![]() |
Hindi Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hindi YetiştiriciliğiÖZET Büyük hindi populasyonuna rağmen ülkemizde hindi eti üretimi oldukça düşüktür ![]() ![]() ![]() ![]() Yerı-entansif üretim Bronz hindilerin buğday ve ayçiçeği hasat alanlarında otlatılmasına dayalı olarak yapılmakta ve yeni yıldaki tüketimi hedeflemektedir ![]() ![]() GİRİŞ Türkiye’de 1980’li yıllara kadar kesilen büyük ve küçük baş hayvan sayısı yıllar itibariyle sürekli artış gösterirken 1980 yılından sonra kesilen hayvan sayısı giderek azalmış, büyükbaş hayvancılıkta, hayvan başına verimlilikte önemli artışlar olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() Hindi eti üretim ve tüketiminin hızla artmasının başlıca nedeni kırmızı ete oranla daha ucuza mal edilmesi ve en önemlisi piliç etinden de daha yağsız olmasıdır ![]() ![]() Bu derlemede dünyada ve ülkemizdeki hindi yetiştiriciliği hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır ![]() ![]() DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE HİNDİ ÜRETİMİ-TÜKETİMİ Dünyada hindi eti üreten ülkeler arasında üretimde ilk sırayı ABD almaktadır, onu AB, Kanada, Brezilya, Polonya, Macaristan ve Meksika takip etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türkiye’de 1999 yılında 18 bin ton civarında olan hindi eti üretimi %16 oranında artarak ortalama 22 bin ton civarına yükselmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKİYE’DE HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Türkiye’de hindicilik, 1995’li yıllara kadar sadece geleneksel olarak mer’a hindiciliği şeklinde yapılmıştır ![]() ![]() ![]() “Bolca Hindi” adı ile 1995 yılında entansif hindiciliğe başlıyan ilk girişimi Pınar gurubu izlemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sözleşmeli hindicilikte iki tip üretim süreci vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OTLATMAYA DAYALI HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Türkiye’de 1995 yılına kadar sadece devlet üretme istasyonlarından alınan palazlarla hindi üretimi yapılmaktaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Otlatmaya dayalı hindi besiciliğinin yapıldığı illerin başında Kahramanmaraş, Tekirdağ ve Kocaeli gelmektedir ![]() ![]() ![]() Bu tarz hindi besiciliği tarla tarımının yoğun olarak yapıldığı bölgelerde hasat alanlarından en fazla yaralanmayı sağlayacak şekilde uygulanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tarz hindi besiciliği tarla tarımının yoğun olarak yapıldığı bölgelerde hasat alanlarından en fazla yaralanmayı sağlayacak şekilde uygulanmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Palazlar 1,5-2 kg’a ulaştıklarında genellikle Haziran ayı sonunda mer’aya çıkılmaktadır ![]() ![]() ![]() Temmuz ayının ikinci yarısından başlıyarak önce buğday ardından da Ağustos ayının sonunda ayçiçeği hasadı yapılmış alanlarda otlatılan hindiler bolca tane yem ve hayvansal organizma tükettiklerinden ek yemle genellikle yapılmamaktadır ![]() ![]() Anız alanlarının bir sonraki ürün için hazırlanması ve yağmurların başlaması nedeniyle yaklaşık Ekim ayı başlarında anız alanlarından yararlanma biter ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kesim ve satış Aralık ayının 2 ![]() ![]() ![]() ![]() OTLATMAYA DAYALI HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Satışın bir iki hafta gibi kısa bir süre içinde gerçekleşmesi ve belirsizliklerle dolu olması ![]() • Nisan-Mayıs aylarında besiye alınan hindi palazlarının Eylül ayının sonunda kesilebilir ağırlığa ulaşmasına karşılık, satış olanağının bulunmaması (bu tarihten satışın gerçekleştiği yılbaşı öncesine dek yapılan yem harcaması toplam maliyetin yaklaşık %25’ini oluşturmaktadır) ![]() • Palaz, yem