![]() |
Albert Camus Sözleri / Aforizmalar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Albert Camus Sözleri / Aforizmalar* Ya zamanla birlikte yaşar ölürsün, ya daha yüce bir yaşam uğruna zamanın dışına çıkarsın ![]() * Mutluluk, bizi zorlayan kadere karşı kazanılan zaferlerin en büyüğüdür ![]() * İnsanlarla uzun süre yaşayamıyorum ![]() ![]() * İnsanın parası varsa çalışmak zorunda kalmaz ![]() ![]() ![]() ![]() * Ya tüm çırpınmalarını aşan daha yüksek bir anlamı vardır bu dünyanın, ya da bu çırpınmalardan başka hiçbirşey gerçek değildir ![]() * Önümden gitme seni izleyemeyebilirim, arkamdan da gelme yol gösteremeyebilirim; yanımda yürü ve yalnızca dostum kal ![]() * Tarih insanların, düşlerin en aydınlık olanlarını gerçekleştirmek için giriştikleri umutsuz bir çabadan başka bir şey değildir ![]() * İnsan tümüyle suçlu değildir çünkü tarihi o başlatmadı, ama tümüyle suçsuz da değildir çünkü tarihi sürdürdü ![]() * Şerefini bir yana bırakan inkılap, bu duygunun egemen olduğu kaynaklarına ihanet etmiş olur ![]() * İnsan da, yaşam da saçmadır; boşunadır, rastgeledir, sağlam hiç bir şey yoktur; ama yine de yaşamak gerekir ![]() * İnsanların bütün mutsuzlugu,kendilerini kalenin sessizliginden koparan,kurtuluş bekleyişi içinde surlara atan umuttan gelmektedir ![]() * Çekip gidene her şey mizah, kalıp bekleyene her şey şiirdir ![]() * Oldum olası içimde biri, Tüm gücüyle hiçbir şey olmamaya çalışıyor ![]() ![]() ![]() * Her özgürlüğün ucunda bir YARGI vadır; işte bu yüzden özgürlüğün yükü çekilmez, çok ağırdır ![]() ![]() ![]() * Derin duygular da büyük yapıtlar gibi ; Bilinçli olarak söylendiklerinde daha fazla anlam taşır her zaman ![]() ![]() ![]() * Ben dilimin sınırlarında nöbet beklerim ![]() * İnsanlar için en ideal düzen, onların mutlu olduğu düzendir ![]() * İnsanı savunuyorum, çünkü düştüğünü gördüm ![]() * İnsanı akıllı yapan tek şey nefrettir ![]() * Geceler sonsuz değildir ![]() * Hatırlamak için yavaşlar, unutmak için hızlanırız ![]() * Gençlik kolay mutluluklar için parlak bir çağdır ![]() * Haklı olma ihtiyacı, sıradan insanlara özgüdür ![]() * Gölgesiz güneş yoktur ve geceyi tanımak gerekir ![]() * Gerçek umutsuzluk can çekişme, mezar ve uçurumdur ![]() * Kelimeler torba gibidir, içine konan şeyin şeklini alır ![]() * Başarı kolay elde edilir, zor olan başarıyı hak etmektir ![]() * Eğer bir ağa köleleri olmadan yapamıyorsa, ikisinden hangisi özgür bir insandır ![]() * Bir insanı sevmek, onunla birlikte yaşlanmaya razı olmaktır ![]() * İnancın yere düşerse silahın da yere düşer ![]() * Hürriyet, tarihin kaybolmayan tek değeridir ![]() * Her şeye katlanabilirim, yeter ki içimde o yoğun ve coşkun yalımı duyayım ![]() * Hepimiz öleceğimize göre, ne zaman ve nasıl olduğunun önemsizliği meydandadır ![]() * Hayat bir şey değildir ![]() ![]() * Hiçbir şey, büyüklük kadar sade değildir; çünkü sade olmak, biraz da büyük olmaktır ![]() * Kışın en soğuk zamanında, ben