![]() |
Hacı Faik Bey Kimdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hacı Faik Bey KimdirHacı Faik Bey Klasik Türk sanat müziği bestecisi ![]() ![]() Doğum: 1831, Üsküdar - İstanbul Ölüm: 1891, İstanbul Döneminin ünlü bestecisi Dellalzade'den musiki dersleri aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ondokuzuncu yüzyılın ilk yarısında Üsküdar'da doğdu ve 1891 yılında vefat etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dindışı musiki alanında ise özellikle büyük formdaki eserleri dikkat çeker ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tanınmış eserlerinden bazıları şunlardır: * Acem beste: Efendimsin cihanda îtibârım varsa sendendir * Bestenigar beste: Penbe-i dağ-ı cünûn içre nihandır bedenim * Bestenigar şarkı: Yâr ağlamadan dîdelerim kâne boyandı * Dügah Mevlevi Ayini * Dügah Kâr: Pek sevdim efendim seni gayetle beğendim * Dügah şarkı: Bir mehveşe bağlandı gönül hayli zamandır * Dügah şarkı: Sünbül-i zülfün döküp gerdânına * Evcara şarkı: Aldı elden gülşeni bâd-ı hazan * Gerdaniye beste: Gelince vâd-ı visâle bahâneler söyler * Hicaz ağır semai: Âşıklarının hâline ey mâh acımazsın * Hicaz şarkı: Ateş-i sûzân-ı firkat yaktı cism ü cânımı * Hüseyni şarkı: N'eyleyim bî-çâre dil encâmı kâr * Hüzzam ağır semai: Kurban olayım gamzene bir kez nazar eyle * Hüzzam şarkı: Olsa âlem reşk-i gülzâr-ı İrem * Hüzzam ilahi: Ey nübüvvet tahtının şâhı Habîb-i Kibriyâ * Nihavend fantezi şarkı: Gelin kızlar annemize soralım * Rast şarkı: Nihansın dîdeden ey mest-i nâzım * Rast şarkı: Jâleler saçsın nesîm gülzâra dönsün cûybâr * Saba şugl: Cud bi lutfek yâ ilâhi men lehû zadun kalil * Segah şarkı: Zencir-i aşkın dil bestesiyim * Tahir Buselik beste: Devr-i lâlinde baş eğmem bâde-i gül-fâme ben * Zavil beste: Yaktı cânı bezm-i aşkın âteşin peymânesi |
![]() |
![]() |
|