![]() |
Haram Mal İle Alınan Bir Şeyi Kullanmak Caiz Mi? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Haram Mal İle Alınan Bir Şeyi Kullanmak Caiz Mi?Haram mal ile alınan bir şeyi kullanmak caiz mi? Hakkında Haram mal ile alınan bir şeyi kullanmak caiz mi? Öncelikle haram yoldan kazanılan para kişinin malı olmadığı için onu kullanamaz ![]() ![]() Bir kimse, elinde bulunan haram bir para ile bir şey alırsa bakılır: Şayet satın alırken: "Şu para ile bu şeyi bana sat" deyip kendisine haram para teslim ederse o da haramdır ![]() bedelin miktarı belirtilip meselâ beşbin Türk lirası ile satın aldım denilmiş ise o koyun haram sayılmaz"(1) ![]() ![]() 1- el-Hediyetü'1-Alâiyye, s ![]() Halil Günenç Günümüz Meselelerine Fetvalar Meşru olmayan yoldan kazanılan bir malı, bir parayı şahsın kendisinin yemesi caiz olmayıp, haramdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçek sahibi bilinmeyen mal, birkaç şekilde olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahibi bilinmeyen haram malı veya faiz yoluyla ele geçen parayı sarf hususunda İslâm hukukçularının farklı görüşleri bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() İkinci görüşü benimseyen âlimlerden Fudayl bin İyad, eline geçen iki dirhem paranın helâl yoldan kazanılmış olmadığını fark edince onu götürüp taşların arasına koymuş ve “Ben ancak helâl ve temiz olan malı tasadduk ederim ![]() ![]() İmam Gazalî, Hz ![]() ![]() Resul-i Ekrem bir ceneza defninden dönüşünde Kureyşli bir kadının verdiği ziyafete davet edilmiş; önüne konulan kızartılmış koyunun haram olduğu bildirilince, “Bunu kaldırın ve esirlere yedirin” buyurmuştur ![]() Yine bir diğer naklî delil de şöyle: Bizans’ın İranlılara galip geleceğini haber veren Rum Sûresinin ilk âyetleri nâzil olunca, müşrikler Peygamberimizi yalanlayarak alaya aldılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her iki görüşle ilgili geniş açıklamalarda bulunan İmam Gazalî özet olarak şunları söylemektedir: Zarurî olarak bilinir ki, bu malı hayırlı bir yere sarfetmek, denize atmaktan daha hayırlıdır ![]() ![]() ![]() “Bu söz doğrudur ![]() ![]() Bu durumda gerek faizli parayı, gerekse başka yollardan ele geçmiş bulunan parayı fakirlere tasadduk etmek mümkün olduğu gibi, bir hayır kurumuna vermek de mümkündür ![]() ![]() ![]() 1- Tirmizî, Savm: 3 ![]() 2- İhyâ, 2: 127-132 ![]() Mehmed Paksu Helal – Haram |
![]() |
![]() |
|