|  | Kurbanın Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarsınız? |  | 
|  10-10-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Kurbanın Sağlıklı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?Yaklaşan Bayram ile kurbanlar pazara inmeye başladı  Kurban kesecekler kurbanlık seçme telaşına düştü  Veteriner hekim Mustafa Yıldız, kurban alırken, hayvanın hastalıklı olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi   Çok basit bir gözlemle herkesin aldığı kurbanın sağlıklı olup olmadığını burnu ve gözüne bakarak anlayabileceğini kaydeden Yıldız, kurban seçiminin püf noktalarını açıkladı   KURBAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR - Öncelikle kurbanlık için tosun ve koç tercih edilmeli  Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamını sağlayacaktır   - Koç, koyun ve keçinin bir, sığır ve manda cinsinden hayvanların iki, devenin de beş yaşını doldurmuş olması gerekir   - Kurbanlık hayvanın burnunun merme (üst) kısmı kuru ve çatlak olmamalı  Nemli ve parlak olmalı  Kuru ve çatlak merme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir  Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir   - Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır  Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli   - Gözleri mat renginde olmamalı parlak olmalı  Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir   - İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir  Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır  Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir  Zayıf hayvan kemikten ibarettir   - Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalı   - Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı   - Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli   - Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalı  Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir   - İç parazit ihtimaline karşı bir kez parazit giderici ilaç kullanılmalı   - Koyun, koç gibi kurbanlıklar seçerken bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir  Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir   (CİHAN) | 
|   | 
|  | 
|  |