![]() |
Reform Hareketlerinin Sebep Ve Sonuçları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Reform Hareketlerinin Sebep Ve SonuçlarıReform Hareketlerinin Sebep Ve Sonuçları Katolik Kilisesi'nin bozulması ve dini amaçlardan uzaklaşması üzerine 16 ![]() ![]() Reform'un Nedenleri *Katolik Kilisesi'nin bozulması ve ıslahat fikrinin yayılması ![]() *Hümanizm sayesinde Hıristiyanlığın kaynaklarına inilmesi, İncil'in milli dillere çevrilerek temel ilkelerin ortaya konulması ![]() *Matbaanın yaygınlaşması ile okuma-yazma bilenlerin artması üzerine Katolik Mezhebi'nin sorgulanmaya başlanması ![]() *Endülüjans sorununun ortaya çıkması, para karşılığında kilisenin günahları affetmesi ![]() *Rönesans hareketlerinin etkisi ![]() *Reform hareketlerinin ilk defa başladığı Almanya'da siyasal birlik olmaması ve Almanya'daki prenslerin dinde yenilik isteyenleri desteklemesi ![]() 1517'li yıllarda Reform düşüncesi Almanya'da Martin Luther tarafından ortaya atıldı ![]() ![]() ![]() ![]() Alman prensleri istedikleri mezhebi seçme ve kendi topluluklarına kabul ettirme konusunda serbest oldular ![]() ![]() ![]() ![]() Reform'un Sonuçları *Avrupa'da mezhep birliği bozuldu ![]() ![]() *Din adamları ve kilise, eski itibarını kaybetti ![]() *Katolik Kilisesi, kendisini yenilemek ve düzenlemek zorunda kaldı ![]() *Eğitim-öğretim faaliyetleri kiliseden alınarak laik bir eğitim sistemi kuruldu ![]() *Katolik Kilisesi'nden ayrılan ülkelerde kilisenin mallarına ve topraklarına el konuldu ![]() *Papa ve kilisenin Avrupa Ülkelerinin kralları üzerindeki etkisi sona erdi ve Avrupa'da siyasal bölünmeler yaşandı ![]() ![]() ![]() *Katolik kalan ülkelerde yeni mezheplerle mücadele etmek amacıyla Engizisyon Mahkemeleri kuruldu ![]() *Protestan krallar ve prensler, din işlerinin mutlak hakimi oldular ![]() *Reform hareketleri, Avrupa'yı siyasi yönden zarara uğratmıştır ![]() ![]() *Mezhep savaşları, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da ilerlemesini kolaylaştırmıştır ![]() Osmanlı Devleti içerisinde yaşayan Gayrimüslimlerin büyük çoğunluğu Hıristiyandı ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|