![]() |
Cv Nedir ? Cv Türleri - Cv Örneği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cv Nedir ? Cv Türleri - Cv ÖrneğiKonu İçeriği CV NEDİR? CV HAZIRLAMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE CV YAZARKEN NELERDEN BAHSETMELİYİM CV YAZARKEN DİKKAT EDİLECEKLER CVNİZİN ZAYIF YÖNLERİNİ KUVVETLENDİRİN CV TÜRLERİ CV ÖRNEĞİ KAPAK YAZISI & ÖN MEKTUP (COVER LETTER) KAPAK YAZISI YAZMAK İÇİN İP UÇLARI ÖRNEK KAPAK YAZILARI CV NEDİR? CV profesyonel iş yaşamında, part-time, full-time ve dönemsel iş ve staj başvurularında kullanacağınız ve sizi mülakata kadar götürebilecek özgeçmiş bilgilerinizi içeren bir belgedir ![]() * 'Bizim için neler yapabilir?' * 'Bilgi ve yetenekleri nelerdir?' * 'Kişisel özellikleri, değerleri nelerdir?' * 'Özellikleri işin gerektirdiği özellikler mi?' Özgeçmişiniz bu tür sorulara cevap verebiliyor nitelikte olmalıdır ![]() 'Ben bu işi yapabilirim ![]() 'Ben bu işi istiyorum ![]() 'Ben bu işe ve firmaya uyum sağlayabilirim' mesajlarını verebiliyor olmalıdır ![]() CV HAZIRLAMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE ![]() ![]() ![]() Özgeçmiş hazırlamaya başlamadan önce hedefinizi belirlemeli ve bu hedefe yönelik olarak özgeçmişinizi hazırlıyor olmalısınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CV YAZARKEN NELERDEN BAHSETMELİYİM? Kişisel Bilgiler: İsim, soyadı, adres, telefon, e-mail, doğum tarihi gibi bilgilerden oluşur ![]() Kariyer Hedefi: Kısa ve öz bir şekilde kariyer hedefinizi, istediğiniz işin niteliklerini tanımladığınız alandır ![]() ![]() Profesyonel Deneyim (İş Deneyimi):Yeni mezun değilseniz yani yeterli iş deneyiminiz varsa ilk olarak en önemli madde olan iş deneyiminin yazılması daha iyi olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Eğitim: En son eğitim bilgilerinizden başlayarak, bu konudaki kariyerinizi belirteceğiniz alandır ![]() İşle İlgili Beceriler: İş yaşamınızda önemli olabileceğini düşündüğünüz teknik ve teknik olmayan bilgi ve becerilerinizi içerir ![]() ![]() ![]() Referanslar: İsteğe bağlı olarak yer alacak bir bölümdür ![]() ![]() ![]() ![]() CV YAZARKEN DİKKAT EDİLECEKLER Olumlu olun ![]() Başvurduğunuz pozisyon ya da kariyer hedefinizle ilgili olmayan özelliklerinizden bahsetmeyin ![]() İlgi alanlarınız, gönüllü çalışmalarınız gibi faaliyetlerinize başvurduğunuz işle çok alakalı olmadıkça yer vermeyin ![]() Cvizin kendi içinde tutarlı olmasına çok dikkat edin ![]() ![]() Eğer 3 ![]() ![]() Özgeçmişin size işi değil görüşmeyi sağladığını unutmayın ![]() CVNİZİN ZAYIF YÖNLERİNİ KUVVETLENDİRİN Gençlik Faktörü Eğer gençseniz bunu bir avantaj olarak sergileyebilmelisiniz ![]() ![]() "Yeni mezunum yeterince tecrübem yok" Yeni mezunsunuz ve başvurduğunuz pozisyonda sizinle aynı eğitim seviyesinde fakat daha tecrübeli kişilerle yarışıyorsunuz ![]() ![]() ![]() "İş/Kariyer hedefimi koyamadim" İş/Kariyer hedefinizi CVnize koymak zorunda değilsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() CV TÜRLERİ Kronolojik cv, eğer son çalışılan iş başvurulan işle paralellik taşıyorsa yararlı olabilir ![]() ![]() Kronolojik bir CVde neler bulunmalıdır: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Kronolojik