Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
eylül, hareketi, nedenleri

30 Eylül Hareketi Ve Nedenleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

30 Eylül Hareketi Ve Nedenleri

30 Eylül Hareketi ve Nedenleri

1965 yılında Endonezya'da yapılmış siyasi (anti-komünist) sebepli katliam

Endonezya'da oluşan siyasi dengesizlik, Halim Hava Üssü'nde konuşlanan ordu komplocularından oluşan bir gurubun 30 Eylül 1965'te bir darbe gerçekleştirmek için Endonezya Komünist Partisi'ne (PKI) katılmalarına neden oldu Aralarında kurmay sınıfı başkanlarının da bulunduğu altı generali kaçırdılar ve öldürdüler Daha sonra hükümete darbe düzenlediler

Başkan Achmed Sukarno, General T N J Suharto'yu geçici kurmay başkanlığına getirdi ve darbecilere karşı sefer düzenlendi Java ve Bali'deki tüm kasabalar PKI'ya misilleme yapmak için bombardımanla yok edildi Şüpheli 300000 komünist işkencelerle öldürüldü[1] Gücünün temeli iyice zayıflayan sol, yavaş yavaş kontrolü devretti

Daha sonra ortaya çıkan belgeler ışığında, yüksek rütbeli ABD görevlilerinden bazıları, bu katliamdan önce en az 5000 PKI'lının kimliğini devlet başkanına ifşa ettiklerini itiraf ettiler Bu katliamın esas sebebi ABD'nin bölgede bir "Komünist süpergüç" istememesiydi Zira Endonezya oldukça büyük bir nüfusa sahip ve Vietnam'a da yakın

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com