![]() |
Tatyan Ve Gazel |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Tatyan Ve GazelTatyan ve Gazel Tatyan : Tatyan hakkında çeşitli görüşler ortaya atılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuya ilişkin olarak, Erzurum Halk Oyunları ve Türküleri Derneği Başkanı Sebahattin BULUT ise, tatyanın sonradan tasavvuf veya tekke müziğine dönüştürüldüğünü söylemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Amman amman amman Amman amman amman Burç üstüne bayrakları kurdular Ey hamamcı bu hamama güzellerden kim gelir O zamanda ezelhanı vurdular Ne bileyim ay efendim günde yüz bin can gelir Hadi leyli leyli leylim gel Hadi leyli leyli leylim gel Bir tanem gel gel, efendim gel Bir tanem gel gel, efendim gel Bir devrin oyun havası olarak bilinen bu tatyan havası, tekke ve zaviyelerin güzel sesli insanları tarafından başka bir kalıba sokuldu, neticede başka başka tatyanlar karşımıza çıktı ![]() ![]() ![]() ![]() Bir başka yaklaşım : Erzurum yöresinin mahalli şive ve sözlükleri içerisinde bulduğumuz “tat” sözcüğü ise, çorabın boğazdan aşağı alt veya taban kısmının adı ![]() ![]() ![]() Benim incelemelerime göre, tatyanları tekke veya tasavvuf musikîsi içerisinde değerlendirmek uygun değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazelin bizim edebiyatımızdaki örneklerinde; dinî ahlâkî ve tasavvufî olanları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gazel : Divan şiirinin çok sevilen bir nazım şekli ve şiir tarzıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beyit sayısı dört ila on beş arasında değişmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Klasik şiirimizin en lirik örneklerinin başında gazeller gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurum Yöresine Ait, Ölçü Değeri 4 Zamanlı ( 4/4 ), Bir “Gazel” Örneği : Kaynak: Faruk KALELİ(Yörede “Tatyan” olarak tanınır, Sözleri Fuzuli’ye aittir, aruzlu türkülerdendir ![]() Aman aman aman aman aman aman Bende mecnundan füzûn aşıklık istidadı var Ey ey ey ey efendim, aman Aşık-ı sadık benim, Mecnun’un ancak adı var Adı leyli leyli leyli, bir tanem ◊◊◊◊◊ Aman aman aman aman aman aman Kıl tefâhür kim senin var hem benim tek aşıkın Ey ey ey ey efendim, aman Leyli’nin Mecnun’u Şirin’in eğer Ferhad’ı var Adı leyli leyli leyli, bir tanem gel Vezni : ---- v ---- ---- / ---- v ---- ---- / ---- v ---- ---- / ---- v ---- Fâ i lâ tün fâ i lâ tün fâ i lâ tün fâ i lün Erzurum Yöresine Ait, Ölçü Değeri 2 Zamanlı ( 2/4 ), Bir “Gazel” Örneği : (Yörede “Tatyan” olarak tanınır, sözleri Kâmi’ye aittir, aruzlu türkülerdendirKaynak : Hulusi SEVEN ![]() Yandı canım tende ey rûh-i revânım bir su ver Kurudu saki hararetten dehanım bir su ver ( Aman aman aman aman aman aman efendim gel gel ) Tesne-i ol lâl-i lebin ruhlerinden isterim Yandı dil pişti, ciğerler nevcivanım bir su ver ( Aman aman aman aman aman aman efendim gel gel ) Sıva beyaz kolların altun bulaktan Kâmi’ye Ey dudağı havzı kevserden nişanım bir su ver ( Aman aman aman aman aman aman efendim gel gel ) Vezni : ---- v ---- ---- / ---- v ---- ---- / ---- v ---- ---- / ---- v ---- Fâ i lâ tün fâ i lâ tün fâ i lâ tün fâ i lün Erzurum Yöresine Ait, Ölçü Değeri 10 Zamanlı ( 10/8 ), “Gazel” Örneği : Kaynak : Raci ALKIR Seyreyle güzel kudreti Mevlâ neler eyler Allah’a sığın adli teala neler eyler Meyl’eylemezem gayrısına Hazreti Hak’tan Şol yüzleri dost özleri düşmandan usandım Vezni : ---- ---- v / v ---- ---- v / v ---- ---- v / v ---- ---- Mef’ û lü me fâ î lü me fâ î lü fe û lün Erzurum Yöresine Ait, 4 Zamanlı ( 4/4 ), “Gazel” Örneği : ( Musammat Gazel ) Kaynak : Raci ALKIR (Yörede “Tatyan” olarak tanınır, aruzlu türkülerdendir ![]() Dün gece yar hanesinde, yastığım bir taş idi Altım çamur, üstüm yağmur, yine gönlüm hoş idi Dağ ne kadar yüce olsa, bir kenarı yol olur Buna bayram günü derler, dostla düşman bir olur Vezni : ---- v ---- ---- / ---- v ---- ---- / ---- v ---- ---- / ---- v ---- Fâ i lâ tün â i lâ tün fâ i lâ tün fâ i lün Erzurum Yöresine Ait, 4 Zamanlı ( 4/4 ), “ Gazel “ Örneği : (Musammat Gazel) Kaynak : Raci ALKIR Kadem bastı gönül tahtı, a sultanım sefa geldin Dili pür, rengi tabuder, de dermanım sefa geldin Gel ey dilberlerin şahı, melahat burcunun mahı Gedanın halini gahi, sorup şahım sefa geldin [LEFT]Vezni : v ---- v ---- / v ---- v ---- / v ---- v ---- / v ---- v ---- Me fâ i lün me fâ i lün me fâ i lün me fâ i lün [CENTER] Kenan Tuna Erzurum Radyosu THM Sanatçısı
![]() |
|