|  | Ziyafet Masalarının Biçimleri |  | 
|  10-11-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Ziyafet Masalarının BiçimleriZİYAFET MASALARININ BİÇİMLERİ Bilindiği gibi ziyafet bir amaca dayanılarak yapılan sosyal toplantılardır  Nişan Düğün yemekleri Yıl dönümleri kutlamalar için verilen davet türleridir  Davetler kişi adedine salonun durumuna kullanılacak yeme içme araçlarının durumuna göre düzenlenir  Çok fazla sayıda davet yapılıyorsa davetin başka bir salonda verilmesi uygun olabilir  Davetliler için düzenlenen klâsik masa biçimleri yuvarlak dik dörtgen U biçimi tarak biçimi daha fazla sayıda olan davetliler için orjinal masa tipleride düzenlenebilir  Masa yüzeylerinin genişliği 1  30 yüksekliği 0  80 cm  ölçüde olmalıdır  Her kişi arası 0  70 cm  olarak hesaplanmalıdır  Masalarda kişiler arasındaki aralık her kişinin yemek tabaklarının ortasından diğer yandaki kişiye ait olan yemek tabağının ortasına kadar olan ölçüdür  (T) Biçimi Masalar: 20-50 kişilik ziyafetler için uygundur  Böyle bir masada şeref yeri bir iki üç dört beş vb  olarak devam eder  a b c d arasındaki yerlere yersizlik problemi olmadığı takdirde kimse otur-tulmamalıdır  Bu tarz masa düzeni genellikle beğenilmez (Şeref yeri) diğer davetlilerden kesinlikle ayrılmıştır  Bu tip masa düzeninde a b c d e f arasındaki yerlere yersizlik problemi olmadığı takdirde kimse oturtulmamalıdır  Şeref yeri 1 2 3 sırasıyle yanlara doğru devam eder  Tarak Biçimde Masa: a bc d e f arasındaki yerlere kimse oturtulmamalıdır  Bu tip masa düzeninde kalabalık yemek davetleri için uygundur  Dişlerin sayıları ve uzunlukları salonun biçimine ve davetli sayısına bağlıdır  Tarağın dişlerini kapsayan masalar arasında servis akımını kolaylaştırmak için en az ikişer metre aralık olmasına önem vermelidir  Masa düzeni her ne biçim olursa olsun kişiler arası G  70 olmasına dikkat edilmeli (servisi kolaylaştırması yönünden) tarağın dişsiz bölümü şeref yerini kapsar  Orijinal Biçimde Masa: Orjinai tipte düzenlenmiş davet masası biçimi çok fazla sayıda kişi adedine göre hazırlanmıştır  Burada ortada bulunan dik dörtgen masalara yerleştirilen davetliler şeref mevkini kapsar  Yuvarlak Biçimde Masa: Yuvarlak masalarda verilen yemek davetlerinde kişiler bir birlerini kolaylıkla görebilir burada şeref yeri salona hakim bir bölümün olması dikkate alınarak yerleştirme yapılır  Yuvarlak masalar gruplaştırmada az yer kaplar  Masalar düzenlendikten sonra bir plân dahilinde davetlilerin isimleri ve yerleri saptanır  Dikdörtgen Biçimde Masa: Dikdörtgen masalar az sayıda verilen davetlerde yerleştirilmesi kolay bir masa tipidir  Şeref yeri masanın orta kısmıdır 1 2 3 4 5 6 olarak şeref yeri karşılıklı devam eder   | 
|   | 
|  | 
|  |