Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
baklava, resimli, tarifi

Resimli Baklava Tarifi

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Resimli Baklava Tarifi




Resimli Baklava Tarifi



Baklava hamurunun hazırlanması ve açılması:

Burada tarifleri verilen tatlıların hepsi yufka esaslıdır Baklava ve benzeri yufka esaslı tatlıların yapımında en önemli husus, hamurun hazırlanması ve açılmasıdır

Yufka ne kadar ince açılırsa, baklava damağa o kadar hoş gelir Evlerde yapılan baklavalarda yufkaların sigara kâğıdı inceliğinde açılması idealdir

Üst üste 8-10 yufka açılabilir Ancak, yufkaların birbirine yapışmaması için, aralarına nişasta serpmek gerekir Nişasta miktarı iyi ayarlanmalıdır Fazla nişasta, hamuru kurutur Yufkalar oklavaya ilk kez sarılırken bolca nişastalanmalıdır Daha sonraki sarışlarda, çok az nişasta ile yetinilmelidir

Yufkaların aynı incelikte olması için, hepsini birden oklavaya sarıp açarken, arada bir alt ve ortadakilerini üste çıkarmak gerekir Aksi halde, en üstteki yufka en ince, en alttaki yufka en kalın olur

Tariflerin hepsinde hamur hazırlama ve açma işlemi aynıdır Gereksiz tekrarlardan kaçınmak için, bu işlemler aşağıda bir kez anlatılacaktır

Ölçüler 40 cm çapında yuvarlak tepsi veya 35x45 cm dikdörtgen tepsiye göredir Bu da, yaklaşık 20-25 kişilik demektir

Hamurun hazırlanması:

Mermer mutfak tezgâhı veya pürüzsüz tahta masa üzerine 800 gr ekstra unu tepeleme döküp ortasını havuz gibi açın İçine 300 gr (yaklaşık 15 su bardağı) su, 15 gr tuz ve 3 adet yumurtayı koyun; karışımı içten dışa doğru yoğurarak hamur tutun

Hamur sert gelirse, biraz daha su katılarak yumuşatılabilir,fakat sert hamurun baklavası daha makbuldür biraz açımda zorlanırsınız fakat daha gevrek ve lezzetli olur Yoğurma sırasında arada bir elinizi ıslatarak hamurun kurumasına meydan vermeyin

Ellerinizin içi ile hamuru bir ileri bir geri bastırarak yayın; yaklaşık 50-60 cm boyunda uzunca ovale yakın bir şekle sokun

Hamuru iki ucundan içe doğru katlayın; üzerini nemli bir bez ile kapatıp 15 dakika kadar dinlendirin

Dinlendirdiğiniz hamuru, iki elinizin avuç içleri ile, sürekli uzunlamasına, çok kuvveti ve hızlı olarak bastıra bastıra yoğurup tekrar aynı şekilde katlayın; nemli bez altında 15 dakika kadar daha dinlenmeye bırakın

İki kez daha bu işlemi tekrarladıktan sonra, hamuru yuvarlaya yuvarlaya düzgün, ince uzun bir silindir şekline sokup bıçak ile ikişer parmak boyunda 15-20 eşit parça halinde kesinyaklaşık 50-55gr

Hamurun açılması:

Bundan sonraki aşamalarda, yani hamur açma işlemlerinde size buğday nişastası gerekecek 400 gr nişasta yeterlidir

Kesik kısımları alt ve üste getirerek, hamur parçalarını hafifçe nişastalayın Sonra tezgâhtan kaldırmadan iki avucunuzun içi ile okşar gibi hafifçe yuvarlayıp bolca nişasta serpin

Hamurlar ikişer ikişer üst üste koyup avuçlarınızın içi ile bastırın; alttaki hamuru üste çıkarıp tekrar bastırın

Hepsini bastırdıktan sonra, hamurların kenarlarındaki nişastaları fırça ile süpürür üzerilerine nemli kalınca bir bez kapatın

20 dakika kadar daha dinlendirdiğiniz hamurları, merdane ile, teker teker, sürekli kenarlara bastırarak, 20 cm çapında açın

Açtığınız hamurları, üzerine nişasta serpip 8-10’ar istifleyin Kenarlarındaki nişastaları fırça ile alıp hamurların üzerine yine nemli bir bez örtün Hamurlar bu kez 45 dakika kadar dinlenecek

Dinlenen hamurların her birini tezgâhın üzerine alıp nişasta serptikten sonra avuçlarınızın içi ile kenarlarına bastıra bastıra yassılaştırın Daha sonra merdane ile, yine kenarlara bastırarak 60 cm çapında açın

Hazırlanan yufkaları teker teker oklavaya sarın Bu ilk sarma sırasında yufkaların arasına bolca nişasta serpmeyi ihmal etmeyin

Oklavayı iki kenarından çok sıkı tutup kuvvetlice ileri-geri silindir gibi yuvarlayın

Yufkaları tezgâhın üstüne teker teker serin; bu arada yufkaların üzerine püskürtürcesine nişasta serpin

Sonra yufkaların hepsini birden oklavaya sarın; yine oklavayı kuvvetlice ileri-geri yuvarlayıp yufkaları büyütmeye çalışın

Yufkaların hepsini birden oklavaya sarıp yuvarlama ve aralarına püskürtürcesine nişasta serpip teker teker tezgâha serme işlemini iki kez daha tekrarlayın Her sarışta en alttaki üç yufkayı en üste getirerek yufkaların hepsinin aynı incelikte olmasını sağlayın

Böylece yaklaşık 80-90 cm çapında sigara kâğıdı inceliğinde yufkalar elde edebilirseniz, damağa hoş gelecek bir baklava için en önemli malzemeyi hazırlamış olursunuz

Şimdiii gelelim tariflereee;

Cevizli baklava ve Fıstıklı baklava:

Malzemesi:

Hazırlanmış olan yufkalar,

300 gr öğütülmüş ceviz içi,veya fıstık içi 350 gr

500 gr erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta)

Şerbet için

1200 gr toz şeker,

800 gr su,

Yarım limonun suyu

Yapılışı:

Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın

Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın

Tepsinin içini hafif yağlayın Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın

Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş ceviz içini veya fıstık içini serpin Kalan kenar yufkaları da, cevizin veya fıstığın üzerine aynı şekilde kat kat atın

Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin

Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek,çok keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin

Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün

Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin

Not: Ceviz yerine harç olarak aynı miktarda öğütülmüş antepfıstığı içi kullanırsanız, fıstıklı baklava yapmış olursunuz



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.