![]() |
Brokoliyi Haşlayarak Yemeyin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Brokoliyi Haşlayarak YemeyinBrokoliyi Haşlayarak Yemeyin Kansere karşı faydalı olduğu bilinen brokoli ve brüksel lahanası kaynatılarak pişirilince içindeki kanserle savaşan maddelerin büyük bölümü yok oluyor ![]() Brokoli brüksel lahanası ve aynı aileden olan sebzeler kansere karşı faydalı olduğu bilinen ‘glucosinolates’ adı verilen maddeleri ihtiva ediyor ![]() Ancak kaynatılarak pişirilmeleri halinde kansere karşı savaşan maddelerin yaklaşık yüzde 80′i suya geçerek yok oluyor ![]() Daily Mail’in internet sitesindeki habere göre Warwick Üniversitesi bilimadamları pişirme yöntemlerinin bu sebzelerdeki glucosinolates seviyelerini nasıl etkilediğini araştırdı ![]() Araştırma sonucunda brokolinin 30 dakika haşlanması halinde glucosinolates miktarının yüzde 77 10 dakika haşlanması durumunda ise yarısının azaldığını tespit etti ![]() Yarım saat haşlanan karnabaharda yararlı maddelerin yüzde 75′inin lahanada yüzde 65′inin brüksel lahanasında yüzde 58′inin kaybolduğu tespit edildi ![]() Prof ![]() ![]() ![]() Bu sebzeleri dondurmanın da yararlı maddelerin seviyesinin azalmasına yol açtığı belirtildi ![]() |
![]() |
![]() |
|