Takıntı Hastalığı Hayatı Nasıl Etkiliyor ? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Takıntı Hastalığı Hayatı Nasıl Etkiliyor ?Kapıları pencereleri kontrol eden prizlerdeki fişleri çeken evi defalarca temizleyen iyi bir iş sahibi olma ve para kazanmak için çabalayan eşini her an takip eden takıntı hastası insanlar var ![]() Evdeki elektrik düğmelerini kontrol eden son zamanda da 'Ütünün fişini çektim mi?' diye şüpheye kapılan Sevgi Hanım çözümü ütüyü çantasına koyup işe götürmekte bulmuş ![]() "Her şeyi kontrol etmekten bir türlü evden çıkamıyorum Kapıları pencereleri açıp kapatarak emin olmaya çalışıyorum Prizlerdeki fişleri çekiyorum elektrik düğmelerini kontrol ediyorum![]() Son zamanlarda ütüye takmış durumdayım Sonunda ütüyü çantamda işe götürerek rahatladım " diyor 30 yaşındaki Sevgi Turan![]() Ahmet Bey ise eşinin her şeyi kontrol etmeden uyumayacağını ve uyutmayacağını bildiği için 'bir an önce yapayım ve kurtulayım' düşüncesiyle tüm kontrolleri kendisi yapar ve Sevgi Hanım'ı bilgilendirir Bu saplantı Ahmet Bey'i ve çocukları artık rahatsız etmeye başlar![]() Öyle ki boşanmanın eşiğinden dönerler Sevgi Hanım aldığı psikolojik destekle bu takıntıyla baş eder![]() Turan ailesinin yaşadığı bu problemi birçok çiftte görmek mümkün Obsesif kompulsif bozukluk ya da halk arasında bilinen adıyla takıntı-saplantı hastalığı belirli bir aşamadan sonra sorun teşkil etmeye başlıyor![]() Anadolu Sağlık Merkezi'nden uzman psikolog Aylin Sezer'e göre 'Elimi kapıya sürdüm mikrop kapar mıyım?' 'Ya sevdiklerime bir şey olursa!' 'Ocağı açık unutmuş olabilir miyim?' tarzındaki sorular sürekli ve istemeden kişinin aklına geliyor anlamsız olduğunu bilse de aklından atamıyor ve bunları düşünmek gündelik hayatta sıkıntıya yol açıyorsa takıntı hastalığından söz edilebilir ![]() Sezer takıntılı düşünce ve eşlik eden tekrarlayıcı davranışların birdenbire başlayabildiği gibi çoğu zaman sıkıntılı bir olay veya dönem sonunda ortaya çıktığını belirtiyor Rahatsız eden düşünce ve davranışların erken fark edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Sezer şöyle konuşuyor: "Çoğu zaman takıntılar yardım almadan yıllar boyu sürebiliyor Kişi ve ailesine ciddi zararlar veriyor![]() Aile gündelik yaşamını sürdürmede ciddi zorluklar yaşıyor Örneğin sürekli kirlendiğini düşünen bir kişinin 3-4 saat banyodan çıkmaması aynı evde yaşayanları olumsuz şekilde etkiliyor Kuşkucu bir düşünceye sahip birey bu takıntılı düşünceyi ilişkilerine yansıtıp eş ve çocuklarını kendinden uzaklaştırabiliyor "Uzmanlara göre takıntı hastalığında saplantıya sebep olan durumun iyi bilinmesi gerekiyor Durumun değişmesiyle takıntılardan kurtulmak mümkün Aile içi takıntıları çözmenin en iyi çözüm yolu ise sevgi![]() Takıntılı kişiyi sevmek ve onu mutlu etme çabası içine girmek takıntı ve çatışmaların çözülmesine katkı sağlıyor Kişi huzurlu ve rahat oldukça takıntılardan kurtuluyor![]() Takıntı hastalığı 21-35 yaşlarında ortaya çıkıyor Her yüz kişiden 3'ü tedavi gerekecek düzeyde takıntılı Sorumluluk duygusu yüksek olan çabuk endişeye kapılan gergin karamsar içe dönük mükemmeliyetçi kişiler takıntı hastalığına daha yatkın![]() |
|
|
|