![]() |
Atatürk’Ün Eğitimci Kişiliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk’Ün Eğitimci KişiliğiAtatürk, 1936’da, yiğitliğini, zaferlerini, devrimlerini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Atatürk, gerçekten, Kurtuluş Savaşı’nı ve inkılâplarını hep bu sabırlı, ikna edici, güven verici, bilgili “öğretmenliği” sayesinde başarmıştır ![]() Günümüzün eğitim bilimcileri, öğretmenliğin ve eğitimciliğin, kısmen doğuştan getirilen (Tanrı vergisi) bazı özelliklere, kısmen de sonradan öğrenme ile kazanılan bilgilere sahip olmayı gerektiren bir sanat ve bilim olduğunu söylemektedirler ![]() ![]() ![]() Atatürk’ün öğretmen ve eğitimci kişiliğini belirleyen temel özellikler nelerdir? Her biri üzerinde uzun uzun durulması mümkün olan bu özelliklerin belli başlılarını biz hatırlatmakla yetineceğiz ![]() • “Başöğretmen” unvanını alarak (24 Kasım 1928), elinde tebeşir, kara tahta başında ve halkın içinde, halka okuma yazma ve çeşitli bilgiler öğretmeye girişmesi ![]() • Öğretmenlere çok değer vermesi; her fırsatta okulları gezmesi, sınıflara, derslere girmesi ![]() • Çocukları çok sevmesi, eğitimde çocukluk döneminin değerini bilmesi ![]() • Ders kitapları yazması ![]() • Her yerde ve her zaman eğitim ve öğretimde bulunma amacını gütmesi ![]() ![]() • Kolay öğretmesi; bunu yaparken, karşısındaki hedef kişi veya topluluğun yaş, meslek, sosyal durum ![]() ![]() ![]() ![]() • Çok açık, anlaşılır ve inandırıcı konuşması ![]() • Konuşmalarında, açıklamalarında araç gereç kullanması, krokiler vs ![]() ![]() ![]() • Öğretim ve eğitim yöntemi olarak, takdir, teşvik, uyarı, eleştiride ve kesin isteklerde bulunmayı yerli yerinde ve beraberce uygulaması ![]() • Çok okuması ve okuduklarından çevresindekileri ve toplumu yararlandırmaya özen göstermesi ![]() • Eğitimin bilime dayanmasını ve işe yarar ürünler sağlaması gerektiğini amaç olarak göstermesi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Atatürk’Ün Eğitimci Kişiliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Atatürk’Ün Eğitimci KişiliğiAtatürk'ün Öğretmenler İle İlgili Sözleri "ÖĞRETMEN * Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır ![]() ![]() ![]() ![]() * Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bu günkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır ![]() * Öğretmenler! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Öğretmenler! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olması mühimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Cumhuriyet sizden "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesiller ister ![]() ![]() ![]() * Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır ![]() * Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|