Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular > Sorularla İslamiyet

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, deme, hakkında, yetim

Yetim Ne Deme, Yetim Hakkında Bilgi

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Hakkında Yetim Ne Deme, Yetim Hakkında Bilgi

Ergenliğe ulaşmadan babası ölmüş çocuk

Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:

Yetimlere bâliğ oldukları zaman mallarını verin Helâli harâma değişmeyin Kendi mallarınıza katarak yemeyin Çünkü bu büyük bir günahtır (Nisâ sûresi: 2)

Yetimlerin mallarını zulmen (haksız olarak) yiyenler, karınlarına ancak bir ateş yerler ve yakında alevli ateşe girecekler (Nisâ sûresi: 10)

Yetimin malına da yaklaşmayın Ancak büluğ (ergenlik) çağına ulaşıp rüşdü (malını dînin ve aklın uygun gördüğü yerlerde kullandığı) görülünceye kadar en güzel şekilde (malını koruyup çoğaltmak için) yaklaşabilirsiniz Bir de ahdi (yapılan sözleşmeyi) yerine getirin Çünkü verdiği sözden cayan (kıyâmet günü) sorumludur (İsrâ sûresi: 34)

Kim şefkat ve merhametle bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu tüyler sayısınca sevâb alır (Hadîs-i şerîf-Ahmed bin Hanbel ve Taberânî)

Müslüman evlerinin en hayırlısı içinde kendisine iyi muâmele yapılan yetimin bulunduğu evdir Müslüman evlerinin en kötüsü de kendisine haksızlık yapılan yetimin bulunduğu evdir (Hadîs-i şerîf-İbn-i Mâce)

İlâhî! Ben iki zayıfın, yetim ile kadının haklarına tecâvüz etmeyi yasaklıyorum (Hadîs-i şerîf-Nesâî))

Dul ve yetimlerin ihtiyâcına koşan, Allah yolunda cihâd edenlerle, gündüzün oruç tutup geceyi ibâdetle geçiren gibidir (Hadîs-i şerîf-Buhârî)

Yetîmi kendine yakın tut Başını elinle okşa ve onu sofrana oturt Böyle yaparsan kalbin yumuşar ve hâcetin (ihtiyâcın) görülür (Hadîs-i şerîf-Râmûz-ül-Ehâdîs)

Her kim kıymetli günlere hürmeten bir yetimin başını okşarsa, Hak teâlâ hazretleri, o yetimin başındaki kıl sayısınca o kimseye nîmet lutfeder (Süleymân bin Cezâ)

Haksız yere yetîm malı yemek, büyük günâhlardandır (Kutbüddîn-i İznikî)

İslâm dîninde yetîmlik, büluğa (ergenlik, evlenecek yaşa gelmekle) sona erer (İbn-i Âbidîn)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com