Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Kişisel Gelişim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anahtarcı

Anahtarcı

Eski 10-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Anahtarcı

Anahtarcı

İşlemeyen kapı, kasa, oto, masa ve dolap gibi eşyaların kilitlerini açma, kilide ve anahtar numunesine göre anahtar, kilit montajı, kilit bakım ve onarım işlerini yapan kişidir

Görevleri

Anahtarcı (çilingir) ;

örnek anahtara ?chip? kontrolü yapar

anahtarın kopyasını çıkarır

anahtarda yapım esnasında oluşan çapakları alır

anahtarı kodlar

maymuncuk hazırlar

kilit açma tutanağı doldurur

kilidi açar

kilide anahtar yapar

kilit tamir ve bakımlarını yapar

kilit şifrelerini değiştirir

kilide barel takar

emniyet sistemi takar,

gerekli durumlarda bilirkişilik yapar

Kullanılan alet ve malzemeler

kasa anahtar makinası, chip dedektörü, İşlenmemiş ham anahtar, anahtar yapma makinası, şifreli bilyeli anahtar makinası, matkap, zımpara taşı, çark, el ve tezgah mengenesi, tornavida, ayarlı pense, segman pensesi, pim tutma apartı, maymuncuk takımı, mastar, çelik tel, törpü, demir ve kıl testere kolu, fırçalı taş motoru , tesviyeci eğeleri, pafta ve kılavuz takımı, kumpas, lokma takımı, keski takımı, allen anahtar takımı, pim tutma apartı, barel sökme mili, cımbız, çekiç, el tezgahı, şarzlı ve akülü matkap, İskarpela takımı, el feneri, kargaburun, teknik endoskopi cıhazı, şoklama kablosu, kulaklık, pas sökücü, master pim seti, transponder, diagnostik test cihazı

Mesleğin gerektirdiği özellikler

Anahtarcı (çilingir) olmak isteyenlerin;

el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,

sağlıklı ve özellikle görme özrü olmayan,

mekaniğe ilgili ve yetenekli,

sabırlı, dikkatli

bir işi planlayabilen ve uygulamaya koyabilen,

şekiller arasındaki ilişkiyi ve ayrıntıyı algılıyabilen,

sorumluluk sahibi,

Kimseler olmaları gerekir

Çalışma ortamı ve koşulları

Anahtarcı (çilingir) genellikle kapalı ortamlarda bazen işin durumuna göre açık havada görev yaparlar

Çalışma ortamları gürültülü, titreşimli, kirli ve yağlıdır İşin durumuna göre zaman zaman nemli, tozlu, kokulu, ıslak ve soğuk ortamlarda da çalışırlar Günün her saatinde çalışabilirler

Çalişma alanlari ve İş bulma olanakları

Anahtarcı (çilingir); yeterli deneyim ve sermayeye sahip olanlar kendi işyerlerini açabilirler Genellikle meslek, kendi işini kurmaya çok uygundur Diğer anahtarcılar yanında da iş bularak çalışabilirler

Meslek eğitiminin verildiği yerler

Mesleğin eğitimi; yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinin anahtarcılık ve çilingirlik bölümünde verilmektedir

Meslek eğitimine giriş koşulları

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;

en az ilköğretim okulu mezunu olmak

14 yaşını doldurmuş olmak,

bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak

eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri bulmak ve işvereni ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gerekmektedir

Eğitimin süresi ve İçeriği

Mesleğin eğitim süresi ilköğretim okulu mezunları için 2 yıl lise veya dengi okul mezunları için 1 yıldır eğitim haftanın 4 günü işletmede pratik eğitim, 1 günü mesleki eğitim merkezinde teorik eğitim şeklindedir Teorik eğitimde ilköğretim okulu mezunu öğrenciler türkçe, matematik ve meslek matematiği, İşletme bilgisi ve toplam kalite yönetimi, din kültürü ve meslek ahlakı, mesleki bilgisayar gibi genel bilgi dersleri ile ortak beceri, teknik resim, temel anahtarcılık,, temel metal şekillendirme, otomobil anahtarcılığı, kilit İşlemleri gibi mesleki dersleri alırlarlise veya dengi okul mezunları ise sadece ortak beceri, teknik ve mesleki resim, temel anahtarcılık, temel metal şekillendirme, otomobil anahtarcılığı,kilit İşlemleri gibi mesleki dersleri alırlar

Meslekte İlerleme

Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlere de devam edebilirler Ustalık eğitiminde İnsan sağlığı ve İş güvenliği, İş ve İnsan İlişkileri, İş hukuku, İşletme bilgisi, sigorta ve vergi mevzuatı, muhasebe ve ekonomi derslerinin yanı sıra İleri meslek bilgisi derslerini alırlar 1 yıl sonunda ustalık sınavlarına katılabilirler

Burs, kredi ve ücret durumu

Mesleki eğitim süresince işletmelerde mesleki eğitim gören çırak öğrencilere işverenlerce, asgari ücretin % 30? dan az olmamak üzere ücret ödenmektedir

Kendi işlerini kuranlar aylık olarak en az asgari ücretin 3-4 katı tutarında kazanç elde edebilirler

Kendi işini kuramayanlar başka bir anahtarcı yanında aylık asgari ücret tutarında maaş alarak çalışabilirler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com