cv örneği OSMAN ÖRNEK Abdi İpekçi Cad ![]() ![]() Ev: (212) 999 99 99, İş: (212) 999 99 99, Cep: (532) 999 99 99 E-mail: KİŞİSEL BİLGİLER Uyruğu : T ![]() Doğum Yeri : İstanbul Doğum Tarihi : 01/01/1971 Askerlik Durumu : 11/1993 - 02/1995 arasında yedek subay olarak Medeni Durum : Evli KARİYER HEDEFİ Satış ve pazarlama alanındaki birikim ve iş geliştirme becerilerini bir e-ticaret şirketinde üst düzey yönetici konumunda değerlendirmek ![]() EĞİTİM 1989 - 1993 : Marmara Üniversitesi, İşletme 1982 - 1989 : Avusturya Erkek Lisesi İŞ DENEYİMİ 09/1999 - : AAA A ![]() ![]() - Yeniden yapılanmakta olan şirketin pazarlama planının yapılması - Aktif bir satış ve pazarlama çalışması ile müşteri portföyünün %300 artırılması - Reklam ve Halkla İlişkiler bölümünün kurulması 12/1997 - 09/1999 : BBB A ![]() ![]() - İçecek grubundaki ürünlerden sorumlu olarak üç senelik pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması - Pazar araştırma ve reklam faaliyetlerinin yönetilmesi - Üç yeni ürünün başarı ile lansmanı, gereken promosyon aktivitelerinin planlanması ve yürütülmesi - 11 kişilik satış ve pazarlama ekibinin işe alınması ve geliştirilmesi - Yapılan aktiviteler sonucu satışlarda %220 ve ürün grubu karlılığında %11 artış sağlanması 03/1996 - 12/1997 : CCC A ![]() ![]() - XYZ markasına yönelik pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması - Yeni distribütörlerin bulunması - Pazar araştırma ve reklam faaliyetlerini yönetilmesi - Yapılan aktiviteler sonucu satışlarda %150 ve karlılıkta % 10 artış 03/1996 - 12/1997 : CCC A ![]() ![]() - XYZ markasına yönelik pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması - Yeni distribütörlerin bulunması - Pazar araştırma ve reklam faaliyetlerini yönetilmesi - Yapılan aktiviteler sonucu satışlarda %150 ve karlılıkta % 10 artış 03/1995 - 03/1996 : CCC A ![]() ![]() - XYZ markasına yönelik pazarlama stratejilerine destek - Promosyon aktivitelerinin planlanması - Zincir mağazalardaki promosyonların yönetimi - Pazar Araştırmalarının değerlendirilmesi ve Ürün Yöneticisine sunulması EĞİTİM ve SEMİNERLER - 02/2000 Satış Teknikleri Semineri AAA Eğitim A ![]() ![]() - 09/1999 Pazarlama Stratejileri BBB Eğitim A ![]() ![]() - 05/1999 Zaman Yönetimi CCC Eğitim A ![]() ![]() - 11/1998 Etkin Yöneticilik Semineri DDD Eğitim A ![]() ![]() YABANCI DİL İngilizce: İleri seviyede Almanca: İleri seviyede BİLGİSAYAR Windows NT, Microsoft Ofis 98; excel, Word, PowerPoint, Access, Internet İLGİ ALANLARI Seyahat etmek, fotoğraf çekmek, tenis oynamak REFERANSLAR Akif Yavuz, BBB A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sunay Yılmaz, AAA A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fonksiyonel CV Kronolojik özgeçmişten farklı olarak bu tip özgeçmişlerde kişinin beceri ve başarıları vurgulanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fonksiyonel bir CVde neler bulunmalıdır? 