|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
altın, biliyor, çay, demlemenin, kurallarını, musunuz |
![]() |
Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz?Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz? Özellikle Türk insanı için sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi çayın aslında bilmediğimiz bir çok özelliği var ![]() ![]() ![]() ![]() ÇAYIN KİMYASI Camelia Sinensis bitkisinin yaprakları, çaya kendine has koku ve tadını veren birçok kimyasal madde, amino asitler, karbonhidratlar, mineral iyonları, kafein ve polifenolik bileşimler içerir ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah çayın kokusu çok karmaşıktır ![]() ![]() ![]() ![]() Kafein, çayın en önemli bileşenlerinden biridir ![]() ![]() ![]() Yeşil çayda Oolong’dakinden daha az kafein vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇAY VE SAĞLIK Keşfedildiğinden bu yana çayın, sağlığa yararlı birçok yönü olduğu düşünülmüştür ve modern araştırmalar da yüzyıllar boyu ileri sürülenlerin doğru olduğunu göstermektedir ![]() ![]() ![]() Çay doğal olarak florür içerdiği için, diş minesini kuvvetlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunu azaltır, diş eti hastalıklarına karşı koruma oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çaydaki kafein, konsantrasyonu artırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir ![]() ![]() ![]() ÇAYIMDAKİ SORUN NE? Çay sert ve acı: Büyük olasılıkla fazla çay koymuşsunuzdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çay bulanık görünüyor: Bu aslında iyi bir işaret olabilir; kaliteli Assam Çayı köpüklenebilir ve ışığı yansıtır ![]() ![]() Çayda metalimsi bir tad var: Bu sorun genellikle kötü sudan kaynaklanır veya çay kalitesizdir ![]() Çay tortulu görünüyor: Bu da, genellikle kötü sudan kaynaklanır, sudaki tortular bardağın veya fincanın yan duvarlarına yapışır ![]() ![]() ![]() Çayın tadı yavan: Bunun nedeni kötü kalite çay kullanıyor olmanız ![]() ![]() ![]() Çay tatsız: Çay, rafınızda gereğinden uzun bir süre beklemiş olabilir ![]() ![]() ÇAY ÇEŞİTLERİ Assam: 1830’larda Hindistan’ın kuzeydoğu vilayetlerinden Assam’da İskoçyalı Robert Bruce tarafından keşfedildi ![]() ![]() Seylan: Küçük kalite farklılıkları ile Sri Lanka’dan gelen her çay bu cinstendir ![]() ![]() ![]() Darjeeling: Dünyanın en kaliteli çaylarından biridir ![]() ![]() ![]() Earl Grey: Darjeeling, Assam, Seylan siyah çaylarından birisi ile bergamot yağının özel uyumunu yansıtır ![]() English Breakfast: Güne iyi bir başlangıç için, Hindistan ve Seylan’ın güçlü çaylarından bir harman ![]() Formosa Oolong: Aroması şeftaliyi andıran Tayvan mahsulü ![]() Gunpowder: Toplandıktan sonra yapraklarının sıkıca sarıldığı yeşil Çin çayı ![]() ![]() Jasmine: Yasemin çiçekleri eklenmiş yeşil ya da siyah ve yeşil çay karışımı ![]() Lapsang Souchong: “Souchong”, Çin orijinalinde çayın büyük yapraklarını tanımlar ![]() ![]() Orange Pekoe: “Pekoe” çayın küçük olan yaprak boyutlarını tanımlar ![]() ![]() ÇAY DEMLEMENİN ALTIN KURALLARI Taze ve soğuk su kullanın ![]() Daha iyi bir demleme ısısına ulaşmak için demliği ısıtın ![]() Çayın ölçüsüne dikkat edin; fazla çay koymak hem ekonomik değildir hem de çay acı olur ![]() Su kaynadığı anda, suyu demliğe ekleyin ![]() Tüm lezzetin açığa çıkabilmesi için 3-5 dakika demleyin ![]() Eğer çayınızı süt ile içmek istiyorsanız daha iyi karışması için fincana önce sütü koyun ![]() Çayı kuru, hava almaz bir kapta muhafaza edin ![]() ÇAY NASIL SAKLANIR? İyi işlenmiş siyah çaylar, vakumlu ambalajlarda veya kapalı teneke kutularda iki yıla kadar dayanabilmesine rağmen, çayın tam olarak ne zaman toplandığını tespit etmek zor olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İYİ ÇAY İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ Su on saniyeden fazla kaynayıp fokurdamamalıdır yoksa gereğinden fazal oksijen kaybeder ![]() Soğumuş suyu asla yeniden kaynatmamak gerekir ![]() Demlenmiş çayı porselen çaydanlığa boşaltmadan önce bir kez karıştırın ![]() Yeşil çay, altlığı olmayan fincanla, siyah çay ise altlıklı fincanla sunulur ![]() Demliğin, çaydanlığın ve çay bardaklarının metal olmamaları ve deterjanla yıkanmamaları gerekir ![]() ![]() ÇAYLA İLGİLİ BİRKAÇ NOT Çay bitkisinin uçlarında ve dallarında küçük çiçekler açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dört kilo yeşil yapraktan yaklaşık bir kilo çay elde edilir ![]() Avrupa’ya ilk çay 1610 yılında, o sırada henüz sekiz yıllık bir geçmişe sahip olan Hollanda Doğu Hindistan Kumpanyası’nın bir gemisiyle geldi ![]() Buzlu çay, 1904’te Saint Louis Dünya Fuarı’nda icat edildi ![]() internet haber |
![]() |
![]() |
![]() |
Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çay Demlemenin Altın Kurallarını Biliyor Musunuz?Serdar Tuncer den Çay Demlemenin İncelikleri Yukarda adı geçen yemek tarifinin sesli hali Youtubeden alınan tarifinin klibi Yukardaki konu nun videosu Video Youtubeden alınmış konunun tanıtımıdır, kanuni hak veya telif hakkı doğuyorsa lütfen bize bildirin |
![]() |
![]() |
|