Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
tarhana, tarhanası, tarifi, yapımı

Tarhana Yapımı , Ev Tarhanası Tarifi

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tarhana Yapımı , Ev Tarhanası Tarifi



Tarhana çorbası kışın soğuk günlerinde her derde devadır Yazlık sebzelerin katkıları ile yapılan ev tarhanası, kış aylarının vazgeçilmez çorbalarındandır Ağustos-eylül aylarında yapımı uygun olan tarhana, uzun ve yorucu bir süreç ister, bu süreçte gözünüz devamlı tarhananın üzerinde olmalıdır, kıvamını kaçırırsanız emeğiniz boşa gider Gelelim malzemelerin miktarına, 5kg un ile yapılan bir tarif vermek istiyorum, tercihe göre oranlayarak miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz

UN TARHANASI İÇİN MALZEMELER:

5kgun, 5kgdomates, 5kg kırmızı etli biber, 3kgkuru soğan, 3kgsüzme yoğurt, 1/2kgirmik, tuz (tercihe göre nane, maydanoz)

UN TARHANASININ TARİFİ:

Domatesler ve biberler iyice yıkanır, domatesler kuşbaşı ayarında, biberler ve soğanlar yemeklere doğranan irilikte hazırlanırBüyük bir tencereye önce biberler sonra soğanlar

ve domatesler konarak pişirilirPişirilen malzemeler soğumaya bırakılır Soğuyan malzeme blenderdan geçirilerek marmelat kıvamına getirilir Daha sonra büyük ve derin bir kabın içine (unu elemenizi öneririm) hazırlanan bütün malzeme konarak karıştırılır (Unu kontrollü ilave etmek gerekir Domatesler sulu ise daha fazla un gerekebilir, o yüzden 5kg unun yanında 1 kg yedek un bulundurmanız tavsiye edilir) Tarhana hamurunun kulak memesi kıvamında olması gerekir Yoğurma işlemi tamamlanınca hamur dinlenmeye bırakılır Dinlenme sırasında hamurumuz kabaracaktır, hamur kabardığı zaman tekrar tekrar yoğurarak içinde biriken gazların çıkması sağlanır Bu işlem tercihe göre bir gün ile 7 gün civarında tekrarlanmalıdır Bunun nedeni az bekletilirse tarhanın tadı tatlı, çok bekletilirse hafif mayhoş olduğu içindir Benim tercihim 3-4 gün civarındadır Bu bekletme işlemi sırasında ortam sıcaklığınıda göz önünde bulundurmak gerekir Sıcakortamlarda hamurun ekşimesi hızlı olacağından dikkat edilmelidir Bekletme süresi bittikten sonra gölge ve rüzgarsız bir ortamda, temiz çarşafların üzerine dökme işlemi yapılır Dökme işleminde çarşafın üzerine un serpilir, hamurdan ufak parçalar kopartılır ve yanyana çarşafın üzerine yayılır Birgün sonra kuruma derecesine göre parçalar ters yüz edilir Parçalar büyük olursa geç kurur, ufak olursa hızlı kurur Çok kurumuş tarhananın ufalama işlemi zor olur, o yüzden kuruma kıvamına dikkat etmek gerekir Uygun kuruma kıvamına gelen tarhana blender yardımı ile ufalanır ve süzgeçten geçirilir Blenderi olmayanlar yada tercih etmeyenler elleri ile ufalayarak süzgeçten geçirebilirler (Benim tercihim blenderdan geçirmek çünkü domatesin biberin kabuklarıda ufalandığı için tarhananın içine karışmış oluyor, bu sayede kabuklardan da yararlanmış oluyoruz (Unutmayın, domatesin kabuğundaki likopen çok yararlı bir besin kaynağıdır) Süzgeçten geçirilen tarhana kuruması için, tekrar temiz çarşafın üzerine serilir 2-3 gün güneşli rüzgarsız bir ortamda bekletilir Güneş gören camın arkası idealdir, çünkü dışarda tozlara maruz kalabilir İyice kuruduğuna kanaat getirdikten sonra hazırlanan pamuklu bez torbaların içine konularak, kuru ve serin bir yerde kış için saklanır Afiyet olsun

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.