nihayet içimde yenemediğim bir yaz olduğunu öğrendim ![]() * Bir insanın tek başına mutlu olması utanılacak bir şeydir ![]() * Dünyada her kötülük, hemen her zaman cehaletten gelir ![]() * Düşüncenin haline ağlamak boşunadır ![]() ![]() * Yaşamanın tadını çıkarmaktan korkana aptal derim ![]() * Geleceğe yönelik gerçek cömertlik ,şu an mevcut olan herşeyden vazgeçmeyi içerir ![]() * Merhamet faydasız olunca, insan ondan bıkar usanır ![]() * Kötülük cehaletten gelir ![]() * İnsanlara boyun eğdirmek isteyenin kulağı sağırdır ![]() * İnsanın her gün yaptığı en iyi şey intihar etmemeye karar vermektir ![]() * Korkunç bir bırakılmışlık duygusu ![]() ![]() * Zamanımdan ayrılamayacağımı anlayınca, onunla birleşmeye karar verdim ![]() * Yaşamak kendi başına bir değer yargısıdır ![]() ![]() * Yaşama umutsuzluğu yoksa yaşama aşkı da yoktur ![]() * Yaratıcı olarak ölümün kendisine hayat verdim ![]() ![]() * Ölüm korkusunu aşmadıkça insan için özgürlük yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() * Ölüm bir istatistik ve devlet işi oldu mu, dünya işleri artık iyi gitmiyor demektir ![]() * Sanatçı başkalarının katlandığı acıları uyuşturmasın içinde ![]() * Yabancı saçmanın karşısındaki insanın çıplaklığını gösterir ![]() * Politika ve sanat dünyanın düzensizlikleri karşısında başkaldırmanın iki ayrı yüzüdür ![]() * Politika için yaratılmadım ![]() ![]() * Yirminci yüzyılımız korku çağıdır ![]() ![]() * Huzur, suskunluk içinde sevmek olabilirdi ![]() ![]() ![]() * Aşk, akıllı aptal demeden tüm insanlara bulaşan bir hastalıktır ![]() * Büyük olmanın yolu da, deha gibi çalışma ve alınterinden geçer ![]() * Çağdaş siyasi toplum, insanları mutsuzluğa düşürme makinesidir ![]() * Yazılan her şey yaşanamaz, ama insan bunu yapmayı deneyebilir ![]() * Dostlarım, şimdi ben size büyük bir şey söyleyeceğim ![]() ![]() * Resmi tarih oldum olası büyük katillerin tarihidir ![]() ![]() * Dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı ![]() * Yazarlık sanatı korunması güç olan şu iki ödeve bağlı kalacaktır; bile bile yalan söylememek ve insanın insanı ezmesine karşı koymak ![]() * Yazar, sanatını büyük yapan şu iki görevi yüklenmelidir; gerçeği ve özgürlüğü ![]() * Bir yazarım ![]() ![]() * Ateşten ve yiyecekten yoksun bir insan için özgürlük, hiç de acelesi olmayan bir lükstür ![]() * Bir yapıtın kalbinde, orası karanlık bile olsa sönmeyen bir güneş parlar ![]() * Aşılmaz bir duvarın önünde yaşamak köpekçe yaşamaktır ![]() * Başardığımız her iş bizi köleleştirir, çünkü daha iyisini yapmaya zorlar ![]() * Bir insan söyledikleri kadar söylemedikleri ile de insanlaşır ![]() * Adalet olmadan düzen olmaz ![]() * Bu dünyada en büyük suç, insanların taşıdıklarından kaçmak değilse nedir? * Alçalmak, yükselmekten çok daha kolaydır ![]() * Sözün gelişi 'dostlarım' diyorum, dostum yok artık, sadece suç ortaklarım var ![]() ![]() ![]() ![]() * Ben umutsuzluğu ve bu dertli dünyayı kabul etmeyerek, insanların