğ halde tüketmelerinde bir sakınca , yoktur Sebzeler yenmeden önce 4-5 kaşık elma sirkesi konulmuş suda bekletilmelidir Yine pişirme esnasında; soğan ve sarımsak çok iyi kıyılmalıdır
|
|
|