Arifler Sultanı |
|
|
#1 |
|
bonsoir
|
Arifler SultanıBeyazid-ı Bistami nefsini köreltmek için Rum diyarına doğru yöneldi Günlerce yol aldıktan sonra bir rahiple karşılaştı Rahip terbiyeli bir adama benziyordu Beyazid-ı Bistami’nin elinden tutup evine götürdü ona bir oda verdi Beyazid-ı Bistami o odada ibadet yapıyordu Kalbini her şeyden arındırıp Allah(c c) yöneldi Rahip her gün ona yiyecek getiriyordu Bu hal 1 ay devam etti Beyazıd nefsine dönerek dedi ki:”Ey nefis! Seni kırmak istiyorum ,fakat sen uğursuzluğunla kırılmak istemiyorsun ! Tam bu sırada rahip içeri girdi![]() ”İsmin nedir?” diye sordu O da:” Beyazıd “dedi Rahip:”Ne güzel adamsın! Keşke Mesih(as)kulu olsaydın!” dedi Bu söz Beyazıd a ağır geldi ve evi terk etmek isterken rahip seslendi :” Bizim burada 40 gününü tamamla öyle git 40 gün sonra bizim bayramımız var,onu görmenizi arzu ediyorum Aynı zamanda değerli bir vaizimiz var senede 1 kez vaaz eder ,onu dinlemenizi isterim![]() Beyazıd bu teklifi kabul etti 40 gün geldiğinde rahip içeri girdi :”Lütfen ayağa kalkınız bayram günü geldi Beyazıd ayağa kalktı ,fakat rahip ona dedi ki:” Sen bu kıyafet ve bu halde nasıl bin kadar rahibin arasına girebilirsin Doğrusu biraz endişeliyim Elbiselerini çıkar ve şu üstlüğü giy ,beline şu zünnarı bağla, İncil i de boynuna as! Bu teklif ona çok ağır geldi Fakat”Bir hikmet ve esrar ,İslam ın izzet ve şerefi gizlenmiştir ;dediğini yapayım Ve rahiple birlikte bine yakın rahibin arasına katıldı![]() Rahiplerin en büyüğü ve saygıdeğeri olan zat geldi,yerine geçti Herkes onun konuşmasını bekliyordu ,fakat o susuyordu “Ey büyüğümüz neden susuyorsunuz”dediler “ Nasıl konuşabilirim ki aranızda bir Muhammedi var Halk ve rahipler galeyana geldi ”Söyleyin kim bu hemen parçalıyalım” “ Hayır o na dokunmayacağınıza söz verirseniz ancak açıklarım ” Rahipler söz verdiler Başrahip başını kaldırdı ve “””Ey Muhammedi ayağa kalk ve kendini göster “””Beyazid-i Bestami ayağa kalktı Beyazid a sordu ”Adın nedir “ Beyazid “dedi ”Tahsilin varmı?” Rabbimin bana öğrettiği kadar biliyorum” “O zaman şu sorularıma cevap ver “---İkincisi olmayan biri, --Üçüncüsü olmayan ikiyi ![]() -- Dördüncüsü olmayan üçü ---Beşincisi olmayan dördü ---Altıncısı olmayan beşi ---Yedincisi olmayan altıyı ---Sekizincisi olmayan yediyi ---Dokuzuncusu olmayan sekizi ----Onuncusu olmayan dokuzu -----Onbirincisi olmayan onu ---Onikincisi olmayan onbiri ---Onüçünsüsü olmayan onikiyi bize söyle “der… Beyazid Başrahibe :”Sorularına cevap veriyorum iyi dinleyiniz “der ![]() ![]() |
|
Cevap : Arifler Sultanı |
|
|
#2 |
|
bonsoir
|
Cevap : Arifler Sultanı---İkincisi olmayan Bir::Eşi ve benzeri bulunmayan Yüce Allah(c c)dır![]() ----Üçüncüsü olmayan İKİ:Gece ve gündüz dür ![]() ---Dördüncüsü olmüyün ÜÇ: Üç talaktır( Kadını boşamak ) ---Beşincisi olmayan DÖRT: Tevrat –Zebur-İncil ve Kur-an-ı Kerim’ dir… ---Altıncısı olmayan BEŞ: Beş vakit namaz dır ![]() ---Yedincisi olmayan ALTI: Göklerin ve yerlerin yaratıldığı altı gündür ![]() ----Setizincisi olmayan YEDİ :Yedi kat Gök tür ![]() ![]() ----Dokuzuncusu olmayan SEKİZ: Kıyamet günü yerleri ve gökleri taşıyacak olan sekiz melek tir ![]() -----Onuncusu olmayan DOKUZ : Kadının dokuz aylık gebelik dönemidir ![]() ![]() ----Onbirincisi olmayan ON : Hz Musa ‘nın (as) Şuayb peygamber’e (as) on yıl çobanlık etmesidir![]() ----Onikincisi olmayan ONBİR : HZ Yusuf’un (as) onbir kardeşidir ![]() -----ONüçüncüsü olmayan ONİKİ : On iki aydır… Rahip tebessüm etti ve “Doğru söyledin Şimdi de bana::----Havadan ne yaratıldı Havada ne muhafaza edildi Ve kim havayla helak edildi![]() ??? Bunlardan haber ver “ dedi![]() ![]() Beyazid:-----İsa peygamber(as) havadan yaratıldı Havada muhafaza edildi Süleyman (as)da havada muhafaza edildi Ad kavmide havayla helak edildi![]() Rahip: Doğru söyledin !”Tekrar sordu : Kim ateşten yaratıldı? Kim ateşten korundu ?Kim ateşle helak edildi ? Beyazid : İblis ateşten yaratıldı İbrahim(as)ateşte korundu Ebu Cehil ateşle helak edildi![]() Rahip:: Taştan kim yaratıldı? Taşta kim korundu? Taşla kim helak edildi ? diye sordu… Beyazid : “Salih(as) peygamberin devesi taştan yaratıldı Ashab-ı Kehf taş içinde korundu Ve Ebrehe’ nin filleri taşla helak edildi![]() ![]() Rahip tekrar sordu::Alimler cennette dört nehir vardır Biri baldan ,biri sütten ,biri sudan ,biriside şaraptandır![]() Ayrı olan bu dört nehir aynı kaynaktan akıyormuş diyorlar ,bunu açıklarmısınız ?Dünyada bunun örneği varmıdır ??Beyazid: Evet vardır İnsanın baş kısmında dört delik vardır Kulak yağı acıdır Gözyaşı tuzludur Burun suyu ayrı tat vardır Ağızdan gelen su tatlıdır diye cevap verince rahip çok doğru dedi…Ve sormaya devam etti |
|
Cevap : Arifler Sultanı |
|
|
#3 |
|
bonsoir
|
Cevap : Arifler SultanıCennet ehli yer ,içer ama dışkısı olmazmış bunun dünyada örneği varmıdır ??Beyazid: Evet vardır Anne rahmindeki cenin yer,içer ama dışkısı yoktur![]() Rahip: Cennette tuba ağacı vardır Cennette hiçbir saray,hiçbir köşk yoktur ki ;bu ağacın dalına dokunmasın Bunun dünyada örneği varmıdır??Beyazid: Evet güneş sabah doğunca böyle değilmidir ?Rahip:Çok haklısın Peki şunu cevapla:Bir ağaç vardır oniki daldır her dalda otuz yaprak ve her yaprakta beş çiçek vardır Bunlardan ikisi güneşe ,üçü karanlığa bakar Bu ağaç nedir?Beyazid: Ağaç yılı temsil eder Oniki dalı oniki ayı ,otuz yaprak otuz günü,beş çiçek beş vakit namazı temsil eder![]() Rahip:Doğru söyledin Peki şunu cevapla: Bana şu kimseden haber ver ki: Hacca gitmiş ,tavaf yapmış ve o makamlarda bulunmuştur Onun ne ruhu nede hac kendisine vacibtir![]() Beyazid::Nuh(as) Peygamberin gemisidir ![]() Doğru söyledin peki gece gelince gündüz-gündüz gelince gece nereye gider ![]() Beyazid: Bunun sun’i bir zaman meselesidir Güneşin doğup batması bunun ölçüsü oluyor Geri kalanını Allah(cc) bilir![]() Rahip :Çok doğru cevapladınız ![]() Beyazid :”Sayın başrahip siz bana birçok soru sordunuz bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalıştım İzniniz olursa bende size bir soru sorabilirmiyim![]() Rahip:Tabii kii buyurun “der ![]() Beyazid: Cennetin anahtarı nedir? Sekiz cennet kapısının üzerinde yazar Rahip sustu Diğer rahipler bozuldular ve “Ey büyüğümüz ,mağlupmu oluyorsun” diye çıkıştılar “Hayır mağlup olmak istemiyorum”deyince “Öyleyse neden cevap vermiyorsunuz?” “Şayet cevap verirsem benim cevabıma katılırmısınız ” Hepsi birden “İncil hakkı için katılırız “diye söz verdiler![]() Rahip:O zaman dinleyin :Cevap veriyorum Cennetin anahtarı ve kapılarının üzerinde yazan LAİLAHE İLLALLAH MUHAMMEDÜ’R RESULULLAH ‘tır Bunun üzerine diğer rahipler hep bir ağızdan kelimei şehadet getirip Müslüman oldular Beyazid-i Bestami hazretleri de onların yanında bir müddet kalıp İslam’ ı öğretti ve bu sır da böylece çözüldü…![]() DostÇa KalıN
|
|
|
|