Su Böreği İçin Yufka Nasıl Açılır?Su Böreği Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Su Böreği İçin Yufka Nasıl Açılır?Su Böreği TarifiYufka, yufka açmasını bilenler için çok basit, öğrenmek isteyenler için çok zor görünen bir el becerisidir Yufka açmanın inceliklerine gelince, yüksek randımanlı tabir edilen börek ve baklava hamurları için üretilen un kullanılarak hamur yoğurulacak Yoğurulan hamurdan ihtiyacınıza uygun büyüklükte, parçalar kopartılacak Bu parçalar hiç un kullanılmadan, avuç içinde döndüre döndüre pürüzsüz beze yapılacak Bir miktar unla birlikte beze, yufka açılacak zemin üzerine konulacak El ile beze üzerine bastırılarak, beze yassılaştırılacak Önce, merdane bezenin tam orta yerine konulacak ve ileri geri hareketle beze yassıltılacak Zaman içerisinde kazanılacak el becerisi ile merdane hareketleri, bezeyi kendi etrafında döndüre döndüre büyütecek![]() Beze, tatlı tabağı büyüklüğüne ulaştığında merdanenin görevini oklava alacak Beze üzerine un serpilecek ve oklava resimde görüldüğü gibi, açılmış beze üzerindeki dik çizgi yönünde döndürülerek hareket ettirilecek Oklavanın ikinci hareketinde konumu, resimde görünen sol yandaki açısal çizgiye paralel olacak Saat üzerindeki 6 rakami ile 8 rakamı arasındaki açıklık oklavanın hareketinde püf noktasıdır Bu açıyı sağlamak için, ya hamur döndürülecek ya da oklava o konuma getirilecek Hamuru açarken ilk başlarda hamuru, o açıklıkta döndürebilirsiniz Hamur çapı büyüdüğü vakit oklavanın o açıklıkta konumlanması gerekir![]() Açılan hamur oklavaya sarılarak tek yönlü hareketlerle ve oklava konumunu değiştirerek, hamuru istediğiniz büyüklükte yufka olarak açabilirsiniz Bezelerin yuvarlak ve düzgün açılmasının en önemli şartı, oklavanın her seferinde resim üzerindeki açı kadar pozisyon almasıdır![]() ![]() MALZEMELER 6 Yumurta 1 fincan su tuz 1/2 kilo beyaz peynir yarım demet maydanoz 150 gr tereyag 1cay b zeytin yagaldıgı kadar un ![]() YAPILIŞI: Yumurtalar derin bir kaba kırılır bir kahve fincanı su ilave edilir Tuz eklenir yag koyulup karıştırılır Un elenerek ilave edilir Sert bir hamur yogurularak iyice özleştirilir20 dk bekletilir 12 bezeye ayrılır ince şekılde oklava ile acılır Büyük bir tencereye su doldurulur 5-6 kaşık tuz ilave edilirsuyun kaynaması beklenir Açılan yufkalar kaynar suya atılır![]() 1 taşım kaynatılır kevgir yardımıyla alınır bol soguk suya atılır Tepsi yaglanır tepsinin en altına haşlanmamış yufka serilirher kata zeytin yag ve tere yag karışımı 2 şer kaşık dökülerek sürülür Soguk sudancıkan yufkalar sırasıyla dizilir Bu işlem orta kata gelince ortasına peynir ve maydanozeklenir aynı işleme devam edilir En üst katına haşlanmamış yufka serilır üzeri yaglanır ve kızartılır |
|
|
|