Bazların Molar Oranları: |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bazların Molar Oranları:Bazların molar oranları hidroliziz ve kromatografi yöntemleri ile belirlenebilir Farklı türler arasında baz oranları büyük değişiklikler göstermesine rağmen, aynı türün farklı organ ve dokuları arasında benzer oranlara rastlanmaktadır (tablo – 1)![]() DNA kaynağı A G C T 5-metil - C Boğa timusu 28 2 21 5 21 2 27 8 1 3Boğa dalağı 27 9 22 7 20 8 27 3 1 3Boğa spermi 28 7 22 2 20 7 27 2 1 3Sıçan kemik iliği 28 6 21 4 20 4 28 4 1 1Buğday tohumu 27 3 22 7 16 8 27 1 6 0Maya 31 3 18 7 17 1 32 9 -E coli 26 0 24 9 25 2 23 9 -M tuberculosis 15 1 34 9 35 4 14 6 -ØX 174 24 3 24 5 18 2 32 3 -Tablo 1 : Çeşitli kaynaklardan elde edilen DNA’lardaki baz oranları ![]() Bir DNA molekülünde pürinlerin toplamı pirimidinlerin toplamına eşit olduğu gibi amino bazların toplamı da (A ve C) keto (okso) bazların (G ve T) toplamına eşittir A ve T eşit molar miktarda bulunur Dolayısıyla G ve C de eşit molar miktarda bulunur Bu eşitlikler DNA heliksinin formasyonu hakkında en önemli verilerdendir ve bu Chargaff’ın kuralı olarak ifade edilir Bu kanunu A + G / T +C = 1 şeklinde de ifade edilir Bununla birlikte G + C / A + T 1’e eşit değildir Bu oran çeşitli türlerde ölçülmüş ve değerlerin 0 45 ile 2 80 arasında değiştiği gösterilmiştir Örneğin birçok bakteriyofajda bu oran 0 5 dir Yüksek bitkilerde ve hayvanlarda bu oranın değişim sınırları daha dardır ve genel olarak 0 55 – 0 93 arasında bulunur![]() Chargaff kuralının iki önemli istisnası vardır Birincisi buğday tohumu DNA’sında G ve C eşit miktarda değildir Çünkü buğday tohumunda bol miktarda bulunan 5 – metilsitozin birçok sitozinin yerini alır İkinci istisna ØX 174 DNA’sındadır Burada ne A T’ye ne de G C’ye eşittir Çünkü ØX 174 DNA’sı tek iplikçiklidir![]() DNA baz miktarları açısından iki gruba ayrılır Bunlardan biri AT’ce zengin olanlar ve diğeri ise – ki bu daha az rastlanan tipidir – GC’ce zengin olanlardır
|
|
|
|