Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Tıp / Biyoloji / Farmakoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
boşaltım, insanda, sistemi

İnsanda Boşaltım Sistemi

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İnsanda Boşaltım Sistemi

BÖBREK VE YAPISI

? Bir çift olup, fasulye tanesi şeklindedirHer böbrekten birer idrar kanalı çıkarBunlar aşağı doğpru inerek idrar kesesinde sonlanır

? Böbrek dıştan içe doğru ;

Kabuk(korteks)

Öz bölgesi(medulla)

Havuzcuktan(pelvis) oluşur

? Böbrekte yapı ve görev birimi nefrondurNefronların üre ve artıların süzüldüğü en önemli kısımları böbreğin kabuk kısmıdırNefrondaki yapılar

1)Glomerulus:Kılcal damarlardan oluşur

2)Bowman kapsülü : Glomerulusu sararGlomerulustan süzülme ile gelen kan sıvısı bowman kapsülüne geçerTek sıralı yassı epitelden meydan gelmiş yarım ay şeklindeki yapıdır

3)Proksimal kanal:Geri emilmenin meydana geldiği kıvrımlı kanallardırBesin maddelerinin büyük bölümü buradan geri emilir

4)Henle kulpu:Özellikle su ve minareller geri emilir

5)Distal kanal:en son geri emilmenin meydana geldiği yerdirÖzellikle iyonlar burada geri emilir

? Geri emilmenin yapıldığı yerlerin(proksimal kanal,henle kulpu ve distal kanal) çevresi kılcal damarlalar çevrilir

? Böbreklere kan,böbrek atar damarı ile taşınırBöbrek atar damarı O2 besin,üre ve ürik asit bakımından zengindir

? Böbreğin öz bölgesinde ,tabanı kabuk bölgesine tepesi havuzcuğa bakan piramit şeklinde yapılar bulunur

? Glomerulus + Bowman kapsülü = Malpighi cisimciği

? Glomerulus + Bowman kapsülü + henle kulpu = Nefron

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com