gibi girdi fiyatlarının yüksek olması, her zaman istenilen miktar ve nitelikte bulunmaması ![]() • Bakım, besleme, sağlık koruma konularında üreticilerin yeterli bilgiye sahip olmaması ve ilgili kamu kuruluşlarından yeterli destek alamaması ![]() • Nakit sıkıntısı ve kredi yetersizliği ![]() • Yetişmiş bakıcı ve çoban bulma güçlüğü • Sağlık koruma konusunda yetişmiş veteriner hekim olmayışı • Bakım besleme konusunda teknik bilgi yetersizliği SONUÇ VE ÖNERİLER Ne yazık ki 2004 yılı itibari ile Tarım Bakanlığı’na bağlı birimlerde mer’aya uygun hindi palazı üretimine son verilmesi son derece hatalı bir uygulamadır ![]() ![]() ![]() ![]() Otlatmaya dayalı hindi besicilerinin sorunlarının çözümü için şu önerilerde bulunabiliriz; a) Mer’a tipi hindiciliğe uygun genotiplerin ithali ve üreticilere dağıtılması için gerekenler yapılmalıdır ![]() b) Erken kesim hem üretim maliyetini düşürür hem de etin daha yağsız ve yumuşak olmasını sağlar ![]() ![]() c) Emeği yoğun bir üretim biçimi olan otlatmaya dayalı hindi besiciliğinde, üretim maliyetlerinin entansif hindiciliğe oranla oldukça düşük olması nedeniyle özel sektörün bu üretim dalının da farkına varması sağlanmalıdır ![]() d) Hindi eti pazarlayanların beklentileri üreticilere aktarılarak, üretim ve tüketim arasındaki kısır döngünün kırılmasına, sağlıklı bir organizasyonun oluşmasına katkıda bulunulmalıdır ![]() e) Üreticilerin daha etkin bir örgütlenme ile pazarlık güçlerini arttırmak başta olmak üzere sağlayacağı yararlar ortaya konmalıdır ![]() f) Söz konusu üretim biçiminde sorunların çözülmesi, var olan üreticilerin kapasiteyi arttırmalarına, bölgedeki az topraklı ve işsiz diğer insanların da bu üretim dalına yönelmesine yol açacaktır ![]() ı) Otlatmaya dayalı hindi besiciliğinde gerçekleştirilecek olan başarılı bir örgütlenme, sözleşmeli etlik piliç üreticilerine de örnek olacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hindi Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hindi YetiştiriciliğiNeden Hindi? Hindi diğer kanatlıların değerlendiremeyeceği gıdaları değerlendirir, eti daha ucuza mal olur ![]() Kanatlı etinin en kaliteli kesimi olan göğüs ve butlardaki et miktarı diğer kanatlılara göre daha fazladır ![]() Hindi, yediği yemi ete çevirme bakımından diğer kanatlılardan daha üstündür ![]() Hindiler gezindikleri yerlerde otları, böcekleri, bilhassa hasattan sonra tahılların döküntülerini yiyerek kıymetlendirirler ![]() Eti oldukça lezzetlidir ![]() ![]() Hindicilik Yapılacak Kümes Nasıl Olmalı? Ülkemizde genelde mera şartlarına göre hindi üretimi yapıldığından kümesler özellikle palaz dönemimde özen kazanmaktadır ![]() *Hindi palazları yerde ve ana makinelerinde büyütülebilir ![]() ![]() ![]() *4haftlıktan sonra bölmeler kaldırılır ![]() ![]() Kümes Büyüklüğü: Besi yapılacak hindi kümeslerinde 1m2’ye 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tavan: Sıcak ve soğuğu önlemek üzere tecritli olmalı,çatı akmayacak şekilde kaplananmalı,kümes yüksekliği 2-2,5mt ![]() ![]() Taban: Beton olması önerilmektedir ![]() ![]() Duvarlar: Sıvalı ve tecritli olması, hiç değilse iç kısım mutlaka sıvanmalıdır ![]() Pencereler: Telle kapalı, açılır kapanabilir, aydınlatma için yeterli miktar ve büyüklükte olmalıdır ![]() Isıtma: Tüp gazla çalışan radyanlar yada infraruj ampuller kullanılabilir ![]() ![]() Yemlik ve Suluklar: Haftalara göre yemlik ve suluk miktarı şöyle hesaplanmlıdır ![]() YAŞ 1palaz için 100 palaz için 1 palaz için 100 palaz için yemlik uzunluğu yemlik miktarı Suluk uzunluğu suluk miktarı 1-2 hafta 5cm ![]() 5adet 1cm ![]() 1adet 3-4 hafta 8cm ![]() 8adet 2cm 2adet 5-6 hafta 10cm ![]() 10adet 3cm ![]() 3adet 6-16hafta 