birleşmesini ve kötü yazgılarına karşı savaşmalarını istiyordum ![]() * Benim uğraşım, kitaplarımı yazmak, insanlarım ve halkım tehdit edildiğinde savaşmaktır ![]() ![]() * Bir kalıp düşünceyi işlemek, bir incelik üzerinde durmaktan çok daha kolaydır ![]() ![]() * Ne Faust, ne Don Kişot birbirini yenmek için yaratılmamışlardır; ve sanat dünyaya kötülük etmek için icat edilmemiştir ![]() * Sanatçılar yaşamdan yanadırlar ölümden yana değil ![]() * Sanatçı yalanla ve kötülükle uzlaşamaz ![]() * Sanatçı tanımı gereği, bugün tarihi yapanların buyruğuna girmez ![]() * Sanat, sanatçıyı insanlardan ayrılmamaya zorlar ![]() * Sanat zorbalığa karşıdır ![]() * Sanat hem bir coşma, hem de bir yadsıma işidir ![]() * Mutluluk şansı olmasaydı, adaletin hali ne olurdu ![]() * İnsan, kendi kendisinden saklamaya çalıştığı yanını sevmez ![]() * İnsan, kendisine bir mânâ vermeye çalışan tek mahlûktur ![]() * İnsanın eninde sonunda alışamayacağı bir düşünce yoktur ![]() * İnsan ne ise, o olmayı reddeden tek yaratıktır ![]() * Felsefe, utanmazlığın çağdaş biçimidir ![]() * Evrenimin gizi: İnsandaki ölümsüzlük isteğine kapılmadan Tanrı'yı düşlemek ![]() * Sanat bence en büyük sayıda insanı ortak acılar ve sevinçlerle coşturacak görüntüleri, biçimleri bulmaktır ![]() * Polemik yüzünden çoğumuzun gözünü perdeler bürümüş, artık insanlar arasında değil bir gölgeler dünyasında yaşıyoruz ![]() * Özgürlük gelecek umudu değildir ![]() ![]() * Bilirsiniz ki;en zeki insanlar bile yanındakinden bir şişe fazla devirmekten şeref duyarlar ![]() * Bazılarının, sadece normal olmak için ne büyük çaba sarf ettiğini kimse fark etmiyor ![]() * Bütün büyük olayların, büyük düşüncelerin önemsiz bir başlangıcı vardır ![]() * Bir adam karısına arabasının kapısını acıyorsa emin olabilirsiniz: Ya arabası yenidir, ya da karısı ![]() * Basın özgürlüğü belki de özgürlük düşüncesinin giderek aşağılanmasından en çok acı çekmiş özgürlüktür ![]() * Ağın ilmiklerine takılmış bir balık gibi çırpınıyorum ![]() * Sevmenin sınırı olamaz ![]() * İnsan hiçbir zaman tamamıyla mutsuz olmaz ![]() * Hiçbir sanatçı gerçekten vazgeçmez ![]() * İnsan kendisi için gerçek ve mutlak olan mutluluğa yaşamı boyunca yalnız bir kez erişir ve geri kalan tüm yaşamını bu mutluluğa tekrar ulaşmaya adar ![]() * Evren insan için uyumsuzdur ve bilinemez ![]() * Bugün annem öldü, veya dün, tam hatırlamıyorum ![]() * Bugün karım öldü fakat neyse ki masamın üstü beni oyalayacak bir sürü evrakla dolu ![]() * Ahlaka dair ne biliyorsam bunu futbola borçluyum ![]() ![]() * İnsanlar ileri sürdüğünüz nedenlere, içtenliğinize, çektiğiniz acıların ağırlığına ancak siz öldükten sonra inanırlar ![]() ![]() * Günü gününe kadınlar, günü gününe erdem ya da erdemsizlik, günü gününe, köpekler gibi, ama her gün sağlamca yerinde duran kendim ![]() ![]() * Eğer tanrı olmasaydı, bir insan aziz olabilir miydi; bu benim bugün bildiğim tek samimi problemdir ![]() |
![]() |
![]() |
|