Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
jan, tosunyan

Jan Have Tosunyan

Eski 10-07-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Jan Have Tosunyan

Jan Have Tosunyan ( 1907) işadamı

elmas kralı

1907 yılında İstanbul'da doğdu Ailesi elmas işlemeciliğiyle uğraşıyordu 1925 yılında Paris'e gitti 1945 yılında Afrika'da elmas madeni aramaları gerçekleştirdi 1948'de Fildişi Sahili’nde Segulea bölgesi civarındaki Sassandra gölünün yakınında bir elmas madenini keşfetti Bu, dünyanın en büyük elmas madenlerinden biriydi Yanında da petrol çıkıyordu Devlet nişanı Legion d'Honneur verildi Bir şirket kurup elmas çıkarmaya başladı

Ancak İngiliz istihbaratının desteklediği İngiliz mafyası madenin tapusundan vazgeçmesini istedi
Sabotajlar yapıldı 1958 yılında madeni kaybetti

1962 yılında 'Club Turc de Paris" adlı bir Türk Kulübü'nü kurdu Sadi Koçaş'la birlikte Ermeni meselesiyle ilgili kitap hazırladı TC Milli Savunma Bakanlığı tarafından Şeref Madalyası'na layık görüldü

HAKKINDA YAZILANLAR

Ermeni Portreleri
Hüdavendigar Onur
Burak Yayınları
İstanbul 2000

Tosunyan, kendisiyle yapılan bir ropörtajda, Fransa'ya gelen her Türk işçisine yardım ettiğini, birçok Türk'ün çalıştığı Simca otomobil fabrikalarına bir cami yaptırdığını, 1962 yılında tüm giderlerini kendi cebinden karşıladığı 'Club Turc de Paris" adlı bir de Türk Kulübü kurduğunu, bu kulüpte Türkçe öğrenmek isteyen Fransızlara Türkçe, Türk işçilerine Fransızca ders verildiğini belirtiyordu Kulüpte Türk filmlerinin oynatıldığını, hatta Paris'teki Türk Turizm bürosunun ilk broşürünü kendisinin bastırdığını ifade etmiştir

Cumhurbaşkanı Demirel'in Paris'e her gelişinde kendisini mutlaka gördüğünü ve "Benim buradaki sefirim sensin" dediğini belirtiyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com