Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilk, metrosu, osmanlının

Osmanlı'nın İlk Metrosu

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı'nın İlk Metrosu

Dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tarihi Tünel, İstanbul'umuzdaki Osmanlı devletinin ilk metrosu olarak, 1867 yılında Fransız mühendis Henry Gavand, gözlemleri sonucu Galata-Beyoğlu arasında ulaşım aracı ihtiyacını belirlemiş ve bunun en uygun çözümünün asansör tipinde demiryolu olduğu kanısına varmıştır

Uzun müzakereler sonucu Osmanlı Padişahı Abdülaziz`den 6 Kasım 1869 tarihinde Tünel yapma imtiyazını almıştır

Dış mali destek bulunmasının ardından 30 Temmuz 1871`de yapım çalışmaları başlamış ve 1874 yılının Aralık ayında 573 m uzunluğunda Tünel tamamlanmış, 17 Ocak 1875 tarihinde işletmeye açılmıştır

Tünelin işletmeye açıldığı yıllarda vagonların yer altında hareket etmesi halkta çekingenlik yaratmış, ek bir vagon konularak bazı küçük ve büyükbaş hayvanlar taşınarak İnsan taşımacılığında bir tehlike olmadığı hususunda güven sağlanmaya çalışılmıştır

TCHükümeti 1 Ocak 1939 tarihinde Tünel Tesislerini satın almış ve İşletme, 16 Haziran 1939 tarihinde 3645 sayılı yasa ile İETT`ye devredilmiştir

06 Temmuz 1943 tarihinde kablo kopması nedeniyle meydana gelen kazada 1 kişi ölmüş, 6 kişi yaralanmıştır

03 Kasım 1971 tarihinde elektrifikasyonu tamamlanarak bugünkü durumuna getirilmiştir

Yılda 64800 sefer yaparak 37066 km kateden Tünel, bugün Karaköy-Tünel arasında 2 vagonu ile her gün ortalama 15000 yolcu taşımaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com