![]() |
Orucu Nasıl Açmalı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orucu Nasıl AçmalıOrucu Nasıl Açmalı Uzmanlar, sağlığa zarar vermesi nedeniyle orucu sigarayla açmamak konusunda uyarırken, sıvı ihtiyacını karşılamak için de çorbayla açmasını öneriyor ![]() * [Uzmanlar, sağlığa zarar vermesi nedeniyle orucu sigarayla açmamak konusunda uyarırken, sıvı ihtiyacını karşılamak için de çorbayla açmasını öneriyor ![]() Yayına Giriş: 12 ![]() ![]() Güncelleme: 12 ![]() ![]() Beslenme ve diyet uzmanı Ferdane Gül Çarkoğlu, sağlığa zararlı olduğu için iftarda yemek yemeden sigara içilmemesi, sıvı ihtiyacı ve az enerji alınması açısından da orucun çorbayla açılması gerektiğini söyledi ![]() Ramazanda, beslenme şekli ve saatlerinin değişmesi, yanlış beslenme, hareketin azalması gibi nedenlerle başta kilo artışı olmak üzere birçok sağlık problemi ortaya çıktığını anlatan Çarkoğlu, oruç tutulurken yeterli ve dengeli beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi ![]() Oruç tutan kişide salgıların azaldığını belirten Çarkoğlu, bunun sonucunda mide ve bağırsak sisteminin dinlendiğini, karaciğer ve sindirim sisteminin yenilendiğini, stresin de azaldığını vurguladı ![]() Yanlış Beslenme Sağlık Sorunlarını da Beraberinde Getiriyor Çarkoğlu, ’’İftarda boş mideye birden yüklenip çok ve çeşitli yemek tüketilmesi halinde baş dönmesi, ağırlık, gaz, kabızlık, kan şekerinde düşme, bulantı, reflü gibi problemler ortaya çıkabilir’’ diye konuştu ![]() Uzun süren açlıktan sonra et, sebze, salata, tatlı, pilav, makarna, pide, yoğurt gibi tüm besin gruplarının bir arada tüketilmesinin metabolizmaya ağır yükler bindireceğini kaydeden Çarkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ramazanda vücudun besin ihtiyacı aynı kalır ![]() ![]() ![]() Uzun süren açlıktan sonra ağır yemek tüketiminin kalbin yükünü artırabileceğini kaydeden Çarkoğlu, bunun sonucunda kalp krizi, yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç gibi sağlık sorunları görülebileceğini söyledi ![]() Oruç Tutacaklara Öneriler -İftarla sahur arasında ayran, taze sıkılmış sebze-meyve suları, çay ve bitki çayları, su tüketilmeli, yemek yemeden sigara içilmemelidir ![]() -Orucun çorbayla açılması, sıvı ihtiyacı ve az enerji alınması açısından son derece yararlıdır ![]() -Sıvılar, sindirim sistemine zarar vermemek için yemek aralarında tüketilmelidir ![]() -Yaklaşık 16 saat dinlenen mideye aniden yüklenip sindirim sorunları ile karşılaşmamak için iftar öğününe dikkat edilmelidir ![]() -İftarda hızlı yemek yenmemelidir ![]() ![]() -Midenin gerilmesi, tansiyonun yükselmesine ve nörolojik hormonların hızlı salgılanmasına neden olabilir ![]() ![]() -Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı gıdalardan kaçınılmalı, lifli sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmelidir ![]() -Kızartmalardan kaçınılmadır ![]() ![]() -Bir kase çorbanın ardından, az yağlı sebze yemeği veya ızgara, fırında, haşlanmış az yağlı, tercihen beyaz et, bir kase yoğurt, yağsız salata, ince dilim tam buğday unu ekmek sağlıklı bir seçim olabilir ![]() -İftarda sebze meyve tüketimi artmalıdır ![]() ![]() ![]() -Ramazanda tatlı yeme isteği artabilir ![]() ![]() -Sahur atlanmamalı, dengeli ve yeterli beslenme kuralları dahilinde hazırlanıp yenmelidir ![]() ![]() -Sahurda kahvaltılıkların tüketilmesi uygun olur ![]() ![]() ![]() -Sahurda çok su içmekten kaçınılmalıdır ![]() ![]() -Ramazanda kilo almamak, hatta kilo vermek mümkündür ![]() ![]() ![]() -Ramazanda sık rastlanan kabızlığı önlemek için sebze, meyve, sıvı tüketimi artırılmalıdır ![]() -Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, yoğurt yerine süt, muz-şeftali yerine diğer meyveler tercih edilmelidir ![]() -Yürüyüşlerle kabızlık sıkıntısı giderilmeye çalışılabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|