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Fonksiyonel Cv örneği OSMAN ÖRNEK Abdi İpekçi Cad ![]() ![]() Ev: (212) 999 99 99, İş: (212) 999 99 99, Cep: (532) 999 99 99 E-mail: KİŞİSEL BİLGİLER Uyruğu : T ![]() Doğum Yeri : İstanbul Doğum Tarihi : 01/01/1971 Askerlik Durumu : 11/1993 - 02/1995 arasında yedek subay olarak Medeni Durum : Evli KARİYER HEDEFİ Satış ve pazarlama alanındaki birikim ve iş geliştirme becerilerini bir e-ticaret şirketinde üst düzey yönetici konumunda değerlendirmek ![]() EĞİTİM 1989 - 1993 : Marmara Üniversitesi, İşletme 1982 - 1989 : Avusturya Erkek Lisesi DENEYİM VE BECERİLER - Tüketim malları piyasalarında Satış ve Pazarlama Yöneticiliği deneyimi, özellikle iş geliştirme konusunda başarılı iş sonuçları - Tanıtım, reklam ve promosyon kampanyaları deneyimi - Pazar Araştırma, Ürün geliştirme ve lansmanı konusunda farklı sektörlerde beş senelik bilgi ve deneyim - Farklı ülkelerden yöneticiler ile birlikte proje yönetimi becerileri - İletişime açık, ikna edici, sonuç odaklı çalışan ve analitik bakış açısına sahip yönetim tarzı ![]() İŞ DENEYİMİ 09/1999 - : AAA A ![]() ![]() - Yeniden yapılanmakta olan şirketin pazarlama planının yapılması - Aktif bir satış ve pazarlama çalışması ile müşteri portföyünün %300 artırılması - Reklam ve Halkla İlişkiler bölümünün kurulması 12/1997 - 09/1999 : BBB A ![]() ![]() - İçecek grubundaki ürünlerden sorumlu olarak üç senelik pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması - Pazar araştırma ve reklam faaliyetlerinin yönetilmesi - Üç yeni ürünün başarı ile lansmanı, gereken promosyon aktivitelerinin planlanması ve yürütülmesi - 11 kişilik satış ve pazarlama ekibinin işe alınması ve geliştirilmesi - Yapılan aktiviteler sonucu satışlarda %220 ve ürün grubu karlılığında %11 artış sağlanması 03/1996 - 12/1997 : CCC A ![]() ![]() - XYZ markasına yönelik pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması - Yeni distribütörlerin bulunması - Pazar araştırma ve reklam faaliyetlerini yönetilmesi - Yapılan aktiviteler sonucu satışlarda %150 ve karlılıkta % 10 artış 03/1996 - 12/1997 : CCC A ![]() ![]() - XYZ markasına yönelik pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması - Yeni distribütörlerin bulunması - Pazar araştırma ve reklam faaliyetlerini yönetilmesi - Yapılan aktiviteler sonucu satışlarda %150 ve karlılıkta % 10 artış 03/1995 - 03/1996 : CCC A ![]() ![]() - XYZ markasına yönelik pazarlama stratejilerine destek - Promosyon aktivitelerinin planlanması - Zincir mağazalardaki promosyonların yönetimi - Pazar Araştırmalarının değerlendirilmesi ve Ürün Yöneticisine sunulması EĞİTİM ve SEMİNERLER - 02/2000 Satış Teknikleri Semineri AAA Eğitim A ![]() ![]() - 09/1999 Pazarlama Stratejileri BBB Eğitim A ![]() ![]() - 05/1999 Zaman Yönetimi CCC Eğitim A ![]() ![]() - 11/1998 Etkin Yöneticilik Semineri DDD Eğitim A ![]() ![]() YABANCI DİL İngilizce: İleri seviyede Almanca: İleri seviyede BİLGİSAYAR Windows NT, Microsoft Ofis 98; excel, Word, PowerPoint, Access, Internet İLGİ ALANLARI Seyahat etmek, fotoğraf çekmek, tenis oynamak REFERANSLAR Akif Yavuz, BBB A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sunay Yılmaz, AAA A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAPAK YAZISI & ÖN MEKTUP (Cover Letter) Kapak yazısı özgeçmişe ek olarak yazılan ve özgeçmişte belirtilmeyen kariyer hedeflerinizin ve