Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Psikoloji / Sosyoloji / Felsefe

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
etkiliyor, hastalığı, hayatı, takıntı

Takıntı Hastalığı Hayatı Nasıl Etkiliyor ?

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Takıntı Hastalığı Hayatı Nasıl Etkiliyor ?

Kapıları pencereleri kontrol eden prizlerdeki fişleri çeken evi defalarca temizleyen iyi bir iş sahibi olma ve para kazanmak için çabalayan eşini her an takip eden takıntı hastası insanlar var

Evdeki elektrik düğmelerini kontrol eden son zamanda da 'Ütünün fişini çektim mi?' diye şüpheye kapılan Sevgi Hanım çözümü ütüyü çantasına koyup işe götürmekte bulmuş

"Her şeyi kontrol etmekten bir türlü evden çıkamıyorum Kapıları pencereleri açıp kapatarak emin olmaya çalışıyorum Prizlerdeki fişleri çekiyorum elektrik düğmelerini kontrol ediyorum

Son zamanlarda ütüye takmış durumdayım Sonunda ütüyü çantamda işe götürerek rahatladım" diyor 30 yaşındaki Sevgi Turan

Ahmet Bey ise eşinin her şeyi kontrol etmeden uyumayacağını ve uyutmayacağını bildiği için 'bir an önce yapayım ve kurtulayım' düşüncesiyle tüm kontrolleri kendisi yapar ve Sevgi Hanım'ı bilgilendirir Bu saplantı Ahmet Bey'i ve çocukları artık rahatsız etmeye başlar

Öyle ki boşanmanın eşiğinden dönerler Sevgi Hanım aldığı psikolojik destekle bu takıntıyla baş eder

Turan ailesinin yaşadığı bu problemi birçok çiftte görmek mümkün Obsesif kompulsif bozukluk ya da halk arasında bilinen adıyla takıntı-saplantı hastalığı belirli bir aşamadan sonra sorun teşkil etmeye başlıyor

Anadolu Sağlık Merkezi'nden uzman psikolog Aylin Sezer'e göre 'Elimi kapıya sürdüm mikrop kapar mıyım?' 'Ya sevdiklerime bir şey olursa!' 'Ocağı açık unutmuş olabilir miyim?' tarzındaki sorular sürekli ve istemeden kişinin aklına geliyor anlamsız olduğunu bilse de aklından atamıyor ve bunları düşünmek gündelik hayatta sıkıntıya yol açıyorsa takıntı hastalığından söz edilebilir

Sezer takıntılı düşünce ve eşlik eden tekrarlayıcı davranışların birdenbire başlayabildiği gibi çoğu zaman sıkıntılı bir olay veya dönem sonunda ortaya çıktığını belirtiyor Rahatsız eden düşünce ve davranışların erken fark edilmesinin önemli olduğunu dile getiren Sezer şöyle konuşuyor: "Çoğu zaman takıntılar yardım almadan yıllar boyu sürebiliyor Kişi ve ailesine ciddi zararlar veriyor

Aile gündelik yaşamını sürdürmede ciddi zorluklar yaşıyor Örneğin sürekli kirlendiğini düşünen bir kişinin 3-4 saat banyodan çıkmaması aynı evde yaşayanları olumsuz şekilde etkiliyor Kuşkucu bir düşünceye sahip birey bu takıntılı düşünceyi ilişkilerine yansıtıp eş ve çocuklarını kendinden uzaklaştırabiliyor"

Uzmanlara göre takıntı hastalığında saplantıya sebep olan durumun iyi bilinmesi gerekiyor Durumun değişmesiyle takıntılardan kurtulmak mümkün Aile içi takıntıları çözmenin en iyi çözüm yolu ise sevgi

Takıntılı kişiyi sevmek ve onu mutlu etme çabası içine girmek takıntı ve çatışmaların çözülmesine katkı sağlıyor Kişi huzurlu ve rahat oldukça takıntılardan kurtuluyor

Takıntı hastalığı 21-35 yaşlarında ortaya çıkıyor

Her yüz kişiden 3'ü tedavi gerekecek düzeyde takıntılı Sorumluluk duygusu yüksek olan çabuk endişeye kapılan gergin karamsar içe dönük mükemmeliyetçi kişiler takıntı hastalığına daha yatkın

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com