![]() |
Şeker Üretimi - Şeker Nasıl Üretilir ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeker Üretimi - Şeker Nasıl Üretilir ?![]() Şeker nasıl üretilir ? Beyaz şeker iki işlemde elde edilen kamış şekerinin aksine pancardan tek işlemde elde edilir ![]() Hasat Pancarlar hasat zamanı olan sonbaharda ve kış başlarında topraktan sökülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ekstraksiyon Pancarın ince dilimler halinde kesilmesiyle işlem başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Difüzyondan elde edilen tipik şerbette muhtemelen % 14 şeker ve geriye kalan pulp ise yaklaşık % 1-2 şeker ve toplam % 8-12 katı madde içerir ![]() ![]() Presleme Difüzördeki pancar dilimleri hala ıslak ve hala içerisinde kullanılabilir şeker bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karbonatlama Bir sonraki safhadaki işlemde katı maddeler şerbeti bulanık yaptığı için amacımız şeker şerbetindeki katı maddeleri ayırmaktır bu işlemin aynı zamanda rengin açılmasına da katkısı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeker kamışı üretiminden farklı olarak başka bir işlem (fosfotlama) kullanılmaz ![]() ![]() Kaynatma Son işlemde şerbet büyük bir tava içine yerleştirilir (genellikle 60 tonluk veya daha fazla şeker şerbeti alır) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şeker kamışı işleminde santrifüjle ayrılan çözelti hala kayda değer miktarda şeker içermektedir bu yüzden kristalleştirme işlemi bir kaç defa gerçekleştirilir ![]() ![]() ![]() Bu nedenle her takip eden kristallenme işlemi zorlaşır ![]() ![]() Ürün En son oluşan beyaz renkteki şeker mutfaklarda veya alkolsüz içki üretimi gibi sektörlerde kullanılmaya hazır olur ![]() ![]() ![]() Ham Fabrika Rafineri |
![]() |
![]() |
|