![]() |
Günümüzde Önemli Psikanaliz Okulları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Günümüzde Önemli Psikanaliz OkullarıGünümüzde önemli psikanaliz okulları Günümüzde önemli psikanaliz okulları kimlerdir ![]() Kendilik psikolojisi, diğer insanlarla kurulan karşılıklı empatik ilişkilerle dengeli bir kendilik hissinin gelişimini vurgular; Heinz Kohuthttp://, Lacancı psikanaliz, psikanalizi semiyotik ve Hegel'in felsefesi ile birleştirir; Analitik psikoloji, daha çok tinsel bir yaklaşım taşır; Nesne ilişkileri teorisi, bireyin içselleştirilmiş ve düşlenmiş diğerleri ile ilişkilerinin dinamiklerini vurgular; Margaret Mahler, Melanie Klein; Kişilerarası psikanaliz, kişilerarası ilişkilerin küçük ayrıntılarının üzerinde durur; Harry Stack Sullivan İlişkisel psikanaliz, kişilerarası psikanaliz ile nesne ilişkileri teorisini birleştirir; Stephen A ![]() ![]() Modern psikanaliz, bir grup teorik ve klinik bilgi ile Hyman Spotnitz ve arkadaşları Freud'un teorisini geliştirmiş ve teoriyi tüm duygusal bozukluklar yelpazesine uygulanabilir hale getirmişlerdir ![]() ![]() Bu okulların çarpıcı farklı teorileri olsa da, çoğunluğu kendi kendini aldatmanın ve bireyin geçmişinin şimdiki ruhsal yaşamı üzerindeki güçlü etkilerinin önemini vurgulamaya devam ederler ![]() Bugün psikanalitik fikirler kültür içinde, özellikle çocuk bakımı, eğitim, yazınsal eleştiri, psikiyatri ve özellikle tıbbi ve tıbbi olmayan psikoterapi içinde gömülüdür ![]() olmasına rağmen, özellikle ilk teorisyenlerin yönergelerini takip eden gruplar vardır ![]() Teknik Psikanalizin ana metodu, serbest çağrışımın transferans ve direnç analizidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birçok klinisyen psikanalizi ciddi psikolojik bozukluğu olan olgular, örneğin psikoz, intihara meyilli depresyon ya da ağır tedavi edilmemiş alkolizm, için önermez ![]() ![]() ![]() Günümüz bazı psikanaliz şekilleri, kendine güveni artırma yoluyla hastalara özsaygı kazandırmakta, ölüm korkusu ve bu korkunun davranışlar üzerindeki etkilerini yenmekte, ve birbiriyle bağdaşmaz gibi gözüken ilişkileri sürdürmekte yardımcı olmaya çalışır ![]() ![]() Etkililik (Efficacy) Şu an birçok psikanalist, analizin daha çok nevroz olguları ve kişilik ya da karakter sorunları yaşayan olgularda yararlı bir yöntem olduğunu iddia eder ![]() ilişkilerin kökleşmiş sorunları ve oturmuş problemli yaşam kalıpları ile uğraşırken faydalı olduğuna inanılır ![]() ![]() Geçmiş randomize kontrollü denemelerin analizi belirli psikiyatrik bozukluklarda psikanalitik tedavinin, tedavinin olmadığı durumlardan daha etkili olduğunu gösterir ![]() ![]() ![]() Bazı toplulukların psikodinamik tedavileri ile yapılan araştırmalar farklı sonuçlar vermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maliyet ve süre Psikanalitik tedavinin Amerika Birleşik Devletleri'nde bir psikanaliz enstitüsünde bir psikanalist adayı ile seansı 10 dolardan kıdemli bir eğitim analisti ile seansı 250 dolara kadar değişebilen bir maliyeti vardır ![]() Tedavinin süresi değişkendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim Psikanalizin tarihi boyunca az sayıda istisnalar dışında, birçok psikanaliz topluluğu üniversite zemininin dışında varolmuştur ![]() Psikanalitik eğitim çoğunlukla bir psikanaliz enstitüsünde gerçekleşir ve bu eğitim 4-10 yıl sürebilir ![]() ![]() Profesyonel psikanaliz dünyasında devam eden bir tartışma psikanalitik eğitime girecek olan adayların niteliklerinin neler olması gerektiğini yönündeki kaygılardır ![]() ![]() Amerikan Psikanaliz Derneği, yakın bir zamana kadar psikanaliz http://, eğitimini tıp doktorlarıyla sınırlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|