Tarhun, Dünya Mutfaklarında Kullanılıyor |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tarhun, Dünya Mutfaklarında KullanılıyorTarhun, dünya mutfaklarında kullanılıyor ![]() Bileşikgiller familyasındandır Anayurdu Sibirya'dır Türklerin Ortaasya'dan göçleriyle İran ve Anadolu'ya getirilmiş, Haçlı seferleriyle Avrupa'ya götürülmüş; daha sonra oradan dünyaya yayılmıştır Günümüzde Avrupa'da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum'daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir 60-120 cm boylanabilen, keskin ama hoş kokulu, dayanıklı çok yıllık çalımsı bitkidir Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi açık yeşil renklidir; oysa bitkinin tabanına doğru gövde kahverengileşir Yaprakları ince, uzun ve parlak yeşil renklidir Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan güzel bir koku yayarlar Çiçekleri küre biçimli, küçük ve yeşilimsi beyaz renkli olur İki önemli türünden Fransız tarhunu (A dracunculus) ilkbaharda yaprakları bölünerek, Rus tarhunu (A dracunculoides) ise tohumları ekilerek çoğaltılır Tarhunun yapraklı dalları iyot, mineral tuzlar, A ve C Vitamini yönünden zengindir Ülkemizde turşu yapımında ve özellikle Gaziantep mutfağında sıkça kullanılmaktadır Anason' a benzeyen tadı ağızda mentollü bir tat bırakır Tıbbi Etkileri ve Kullanımı Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöylece özetlenebilir: - Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır - Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır - Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür - İdrar söktürücüdür -Güçlendirici tonik etkisi vardır Bütün bu etkileri sağlamak üzere, yaprakları, bitki çiçek açmadan önce toplanıp gölge ve havadar bir yerde özenle kurutulur 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır Bu infüzyon günde üç kez birer bardak içilir![]() |
|
|
|