![]() |
Bir Fatih,Bir Rum,Bir Kadi Ve Adalet Anlayisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bir Fatih,Bir Rum,Bir Kadi Ve Adalet AnlayisiFatih namina yakisir bir Camii yaptiriyordu ![]() ![]() ![]() Bunu duyan Fatih cok öfkelendi ve Müftüye(Seyhülislam) danismayarak mimarin sag elini bilekten kestirdi ![]() ![]() Padisah mahkemeye geldi ![]() "Hasminla mürafaa-i seri olacaksin(yüzleseceksin), ayaga kalk!" Istanbul'la birlikte nice ülkeler, kralliklar fetheden padisah, ayaga kalkti ![]() ![]() ![]() ![]() "Mimarin elini kestiren davalinin eli kesilecek, Kisasa kisas yapilacaktir ![]() Fatih sessizdi ![]() ![]() "Hayir, davamdan vazgectim!" dedi, "Bu asr-i adalet karsisinda da Müslüman oldum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadi, bunun üzerine kararini degistirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve herkes mahkeme salonunu terk etti ![]() ![]() "Eger benim padisahligimdan korkup iltimas gecseydin, haksiz karar verseydin, vallahi su kilicla basini ucururdum!" Kadi Hizir Celebi yanibasindaki minderi kaldirdi ![]() "Ey Hünkarim, sen de padisahligindan gururlanip seriat mahkemesine saygisizlik etseydin, karara itaat etmeseydin, vallahi bende su topuzla basini ezecektim! ![]() ![]() ![]() Fatih'in adalet anlayisi ve o zamanin hakimlerinin adaleti iste böyleydi ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Osmanli Devleti, kilicla kalemin gölgesinde yükseldikce yükseliyor, büyüdükçe büyüyordu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|