12cm ![]() 12adet 4cm ![]() 4adet 17-24hafta 15cm ![]() 15adet 4cm ![]() 4adet Altlık: Kullanılacak altlık küflü, rutubetli, fazla tozlu olmamalıdır ![]() ![]() ![]() Aydınlatma: Aydınlatma için normal ampul veya florasan kullanılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Hindi Palazı Gelmeden Önce Palazların teslim tarihi kesin olarak öğrenilmeli, özellikle kümese gündüz yerleştirilmesine özen gösterilmeli ![]() ![]() Kümesin yerleşim merkezinin dışında olmasına dikkat edilmelidir ![]() Kümesin çok iyi havalandırılmasına ve ısınabilmesine, hava ceryanını olmamasına dikkat edilmelidir ![]() Kümesin kaba temizliği yapılıp, yıkanıp silinmelidir ![]() Duvarlar kireçle badana yapılmalıdır ![]() Bir dezenfektanla tüm kümes dezenfekte edilmelidir ![]() Kullanılacak alet ve ekipmanlar dezenfektanlı su ile yıkanıp temizlenmelidir ![]() Kümes tabanına 10-15cm ![]() ![]() Kümes alanı 100-150 palaz alacak şekilde bölmelere ayrılmalıdır ![]() Dezenfekte edilen yemlik ve suluklar yerleştirilir, başlangıçta her palaz için 1cm ![]() ![]() Palazlar getirilmeden 24 saat önce sobalar yakılmalı, kümes ısısı en az 35°C ye gelecek şekilde ayarlanmalıdır ![]() Kümes kapısının önünde dezenfektan ve toz kireç kabı bulunmalıdır ![]() Kümese herkesin girip çıkmasına engel olunmalı, giren kişide başka kümeslerle fiziki irtibatı olmamalı ![]() Kümese kuş ve kemiricilerin girmesine engel olunmalı ![]() Tüm hazırlıklardan sonra kümesi içindekilerle beraber fumigasyon ilaçlaması yapılmalıdır ![]() Hindi Bakım ve Beslenmesi 1-8 haftalar arası palazlara %28 proteinli hindi palazı yemi verilir ![]() Kümes ısısı 1 ![]() ![]() ![]() Işıklandırma 1 ![]() ![]() İlk üç gün vitamin ve antibiyotik tedavisi yapılır ![]() ![]() ![]() Bir aşı programı hazırlanarak mutlaka uygulanmalıdır ![]() Hava şartlarına bağlı olarak 45 ![]() ![]() Akşam hindiler meradan döndükten sonra kesinlikle besi yemi verilmelidir ![]() Merada hindiler için suluk bulundurulmalıdır ![]() Kesimden 15-20gün önce kapalı yerde kesif yem ile besiye Hindi palazı temini ve hastalıkları konusunda herhangi bir problemle karşılaşıldığında TARIM İL ve İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNE başvurulmalıdır ![]() BİGADİÇ Hindicilik Üretim İstasyonunun Kullandığı Örnek Vitamin Mineral ve Aşı Programları Vitamin Mineral Programı: Haftada bir gün A D3 E C Haftada bir gün B C K 15 günde bir gün E- selenium 4,5 aydan itibaren ince mozaik Nakil,aşı öncesi ve sonrası oluşan strese vitamin takviyesi Aşı Programı: 3-14gün New-Castle HB-1 (suda veya püskürtme) 14-24gün New-Castle Lasota (içme sularına) 10 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hindi Yetiştiriciliği |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hindi YetiştiriciliğiHindicilik Hindicilik; hindi etinin ve diğer yan ürünlerinin elde edilmesi amacı ile yetiştiriciliğinin yapıldığı hayvancılık kolu ![]() Dünya nüfusunun hızla artması nedeniyle hayvansal protein açığının kapatılmasında, kanatlı hayvancılığına duyulan ilgi tavukçulukla beraber hindiciliği de ön plana çıkarmıştır ![]() ![]() Eskiden beri hindilerin, tarım kesiminde yaygın bir şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır ![]() ![]() Bununla beraber yumurta veriminin , tavuğa göre az, hindi palazlarının hayatlarının ilk devrelerinde bakımının zor olması eskiden beri üretimini sınırlamıştır ![]() Türkiye'de modern anlamda hindicilik 1990'lı yıllardan sonra başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Halkımızın, hindi etine olan talebi hala sektörün arzu ettiği seviyelerde değildir ![]() ![]() Bununla beraber son on yıldaki ilerleme umut vericidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|