10-11-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ateistler Fatiha Suresinin İnsan Sözü Olduğunu Söylüyorlar Bu Doğru Mudur?
Ateistler FATİHA Suresinin İnsan Sözü Olduğunu Söylüyorlar Bu Doğru Mudur?
Hakkında Ateistler FATİHA Suresinin İnsan Sözü Olduğunu Söylüyorlar Bu Doğru Mudur?
Soru
Ateistler Fatiha Süresinin hasa insan sözü oldugunu söylüyor Eger Allah sözü olsaydi 'ancak senden yardim dileriz yerine, ancak benden yardim dileyin' olurdu diyor Bu üslupta bir hikmet oldugu muhakkak ama nasil izah edebiliriz?
Konusanin peygamberimiz olarak görülmesi iki türlü izah edilebilir:
1 Bir ayette Kur’an’da pek çok ayetin basinda takdiren bulunan kul (de ki) ifadesi takdiri olarak vardir Örnegin, Fatiha suresine baslarken okudugumuz, bismillahirrahmanirrahim ve elhamdulillah ifadelerinin basinda da bu ifade (kul/ de ki) takdiridir Çünkü bu ifadelerde de zahiren peygamberimiz konusuyor gibidir Hakikatte ise konusan Yüce Allah oldugu için bu ifade benzer ayetlerde –bir üslup özelligi olarak- takdiren (gizli olarak) bulunmaktadir Bu bakimdan Deki: Ancak senden yardim dileriz seklinde anlamak gerekir
2 Bu durum Kur’an’in çok renkli, insani biktirmayan mucizeli üslup özelliklerindendir Kur’an insanlarin alisageldikleri belli bir üslubu takip etmiyor Olaylari farkli zaman kipleriyle, kisileri farkli kiplerle anlatiyor Örnegin Yüce Allah kendinden bahsederken bazen “Allah”, “Rahman” gibi isimlerini kullanirken bazen zamirlerle “ben”, bazen “o”, bazen de mühim hadise ve kiyamet gibi inkilaplara gücünün yetecegini ifade etmek için azamet ifadesi olarak “biz” zamirini kullaniyor Ayetlerin öncesi ve sonrasina (siyak-sibak), konuya (makam) göre bazen gayb (III Tekil sahis) bazen muhatap kipiyle konusulur Örnegin Fatiha suresinin ilk ayetlerinde gayb kipiyle Allah övüldükten sonra iyyake ifadesiyle birden muhatap kipine geçilir Medhettigi Yüce Allah adeta karsisindaymis gibi, ihsan makamindaki bir kimse gibi, O’na yalvarip dua edilir
Yine, Kur’an’da kiyamet sahneleri anlatilirken çogu kere cennet veya cehennemde yasanacak bir durum, geçmis zaman kipiyle ifade edilerek kesinligine vurgu yapilir Edebiyatta iltifat sanati olarak isimlendirilen bu durumun Kur’an’daki örnekleri pek çoktur
Selam ve dua ile  
|
|
|