kariyeriniz açısından önem taşıyan noktaların vurgulanmasına yardımcı olur ![]() ![]() ![]() ![]() KAPAK YAZISI YAZMAK İÇİN İPUÇLARI Kapak yazısı bir anlamda pazarlama yazısıdır ![]() Kapak yazınızı pozisyonun gerekliliklerine ve işverenin ihtiyaçlarına göre hazırlayın ![]() Neden pozisyona ilgi duyduğunuzu, motivasyonunuzu ve güçlü yanlarınızı belirtin ![]() Pozisyonun sizin için ne kadar önemli olduğunu değil, işyerine getireceğiniz katma değeri anlatın ![]() Kapak yazınız kısa ve öz olmalıdır; bir sayfayı geçmemelidir ![]() ![]() Tek ve standart bir kapak yazısı yazmak yerine kapak yazınızı başvurduğunuz pozisyona ve şirkete göre kişiselleştirin ![]() Kariyer hedeflerinizi ve amacınızı açıkça belirtin ![]() Özgeçmişinizi tekrarlamayın ![]() Kapak yazınızda becerilerinizi ve başarılarınızı anlatın ![]() "Ben" ile başlayan çok fazla cümle kullanmayın ve aktif tanımlamalar yapın ![]() Çelişkili cümleler kullanmayın ![]() Kapak yazınızda kısa paragraflar kullanın ve kolay okunabilir olmasına özen gösterin ![]() ÖRNEK KAPAK YAZILARI TÜRKÇE Sayın Kemal Sever Genel Müdür Seşkin Elektronik Çarşı Plaza Kat: 17/C No:11 Bursa 5 Ekim 2000 Sayın Kemal Sever: 10 Eylül tarihli gündem gazetesinde yer alan Müşteri İlişkileri Direktörü ilanınız ilgimi çekti ![]() ![]() Beşyıldız şirketinde Müşteri İlişkileri Sorumlusuolarak çalıştığım süre içerisinde yaptığım pazar analizleri ile yeni müşteriler kazanardırarak ve müşteri memnuniyetini hedeflenen orandan daha fazlasına çıkararak şirketimin karlılığını önemli ölçüde arttırdım ![]() Bugüne değin görev aldığım tüm şirketlerde araştırmacı, yenilikçi ve fırsat yaratan bir rol alarak, şirketlerimin daha etkin bir yapıya kavuşmasını sağladım ![]() ![]() Ekim ayı içerisinde bir görüşme için uygun olabilirim ![]() ![]() İlginiz için şimdiden teşekkür ederim ![]() Saygılarımla, Osman Örnek ***************************************** İNGİLİZCE October 01, 2001 Dear Mr ![]() I recently graduated with a BA Degree in Accounting and Financial Planning ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I feel I have much to offer in Gelecek A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelecek A ![]() ![]() ![]() Thank you very much for your time and consideration, I look forward to discussing with you the ways I can contribute to Gelecek� future ![]() Sincerely, Osman ÖRNEK May 1, 2001 Sarah Waters Human Resources Recruiter HotterPlus ![]() 25 South Wales St ![]() Bennington, VT 58585 Dear Ms ![]() I am applying for the systems analyst position listed at the Andrews University Career Planning and Placement Services on March 11th ![]() ![]() With a major in management information systems, I have training on mainframes, minicomputers, and microcomputers as well as with a variety of software programs and applications ![]() ![]() ![]() ![]() My background and career goals match your job requirements well ![]() ![]() ![]() Please consider my request for a personal interview to discuss further my qualifications and to learn more about this opportunity ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sincerely yours, Dustin BRESLER |
![]() |
![]() |
|