Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ilk, medreseleri, selçuklu

İlk Selçuklu Medreseleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İlk Selçuklu Medreseleri

İlk Selçuklu medreseleri 1040 yıllarında Nişaburda Tuğrul bey tarafından kurulmuştur Alparslan döneminde 1067de Bağdatda Nizamiye medreseleri adıyla önemli kurumlar açılmış bu adı taşıyan başkalarının da kurulduğu görülmüştür Bağdat Nizamiye medreselerinin kurulmasında Alparslan ve Nizamülmülkün ilgi ve çabaları etken olmuştur Ülkenin her tarafına yayılan medreselerin en önemlileri şu kentlerde idi : Bağdat , Musul, Basra, Nişabur, Belh, Herat, İsfahan, Merv, Rey, Tuş

Medreselerin Selçuklularda Önem Kazanması ve Yayılmasının Başlıca Nedenleri

1 Sünni-Hanefi olan Selçukluların , çevrelerindeki Şii ve Fatimiler’in aşırı mezhep propagandalarına karşı koyma ihtiyacı,

2 Genişleyen imparatorluğun yönetimi için memur yetiştirme ihtiyacı

3 İslamiyeti yeni benimsemiş Oğuz topluluklarının yeni inançlarının pekiştirilme ve eskilerinin silinme gereğinin duyulması

4 Din adamı yetiştirme ihtiyacı

5 Yeni ele geçirilen ülkelerin manen de fethini sağlamak için gerekli insanları yetiştirme düşüncesi

6 Yoksul ve yetenekli öğrencileri okutup topluma kazandırma düşüncesi

7 Bilginlerin devlete karşı gizli hareketlere katılmalarını engellemek

8 Devlet adamlarının eğitim ve bilim severliği

Programlar

Bağdat Nizamiye medreselerinde okutulan başlıca dersler şunlardır:

Din ve Hukuk Dersleri

Dil ve Edebiyat Dersleri

Felsefe Dersleri

Müsbet Bilim Dersleri

Kuran okuma Arap Edebiyatı Felsefe Tıp

Tefsir Fars Edebiyatı Mantık Cerrahi

Hadis Nahiv Riyaziye

Fıkıh Sarf Hesap

Kelam Hitabet Hendese

Şiir Müsellesat

Cerh ve Tadil Nücum

Tarih Heyet

Edeb Tabiiyat

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com