10-09-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Peynir-Peynir çeşitleri
Peynir-Peynir çeşitleri
Süt ekşiyip pıhtılaşınca (kesilince), katılaşan bölüm sütün suyundan (peyniraltı suyu) ayrılır İşte peynir, teleme ya da süt kesmiği denen bu katı maddeden yapılır Ama genellikle peynir yaparken, sütün kendi kendine ekşiyip kesilmesi beklenmez, süte peynir mayası denen bir sıvı eklenerek pıhtılaşma süreci hızlandırılır Peynir mayası olarak, gevişgetiren hayvanların yavrulannın midelerinde salgılanan bir enzim (renin) kullanılır Bitkisel peynir mayası olarak bir tür küf mantarı kullanıldığı gibi, laktik asit bakterileri de kullanılabilir
Değişik yöntemler ve değişik süt çeşitleri kullanılarak yüzlerce çeşit peynir yapılır Dünyadaki peynirlerin çoğu inek sütünden yapılır Ama bazı ülkelerde koyun, keçi ve manda sütünden de peynir yapılır Bilinen en eski işlenmiş besin maddelerinden biri olan peynir dünyanın birçok ülkesinde tüketilir Ama Japonya ve Çin gibi bazı ülkelerde sütün beslenmede önemli bir yeri olmadığı için peynir yapma geleneği de yoktur
Birçok farklı peynir çeşidi vardır Bazıları sert, bazıları yumuşak ya da krem gibidir Bazıları taze yenir Bazı peynirler az yağlı, bazıları çok yağlıdır
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|