![]() |
Beslenme Piramidi Ve İçerikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beslenme Piramidi Ve İçerikleri![]() Beslenme pramidi ve içerikleri: Beslenme piramidi neleri içerir? Her ülkenin kendine ait bir besin tüketim piramidi vardır ![]() ![]() 1 - Ekmek,tahıl,pirinç ve makarna grubu: Piramidin tabanı ,ekmek tahıl ürünleri,pirinç ve makarna gibi tahıllardan yapılmış besinleri içerir ![]() ![]() Bir çok tahıl ürünü ,özellikle zenginleştirilmiş veya tam tahıl ürünü olanlar,B vitaminlerini ve demiri de sağlayabilirler ![]() ![]() Tahıl ürünleri genelde ,Bvitaminleri( tiamin,riboflavin,niasin ) ve demirle zenginleştilirken folik asitle katkılandırılır ![]() Günlük tahıl ürünü oldukça ,tüketiminizin yarısını veya en az üç porsiyonunu ,tam tahıl ürünü şeklinde tüketmeye çalışmak sağlığı korumak adına önemlidir ![]() Ekmek grubundaki porsiyon miktarlar yetişkin ve sağlıklı orta aktivitedeki bireyler için 6-11 porsiyon,olarak önerilmektedir ![]() Toplumların tüketim alışkanlıklarına göre değişim gösterebilmektedir ![]() ![]() Önerilen sağlıklı miktarda , tüketildiğinde halk arasındaki yanlış inanışa göre ŞİŞMANLATMA özelliği taşımazlar ![]() ![]() 2-Sebze grubu: Çeşitli vitamin ve minerallerin ayrıca posanın en iyi kaynaklarıdır ![]() Bu aktif kaynaklardan etkin biçimde yararlanmak için ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca bu sebzeleri iyi yıkayarak tarımsal atıklardan uzaklaştırmaya çalışın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3-Meyve grubu: Meyveler , sebzelerde olduğu gibi değişen oranlarda A ve C vitamini çeşitli mineraller ve posa kaynağıdırlar ![]() ![]() Koyu sarı meyvelerin çoğu, kavun,kayısı,mango ise A vitamininin çok iyi kaynağıdırlar ![]() ![]() Günlük 3-5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi günlük vitamin , mineral v posa ihtiyacınızın büyük bir çoğunluğunu karşılamanıza yardımcı olacaktır ![]() Günlük meyve tüketiminizi arttırmak için: - Mevsimine uygun meyveleri mutlaka ara öğün veya ana öğünlerde tüketin ![]() - Çeşitli meyveleri öğünlerde bulundurmaya çalışın ![]() - Sağlıklı olması yönünden atıştırma olarak kuru meyveleri yanınızda bulundurun - Herhangi bir davet veya toplantıda özellikle kilo problemi olan bireyler de ağır şerbetli tatlılar yerine meyve tabaklarını tercih edin ![]() - İçecek olarak doğal meyve sularını tercih edin - Her türlü yemeğinize meyveleri ekleyin 4-Süt,yoğurt ve peynir grubu: Bu grubun içinde sütün dışında, sütten elde edilen yoğurt ,peynir, süzme peynir,yayık ayranı dondurulmuş yoğurt ,dondurma ,puding ve milk shake gibi besinler de yer almaktadır ![]() Süt ,yoğurt ve peynir,vücudumuz için gerekli kalsiyum ve riboflavininin en iyi kaynağıdırlar ![]() ![]() ![]() Günlük süt tüketiminizi arttırmak için Öneriler: - Günlük ihtiyaçlar göz önüne alındığında ve özellikle bebekler ,büyüme çağındaki çocuklar, menapoz dönemindeki kadınlar,yaşlılar için kalsiyum ihtiyacı dikkate alınarak ,yemeklerinizde süt grubunda yer alan besinleri bulundurmaya dikkat edin ![]() - Atıştırma yaptığınızda kolesterol,böbrek taşları vb sağlık sorunlarınızı da dikkate alarak kalsiyumdan zengin süt ürünlerini tercih ediniz (Süt, yoğurt, ayran,peynir) - İçeceklerinizde yağdan zengin krema yerine süt kullanın - İçecek olarak ayranı tercih ediniz - Çocuklarınızı bebeklik çağından itibaren peynir ve süt tüketimine alıştırın ![]() - Yemeklerin yanında yoğurt veya ayran veya cacık tüketerek ihtiyaçalarınızı karşılayabilirsiniz 5-Et,kümes hayvanları,balık,kuru baklagiller,yumurta ve yağlı tohumlar grubu: Bu grubtaki tüm besinler çeşitli oranlarda çok iyi birer protein kaynağıdırlarığır,tavuk,hindi,balık eti,kabuklu deniz ürünleri,av hayvanları,yumurta ,kurubaklagiller,yağlı tohumlar ![]() Et grubu besinlerin diyet yağı açısındanda bir kaynak olduğu görülebilir ![]() ![]() ![]() Bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen kuru baklagiller ,çok iyi birer protein kaynağıdırlar ve bu nedenle et grubu içinde yer alırlar ![]() ![]() Kuru baklagiller ,kompleks karbonhidratlar ve posa yönündende çok iyi kaynaktırlar, ve doğal olarak hem kolesterol hemde yağ içermezler ! Yağlı tohumlar ve bunların yağları ,protein ve bazı vitaminlerin kaynağı olmalarına karşın,yağ (çoğunlukla doymamış) ve enerji içerikleri yüksektir ![]() Kurubaklagillerin yarım kupası bir porsiyon sebze veya et grubu besine eş değerdedir Öneriler: ![]() ![]() ![]() ![]() 6- Katı ve sıvı yağlar,tatlılar: Piramidin en üstünde hangi besinler yer alıyor? Salta sosları,sıvı yağlar,krema katı yağlar,krem peynir,şekerler,hafif içecekler,meyve suları,reçeller, şekerlemeler,tatlılar ![]() Çok küçük miktarlarda ,tüm bu besinler yemeklere lezzet katarlar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|